Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ač je to neuvěřitelné, český montér Lojza Králů, zaměstnanec ČKD, se jednoho dne znenadání stane vladařem exotického Tamánského království. Před dvěma lety, kdy byl na montáži v zahraničí, zachránil v poušti život neznámému starci. Ukáže se, že to byl král Tamánského souostroví. Ten si na smrtelném loži vzpomněl na Lojzu a jmenoval ho svým nástupcem-regentem. Jak se Lojza s touto zapeklitou situací vyrovná? Pomůže mu zdravý selský rozum? Satirická komedie režiséra Martina Friče vznikla podle námětu Jiřího Weisse, pod scénářem byl podepsán Jiří Mucha. Díky jim vznikla zručně realizovaná komedie, u které se diváci i po letech vděčně baví. (Česká televize)

(více)

Recenze (96)

GIK 

všechny recenze uživatele

Tak těžký nesmysl, že nepomáhá ani komediální přeliv, ani skvadra známých herců. Zábavné možná první třetinu. Zasněný rejža pouští při sedánkách v restauracích prvorepublikovou hudbu. Nepasuje to tam. Vymetání hospod postupně ohrané. Když ale nechá Kalaše dělat svou práci, tak hudba ujde. Alois chce budovat v Tamánii socialismus. Symbolika: Podání ruky: 13:05 – Sovák – Kemr. 52:40 – Kohout – těžká noblesa. 1:05:49 – opět Kohout potvrzuje. 1:12:24 – Kopecký s „vrahem z povolání“ – velmi nepovedený strejda; Merekl sign: 29:59 – Kopecký, 52:45 – Prachař, 54:24 – Iljík se činí – převrácená pyramida. Iljík je držák. Drží převrácenou pyramidu až do času 54:36; 39:45 – Kopecký 3 x 6. „Harém šest a třicet žen.“; 44:49 – Bohdalová – vyplazený jazyk. Globus: 1:01:28 – Sovák globus pohladí. 1:06:41 – globus mezi dvěma klauny uprostřed záběru. 1:16:02 – globus, 1:17:10 – dveřmi vidíme globus. Bohdalka: pro K. Pána. Kopecký: pro K.Pána. Sovák pěkně mluví: „sakra“ minimálně osmkrát. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Né sice to ůplně nejlepší z bohaté Fričovi kinematografie ale přesto jsem se bavil. Zároveň jeden z jeho posledních flmových počinů.Šedesátá léta byli přece všeobecně krásná léta.A tady u nás se začalo aspoň na nějakou dobu konečně blýskat na lepší časy.No ale zpět k filmu už ta svatá trojkombinace Sovák,Kopecký,Brodský o něčem napovídala,a diváka jak tehdejšího tak i dnešního nemohla zklamat.V poslední vůli panovníka Tamánského souostroví byl montážník ČKD Lojza Králů(J.Sovák) ustanoven králem regentem.Před časem tam totiž sám pracoval resp.byl tam na montáži a kde zachránil život jednomu vyčerpanému starci.Následné Lojzovo panování z pověření trvá jen krátce neboť musí projevit státnickou moudrost osvíceného absolutistického monarchy.Toď alespoň něco krátce z děje. Nevím čím to je ale já tyto dávno zapomenuté příběhy z historie ať už jakékoliv prostě žeru.Vkusně natočený film i když trochu se zastaralým posláním.Jinak pozornému divákovi určitě neutekli bohaté záběry z tehdejší Prahy jako např:Hotel Holiday Inn-dříve International či palác Adrie-terasa,hotel Jalta,restaurace Expo 58, atd.Takový lepší nadprůměr 3,5/5. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Velmi slušně ujetá komedie o chlapíkovi z továrny, který se má stát králem dalekého ostrovního království, což je samozřejmě pro socialistického pracovníka docela problém. Moc hezky se tu rozehrává parodie na socialismus, kapitalismus a lidskou touhu něco velkého dokázat. Sovák je báječný, skvěle mu sekunduje Bohdalová, některé hlášky by mohly i zkultovnět. Další známí herci už jen dohazují sem tam nějaký vtípek. Film je takovým malým klenotem mezi tradičně dělanými komediemi. Velmi povedené. Hudba: Julius Kalaš ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu se perou dvě věci. Mac Frič - tvůrce naprosto super komedií už od první republiky a reálný socialismus. Zaplťpánbůh, v tomhle případě Frič vyhrál, i když nějaká ta úlitba systému se tu najde (ale holt to byl rok 63, s tím se nedá nic dělat. Zápletka je ale hodně vtipná, Sovák je kvalitní a spousta fórů je tu fakt příjemně dotažená.Škoda, že to Frič nenatočil třeba v roce 1937. Mohla to být komedie na pět hvězdiček. Ale i tak dobrý. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Kromě toho, že jsem se u toho moc nepobavil, pořád nechápu jestli to byla protisocialistická provokace nebo naopak běžný propagandistický úkol od strany - pokud to druhé, tak se to nedá srovnávat třeba s parádní Ženou za pultem, která dostala na tomhle sajtu košem. Každopádně je radost vidět na obrazovce Kopeckého, Bohdalovou, Brodského, Sováka a Kemra. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (19)

  • Postava pána Pšeničku (Josef Kemr) sa počas celého filmu snaží predať staré auto Lojzovi Králů (Jiří Sovák). V titulkoch a obsahoch je popísaná táto osoba ako Pšenička, majiteľ staré pragovky, ale automobil, ktorý vo filme Pšenička predával, bol Ford Model A Tudor z roku 1928. (Raccoon.city)
  • Lojza Králů (Jiří Sovák) sa mal stať kráľom Tamanského súostrovia ležiaceho v Červenom mori. V skutočnosti sa Tamanský poloostrov nachádza v európskej časti Ruska. Jeho územia je obklopené Čiernym a Azovským morom. (Raccoon.city)
  • V úvodních titulcích je copyright 1962. Natáčení však probíhalo 27. 9. 1962 - 20. 3. 1963. (lausik)

Reklama

Reklama