Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Občanská válka roznítila zuřivost Severu proti politickým ideálům Jihu. Celý národ stojí před rozhodnutím - věrnost nebo zrada. „Ročník 61" je rodinnou ságou, ve které stojí otec proti synovi a matka proti dceři. Příběh vypráví o boji absolventů ročníku 61, o době, která nemá obdoby v historii amerického národa. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (9)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Velmi neobvyklá televizní filmová výpověď o událostech z dob americké občanské války nazvané ´Sever proti jihu´, pojednávající hlavně o rozpolcených vztazích jak rodinných, tak i ryze přátelských. Každý má svůj svobodný názor na danou věc a každý stojí na své straně, ale bohužel velmi často proti kamarádům i vlastním členům rodiny. Nepřítelem se tak mnohý stal velmi jednoduše, což mělo za následek nemálo tragédií. Protože je snímek v televizní produkci, nelze očekávat lecjaké válečné dílo, byť se ani na ty nezapomnělo, ale slouží jen jako doplněk děje. Příběh je tedy hlavně konverzační a tak tedy záleží, jestli zaujme scénář, na kterém je to všechno stavěno. A přijde na to. Některé části jsou zajímavé, některé však spadají do nudnosti, jiné až do naprosté zbytečnosti. Takže jako obvykle, i tentokrát se jedná o zlatý střed veškerého zájmu. Za zajímavost stojí, že se v hereckém ansámblu vyskytuje nemálo dnes již známých hereckých es, jako je např. Clive Owen, Josh Lucas nebo třeba Andre Braugher. Takže je tu i možnost je všechny vidět pěkně pohromadě v ještě relativně mladém věku. ()

stanslon 

všechny recenze uživatele

Film mne právě neohromil, byť je z ranku těch Sever proti Jihu, tedy válečných a historických. Asi jsem od Spielbergovy produkce čekal víc. Přesto dobře řemeslně udělaný, po americku vlastenecký a cajdákový. A kritikům válečných scén bych rád připomenul, že to byl rok 1866 a tehdy se tak válčilo (vzpomeňme Napoleonovy bitvy). Aspoň já si to tak představoval i s těmi diváky, co přihlížejí svému sportovně válečnému divadlu a bezmála vsazující na vítěze, nebo počet mrtvých. Na 3 je to bezpečně, mohl jsem i víc. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Někdo se nechá zmást distributorským textem a očekává epické řeže, nudí se, nerozumí tomu, proč režisér prokládá závěrečnou bitvu scénou porodu, a jelikož toho o válce Severu proti Jihu moc neví, moc se toho zákonitě ani nedozví. Já jsem v Ročníku 61 viděl na televizní poměry rozhodně silný film, který se sice zabývá starou známou myšlenkou o nesmyslnosti válčení, kdy po sobě střílí přátelé a příbuzní, ale zabývá se jí na jedničku. Scénář mě překvapil tím, jak je vyrovnaný a ani jedné straně nenadržuje (ačkoliv chvíli se mi zdálo, že má raději spíš Jižany), o potěchu oka se postarala jako vždy výborná kamera Janusze Kaminského, do ucha mi zase hrál dodnes neslyšený soundtrack Johna Debneyho. Zmíněná bitva měla vše, co měla mít, a pokud jde o výbornou dějovou linku s otroky, moc bych za to nedal, že v tom, jak poutavá byla, má prsty právě Steven Spielberg. ()

infected 

všechny recenze uživatele

Slibné je jméno producenta-Steven Spielberg.Jenže to není zárukou ani náhodou a škatule historického dobrodružného velkofilmu už vůbec ne.Plytký,nudný,podprůměrný...a nemastná neslaná bitva je až na konci kdy se děj se záběry nepochopitelně střídá s porodem černošky.V rámci žánru je mnohem dál patetický Gods and Generals nebo houfně komparzem obsazený a autentický Gettysburg.Tohle je bída s nouzí. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Mierne sklamanie. Ročník 61 mohol svojím pohľadom na americkú občiansku vojnu zaujať, ale nestalo. A to nielen lacným televíznym spracovaním, ale aj chabým vykreslením charakterov či nie práve vhodným poučovacím dôrazom. Vlajka, hymna, štáty - nič z toho nie je podstatné a vzbudzovanie v mladých pocity patriotizmu vedie jedine k nepriateľstvu, militarizmu, agresii, k vojne. Následný záverečný apel na súcit tak už nie je na mieste. V jednej z rolí sa mihne mladý Owen. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama