Reklama

Reklama

Walt Disney dlouhodobě usiluje o filmová práva k psanému románu Mary Poppins. Opakovaně žádá jeho svéráznou autorku P. L. Traversovou o setkání, ale ta hollywoodského velikána po celá léta úspěšně odmítá, stejně jako udělit mu souhlas k právům na její milovanou postavu a knihu. Protože si ale uvědomuje, že prodejnost jejích knih klesá a budoucnost je nejistá, v roce 1961 se setkáním souhlasí. Vzniká tak dvoutýdenní dobrodružství, které nakonec vyústí v zahájení prací na zbožňovaném a mnohokrát oceněném filmovém fenoménu Mary Poppins. Během těchto dvou krátkých týdnů se Walt Disney v maximální možné míře snaží vyjít Traversové vstříc. Vyzbrojený nápaditými storyboardy a veselými písničkami od talentovaných bratrů Shermanových na ni podniká doslova frontální útok, ale spisovatelka se jen tak nevzdává. Zanedlouho Disney zklamaně sleduje, jak její odhodlání mu práva neposkytnout jen sílí a ta se mu tak i přes jeho snahy stále více vzdalují. Teprve ve chvíli, kdy se v duchu sám přenese do svého dětství, je schopen začít chápat démony, kteří spisovatelku pronásledují, a společně vypustí Mary Poppinsovou na svobodu, aby společně vytvořili jeden z nejpůsobivějších filmů filmových dějin. (Falcon)

(více)

Videa (34)

