Reklama

Reklama

Colin Firth, oblíbený představitel upjatých Angličanů z řady romantických komedií tentokrát mistrovsky ztvárnil skutečně dramatickou roli. Britský důstojník Eric Lomax padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavbě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. Potkává ženu, o níž ani nesnil, vezme si jí a s pomocí jejího citu se s tehdejšími zážitky snaží vyrovnat. S podporou své ženy Patti (Nicole Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho (Stellan Skarsgard) se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase (Hiroyuki Sanada), stále žije. Touha po pomstě ho žene do Japonska, aby svou noční můru konfrontoval a za jakoukoliv cenu se jí navždy zbavil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (224)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Naprosto precizně rozjeté drama muže, který si za války prošel soukromým peklem. Po boku Stellana se nechtěl Colin nechat zahanbit a dokopal s k zatím nejlepšímu životnímu výkonu. A pak přijde rána mezi oči i pod pás a divák leží knockoutován ve výkalech patosu a kanou na něj japonské slzy. Proč? Proč někdo natočí skvělý film a pak si ho sàm pohřbí nesmyslným, nelogickým, ale o to patetičtějším závěrem? ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že se nováček Teplitzky musel učit točit filmy zrovna na takto zajímavé tématice z WW2. Obsazení tu má více než impozantní, leč děj je gradující pramálo a emoce se jaksi nedostavily. Než začnete baštit jinak uhlazeného málomluvného elegána/intelektuála Colina Firtha, taky to nějakou dobu trvá. Je tu mraky věcí se kterými by se dalo pracovat, avšak zůstávají nevyužity. The Railway Man se chtěl svojí formou a emocionální osudovostí přiblížit Cold Mountain apod. - neúspěšně. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Firth, Kidman, Irvine, Reid a Sanada = důvody, proč film vidět. Od Firtha se snad ani nedá čekat, že by nepodal parádní výkon, ale i tak je prostě radost ho sledovat, jak se dokáže vcítit. Kidmanku nemusím, ale tady hraje příjemně civilně a uvěřitelně. Irvine a Reid coby zástupy "of the past" taky na jedničku, vinou stíhaný a po vykoupení toužící překladatel bravurní Sanada. Násilí podáváno hodně nepříjemně a přitom ne zbytečně krvavě. Za mě dobré, velmi dobré... ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Tu by som mohol pokojne skopírovať môj komentár pri filme Devil's Knot, len zameniť mená hercov/režiséra. Railway Man je (opäť) film pojednávajúci o skutočnej udalosti – v tomto prípade o stavbe železnice v Thajsku. A opäť film tak ťažkopádny, odťažitý, že nemá najmenšiu šancu zaujať diváka. Iba stroho, suchopádne popisuje udalosti a tak ani nie je možné sa zblížiť s ktoroukoľvek postavou. Dokonca aj scény mučenia a krutého zaobchádzania tu absolútne nefungujú a divákovi je osud hlavného hrdinu úplne ukradnutý. Aj keď je ten príbeh v jadre silný, tak vývoj vzťahu dvoch vojnových veteránov nedokáže zaujať a od začiatku je predvídateľný. Keby podobný námet dostal na stôl niekto schopnejší (viem si predstaviť napríklad Darabonta), tak sme tu možno mohli mať aj kandidáta na tohtoročného Oscara a skutočne prvotriednu historickú drámu o sile priateľstva. Takto to je však len film bez gradácie, s vykonštruovaným príbehom. Čo potom z toho, že tu je solídna výprava s krásnymi scenériami, štandardne dobrá Nicole Kidman a skvelý Colin Firth, keď všetko je divákovi tak nejako jedno. CELKOVO: 2* (4/10) ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k obsazení Colina Firtha, Nicole Kidman a v roli ronina excelujícího Hirojuki Sanady jsem byl na film docela natěšený. Očekávání mírně zchladilo počáteční rozpačité hodnocení na filmových webech. Jen dobrý příběh a kvalitní herci holt nejsou zárukou skvělého filmu, tomu by prospěla zejména zručnější režie. Ale své jsem si tam našel, takže jsou Koleje osudu pro mě někde mezi třemi a čtyřmi hvězdami. S ohledem na sympatické herce (obarvená a decentně, ale přitom přesvědčivě hrající Nicole), zajímavé téma a lokace (hodně přehlížené bojiště v Indočíně) a protože jsem jako kluk měl rád mašinky, tak trochu přidám. :-) ()

Galerie (61)

Zajímavosti (20)

  • Historik Philip Towle z University of Cambridge uviedol, že film je historicky presný tak na 60% (3 z 5). Hoci nemal problém s vyobrazením utrpenia vojnových zajatcov alebo spôsobom, akým sú zobrazení Japonci, tvrdí, že celé to je zobrazené príliš zovšeobecnene. Poukázal tiež na to, že stretnutie Lomaxa (Colin Firth) s mučiteľom (Hiroyuki Sanada) nebolo neočakávané a tiež ujasnil fakty, ktoré z filmu možno nebolo jasné: železnica bola v podstate hotová a v čase záchrany zajatcov „...hlavné nebezpečenstvo pre vojnových zajatcov pochádzalo z hladu a chorôb, spojeneckého bombardovania a hroziacej hrozby, že ich Japonci na konci vojny zavraždia."  (Arsenal83)
  • Most, kde Eric (Colin Firth) stojí na konci filmu, je slávny most cez rieku Kwai v Thajsku.
    (misterz)

Reklama

Reklama