Reklama

Reklama

Blízko od sebe

  • USA August: Osage County (více)
Trailer 1

Celá rodina Westonových se sjíždí do rodného domu v Oklahomě na pohřeb otce (Sam Shepard), básníka a opilce, který spáchal sebevraždu. Jeho žena, cynická a celoživotně konfliktní Violet (Meryl Streep) takřka s potěšením rozdmýchává spory se svými třemi dcerami (Julia Roberts, Julianne Nicholson a Juliette Lewis). Ani jedna z nich to nemá jednoduché: jedné se hroutí manželství, další tutlá aférku se svým bratrancem, třetí se právě zasnoubila a ani na pohřbu není schopna mluvit o ničem jiném než o nadcházející svatbě. Přičemž každému kromě ní je jasné, že její snoubenec (Dermot Mulroney) je slizký parchant. (Bontonfilm)

(více)

Videa (29)

Trailer 1

Recenze (428)

POMO 

všechny recenze uživatele

Sex v meste po tridsiatych rokoch. Na vesnici. Chlapi tu veľa priestoru nedostanú, skôr iba príležitostne odľahčujú pridusnievajúcu atmosféru rozhádanej ženskej rodinnej sešlosti. Aká matka, taká Katka. Vďaka hereckej výzbroji, hrajúcej na plný plyn, viac než dobré. Meryl opäť neskutočná. Chcelo by to ale občas zvolniť tempo a nechať diváka vstrebať pocity a myšlienky z ubehlej hádky, než sa rozbehne ďalšia, ešte rýchlejšia a intenzívnejšia. Zvolniť tempo napríklad venovaním sa prostrediu a miestu, v ktorom sa film odohráva. Tvorením atmosféry. Vzťahovému prepletencu postáv by to iba pomohlo a v divákovej pamati sa udržalo dlhšie nielen ako televízne sfilmované divadlo, ale ako film, hodný veľkého plátna a jeho hereckých hviezd. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Smutný film o malých i veľkých rodinných ťažkostiach, držiaci pohromade naozaj ako rodina. To preto, že je autentický až na dreň. Je tu niekoľko rovnocenných postáv, z ktorých každá je napísaná aj stvárnená absolútne presvedčivo a viaceré z nich pripomínajú typy ľudí, aké poznáme z reality. Zaujala aj Julianne Nicholson, ktorú som videl vo väčších rolách zatiaľ len v seriáloch, alebo Margo Martindale, smejúca sa na každom vtipe svojej sestry - Meryl Streep, až sa jej z toho natriasal hrudník obrastený tukom. Julia Roberts mi tiež bola výnimočne sympatická. Jediný, kto sa moc neprejavil, bol Ewan McGregor, ale to skôr pre menší priestor na plátne. Poďme však späť k príbehu. Rodina sa stretáva pri jednej nepríjemnej situácií, ktorá sa má neskôr ukázať ešte horšou. Pri tejto príležitosti vyjdú na povrch staré, novšie, dlhodobé, aj chvíľkové strasti, čo má za následok množstvo hádok, bitiek, výčitiek, rozbitých tanierov, zabuchnutých dverí a náhlych odchodov. Preto pokladám preložený názov filmu za celkom trefný. Je to už raz ťažké, keď máte kostlivcov v skrini s pokazeným zámkom. Jediné, čo mi tu trochu vadilo, bola občas možno až príliš veľká koncentrácia negatívnych javov na jednom mieste. Niekomu už potom stupňujúca sa tendencia všetkých možných nepríjemností môže pripadať vykonštruovaná. Ale nie je to predsa tak aj v živote? Problémy prichádzajú vo veľkých svorkách, ktoré majú chuť na mäso, nevyberajú si čas či miesto, a nepoznajú zľutovanie. 90% ()

Reklama

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Prvotní motivace vidět tento film: Benedict Cumberbatch. Následná motivace film dokoukat: Benedict Cumberbatch. Bezprostřední chuť vlítnout do dění a vyvraždit veškeré ženské plémě jako genetický omyl- více než velká. V žádném případě si ale nemyslete, že se mi to nelíbilo, drama je to více než dobré, Meryl Streep je ďáblica a když už jsem teda zmínila Bena.. bylo zajímavé vidět ho v roli nejistého citlivky, zkrátka naprostý opak Khana. Ty dvě hodiny poměrně rychle uběhnou, a na konci vám v puse zůstane přesně taková ta pachuť, jaká má po dramatu zůstat. Celkem těžko se mi píše komentář, když veškerý obsah už skvěle shrnula evulienka3. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Skoro všechny rodinné vztahy jsou přinejmenším složité, ale tady už to hraničilo se zvráceností. Divadlo na velkém plátně, které mě svými dialogy a hereckými výkony naprosto zmrazilo v jedné poloze a nedalo mi vydechnout až do závěrečných titulků. Všech mi bylo strašně líto a charaktery Meryl Streep a Julie Roberts by si zasloužily "dovolenou" v nějakém psychiatrickém zařízení. Co mi brání dát plný počet je ale nedostatek naděje nebo čehokoliv pozitivního - u všech podobných filmů se mezitím dočkáme výdechu, náznaku radosti a lásky, což tady opravdu nehrozilo. Typické americké "You are not nasty and mean. You are our mother and we love you" nepočítám. Taky mě mírně naštvalo, že v závěrečných titulcích byli všichni herci představeni momentkou z filmu, kde se usmívali a vypadali šťastně a to bylo jen jedno velké pokrytectví, protože v téhle rodině nemohl být sťastný opravdu nikdo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Výčitky jsou jako řetízkáč. Je to laciné a pořád dokola, někomu se z toho udělá špatně a někdo si to náramně užívá. A hlavně, když už se to rozjede, těžko se vysedá.. V rozpáleném oklahomském domě hrůzy se pere opravdu zasviněné prádlo a vy můžete jen tipovat, v jakém pořadí se monstermamá podaří nasrat a donutit k odjezdu členy své rodiny. Zahořklost je neléčitelná, její symptomy nesnesitelné.. Škoda, že se Lettsovy látky do třetice nechopil živočišný Friedkin.. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (51)

  • Tracy Letts chtěl, aby byli do filmu obsazeni herci z původní divadelní hry. Ani jeden se však ve snímku neobjevil. (jezurka42)

Související novinky

The Last of Us nabírá herního skladatele

The Last of Us nabírá herního skladatele

13.03.2020

Necelé dva měsíce nás dělí od vydání jedné z nejočekávanějších her letošního roku The Last of Us Part II. Pár dní nazpátek přitom bylo oznámeno, že se kabelovka HBO, scenárista Craig Mazin (Černobyl)… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Reklama

Reklama