Reklama

Reklama

Uvnitř odlehlé, přísně tajné laboratoře pracuje skupina vědců na experimentu, který by mohl znamenat další krok v evoluci člověka. Když ale předmět experimentu – uměle vytvořený "člověk" (Anya Taylor-Joy) – spustí řetězec děsivých událostí, vědci se musí rozhodnout, jestli je význam objevu takový, aby převážil i nebezpečí s ním spojená. (Bontonfilm)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (227)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Když si bude člověk hrát na Boha, stvoří vraždící monstrum (jenže o to mu možná půjde v první řadě)." O žádný horor se samozřejmě nejedná. Psychologické drama o experimentech s umělou inteligencí nemůže dopadnout dobře. Skvělá kamera, obstojná hudba a slušné herecké výkony. Nebudu se opakovat, že nejen v žánru sci-fi je téměř nemožné najít originální námět, jelikož zde už všechno bylo, a podobných filmů by se tak našla řada.. Jde tedy o zpracování, které mě nezklamalo. Komorní příběh z vědeckého prostředí se v poslední třetině (spíše čtvrtině) překlopí v boj o život. A věřím, že pro jistý typ výzkumu je lidský život bezcenný. Přínos podobných snímků vidím, kromě příjemného filmového zážitku, ve varování před zneužitím vědy, jak už o tom psal J.Verne či K.Čapek. Člověk je ovšem tvor nepoučitelný, a tak varovat je třeba neustále. ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Ze všech čtyř žánrů to ani jeden nevystihuje naplno. Mysteriozní je to jen zpočátku, když nevíme, co je to vlastně za projekt, proč vznikl a tak. Horor jenom kvůli troše krve, sci-fi ani omylem. Z mýho pohledu strašně nemastný-neslaný. Vůbec nic mi to neřeklo, ani nedalo. Herci neskutečně přehrávali, nebo mi to aspoň dost přišlo. A nakonec z toho vyplyne laciná béčková vyvražďovačka. No nevim, i ten twist na konci už mě nijak nepřekvapil. ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Celovečerní režisérská prvotina syna tak prvotřídního kalibru, jakým Ridley Scott bezesporu je, nedopadla vůbec marně. Luke Scott zajisté prokázal své kvality, samozřejmě o míle vzdálené jeho otci, i tak ale v sobě potenciál má. Morgan se rozjíždí pomalým tempem, ale po zhruba 30 minutách to chytne jiné grády. Celkové zpracování vypadá zajímavě, ale stejně na mě zapůsobilo béčkovým dojmem, možná i proto tomu vadí áčkové herecké obsazení, které bych si představoval u jiných filmů. Scéna s Giamattim byla jedním z nejpovedenějších momentů v celém filmu, neboť filmu podráží nohy i scénář, kde si všechny zvraty můžou dát do kolonky název předvídatelné (kromě toho s Marou na konci). Jako oddychová vyvražďovačka to ale funguje bez problémů nadmíru dobře, musíte filmu odpustit chování postav, které se trochu vymklo kontrole a v některých situacích se na to již pomalu nedalo dívat. Samotná Morgan velmi tajemná a nepředvídatelná, šel z ní strach, Kate Mara zabodovala, na bitky se také dalo dívat. Má to své chyby, ale v celkovém součtu to byla zábava. Za mě dávám 62 % ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Jakožto zdejší hororový expert jsem od snímku Morgan příliš hororovosti neočekával, jelikož mé odborné poznatky naznačovaly, že půjde spíše o mysteriozní sci-fi thriller. A to se také potvrdilo. Luke Scott ve svém režijním debutu rozhodně nepropadl, leč scénář by měl prozatím přenechat někomu o poznání zdatnějšímu. Atraktivní námět si vysloveně říká o scénáristu, který se nebojí návštěvy hlubší filosofické roviny. Jenže Luke Scott v tomto směru doslova tápe a všechny snahy o povrchní naťukávání vezmou za své v polovině stopáže, kdy se snímek promění na nepříliš nápaditou vyvražďovačku, která se nevyvaruje občasných logických děr. Závěrečný předvídatelný twist už jen celou tu bídu scénáře podtrhuje. Na druhé straně pochválím prvotřídní vizuál; tempo, které mi opravdu sedlo; a zejména vynikající herecké výkony. Má oblíbenkyně Anya Taylor-Joy v roli Morgan vskutku zazářila a věštím ji tak velkou budoucnost, jestliže tedy nepromrhá svůj talent v různých superhrdinských blbinách. Kvůli ní také mírně nadhodnocuji a uděluji snímku Morgan slabší tři hvězdy. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

I když se na první pohled nabízí srovnání třeba s Ex Machina, není tomu tak. V Morgan nejde ani tak o zrod umělé inteligence, jako spíš umělého člověka. Že v tom není rozdíl? No, uvidíte, že je. Nijak moc se nefilosofuje, ani nechytračí, v rámci žánru je to stokrát omleté klišé. Filmařská fantazie prostě nesahá dál, než frankensteinovu komplexu. Považuje za hotovou věc, že nový život bude ovládán pudem sebezáchovy a nebude váhat vraždit... . Ze všech emocí a motivů, pracují filmaři stále jen se strachem a destrukcí. Přesto...na celovečerní prvotinu je Morgan velmi dobrý počin s překvapivě nebéčkovým obsazením. První polovinu filmu se dařilo držet atmosféru a vše fungovalo dobře. Dokonce to bylo napínavé i proto, že dlouho nebylo zřejmé, jakým směrem se tvůrci vydají. Pak se to samozřejmě zvrhlo přesně v to, čeho jsem se obával...co by člověk čekal. Najednou se začaly některé postavy chovat jako idioti, což vyústilo v nevyhnutelné. Závěrečné "odhalení", už bylo taky trochu navíc a bohužel strhává Morgan spíš směrem k lehkému podprůměru. PS: na horor zapomeňte, je to spíš thriller, akční, sci-fi. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (1)

  • Ve finálním souboji Lee Weathers (Kate Mara) a Morgan (Anya Taylor-Joy) v lese spadnou obě protagonistky několikrát do jehličí. Navzdory tomu se však na modré košili Lee neobjeví ani jedna skvrna, či jiná nečistota. (Nathaniell)

Reklama

Reklama