Trailer 1

Recenze (331)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Úvodem musím říct, že já rozhodně nejsem divák, který by si stoupl do fronty na vykouření Walta Disneyho. Ačkoli má moje uznání za odkaz, který zanechal a masy lidí, které ovlivnil, tak já, největší odborník této databáze, shledávám zejména jeho kreslené pohádky za nestravitelné, nudné a debilní píčoviny a v paměti nevylovím jedinou, která by se mi alespoň trošku líbila. Jsou to všechno povrchní manipulativní sračky s neblahým vlivem na duševní vývoj zejména dětských diváků. Kdyby mi čirou náhodou někdy selhala antikoncepce, tak těmahle nesmysly bych svoji geniální kopii nikdy krmit nezačal. Dokonce bych je označil za nebezpečné, protože se nejedná jen o nepodařené sračky s nulovým dosahem, nýbrž o promyšlenou psychologickou manipulaci a programování mysli mladého dětského diváka. Film jako takový ovšem marný rozhodně nebyl. Pokud ve zdraví přečkáte představení zapšklé, nepříjemné a škaredé, leč skvěle hrající Emmy Thompson. Úvodních 45 minut jsem sýpal nudou a zhnusením, když jsem se dověděl, že se snímek bude asi točit kolem prodání práv ke knize (kterou bych si dobrovolně nikdy nepřečetl) člověku, který podle ní natočí film (na který bych se dobrovolně nikdy nepodíval). Ovšem pak se tvůrcům podařilo zajistit, abych si k postavám našel cestu, pochopil je, litoval je a především, aby mi přestaly být lhostejné. Nejvíce jsem si užíval působivé herecké výkony a božskou hudbu Thomase Newmana - dle mého žebříčku 5. až 6. nejlepšího filmového hudebního skladatele současnosti. Závěr poté zbytečně sklouzl příliš hluboko do patosu, ale celkově nakonec určitě stravitelná záležitost. [75 %] ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Není to tak charming, jak to mohlo být. Schází tomu pohádkové vyprávění filmu " Finding Neverland", ale přesto jde o milou jednohubku. Film drží pohromadě hlavně skvěla hudební složka, kdy přehrávají (vlastně recyklují) největší fláky z Poppins. Nemyslím si, že si na to za tři měsíce někdo vzpomene, ale už kvůli zasněnému Collinovi tomu dejte šanci. ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné překvapení. Kombinace dojemných (až smutných) scén s humornými je stejně dokonalá jako střetnutí britského a amerického "life-styleu". Pokud takhle nevypadá pětihvězdičkový film, tak už vážně nevím.:-) Po herecké stránce (Thompson, Hanks, Giamatti, Novak & Schwartzman, Farrell atd.) bezchybné, Newmanova hudba opět nádherná. Finální "happy-end" v místě, kde ve skutečnosti žádný happy-end nebyl, scénáristům odpouštím. ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Jak normálně nemám Emmu Thompson příliš v lásce, tak role tady ji naprosto sedla a z 90% jsem se zasmála právě díky ní. Asi bych se obešla bez flashbacků, jenže zase bez nich, by člověk nedostal celý obrázek toho co, kdo, jak a proč. Ve výsledku se jedná o velmi milý film, který mě hodně příjemně překvapil. 4* ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,DEJTE MI JI, PANÍ TRAVERSOVÁ. SVĚŘTE MI SVOU DRAHOCENNOU MARY POPPINS. NEZKLAMU VÁS. PŘÍSAHÁM, ŽE POKAŽDÉ, KAŽDÝ, KDO PŘIJDE DO KINA, UVIDÍ ZÁCHRANU GEORGE BANKSE. V OČÍCH A SRDCÍCH DĚTÍ BUDE GEORGE BANKS UCTÍVANÝ. BUDE SPASENÝ. GEORGE BANKS A VŠE, CO PŘEDSTAVUJE, BUDE ZACHRÁNĚNÉ. MOŽNÁ NE V ŽIVOTĚ, ALE V PŘEDSTAVÁCH. PROTOŽE TOHLE VYPRAVĚČ DĚLÁ. DÁVÁM VÁM SVÉ SLOVO.…“ /// A jak voni to vlastně chtěj udělat, aby byl film vo filmu dostatečně Disneyovskej – filozofuju si takhle s obavama (přeci jen to hodnocení tady, furt 2*…). A voni vám na to jdou přes vrácení radosti do života! Všichni totiž máme svý smutný příběhy a potřebujem si vobčas udělat pořádek v představách. Dva příběhy, místy kouzelná i dramatická minulost a téměř tragikomická současnost P. L. Travers, Disney jako rodina, parádní Emma Thompson, Giamatti zase dokazuje, že není malejch rolí …radost se u mě střídá se smutkem – není tohle to kouzlo? SVĚT JAKO ILUZE? Ty nejkrásnější příběhy vznikají ze smutnejch věcí. Disnej pro starší? Cinema Paradiso P. L. Travers a jestli jsem Hitchcockovi flákl 4*, tak tady musím vejš. Stává se ze mě sentimentální stařec, takže všechnu tu lidskost v příběhu plným klecí, který maj různou podobu a velikost, prostě bez suchýho voka nedám. A to pro mě ani Mary Poppins nemusí nic znamenat. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Kdo jsi Mary Poppins?. 2.) Páč mě baví, jak jak život vidí John Lee Hancock. 3.) Thx za titule ,,Clear, Ifanqua a Araziel“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (54)

Zajímavosti (16)

  • V rámci prípravy na úlohu navštívil Tom Hanks rodinné múzeum Walta Disneyho v San Franciscu a porozprával sa s niektorými príbuznými Walta Disneho, vrátane jeho dcéry Diane Disney Miller. Taktiež počúval v aute archívne nahrávky a cvičil hlas pri čítaní novín. (odmocnina)
  • „Nevyzerám a ani nezniem ako Disney," vyjadril sa Tom Hanks a ďalej dodal: „Výzvou bolo zachytiť ten rozmar a iskru, ktorú mal v sebe. Musel som ho uchopiť ako celok, pretože imitovať Disneyho je nemožné." (kacer4)

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Bonnie a Clyde umřeli rukou Liama Neesona

Bonnie a Clyde umřeli rukou Liama Neesona

13.04.2013

Alespoň se nám to pokusí tvrdit dobové akční drama Highwaymen. Pokud Neeson kývne na nabídku, zahraje si slavného texaského rangera Franka Hamera, který údajně přežil víc jak 100 přestřelek, zabil… (více)

Reklama

Reklama