Reklama

Reklama

Colin Firth, oblíbený představitel upjatých Angličanů z řady romantických komedií tentokrát mistrovsky ztvárnil skutečně dramatickou roli. Britský důstojník Eric Lomax padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavbě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. Potkává ženu, o níž ani nesnil, vezme si jí a s pomocí jejího citu se s tehdejšími zážitky snaží vyrovnat. S podporou své ženy Patti (Nicole Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho (Stellan Skarsgard) se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase (Hiroyuki Sanada), stále žije. Touha po pomstě ho žene do Japonska, aby svou noční můru konfrontoval a za jakoukoliv cenu se jí navždy zbavil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (224)

yakoob 

všechny recenze uživatele

Jsou dva druhy filmů: první, kde hlavní roli hraje pomsta, a druhý, kde hlavní roli hraje odpuštění...A tento film je příkladem toho druhého...Odpuštění není snadné, a lidská touha po pomstě je zakořeněna hluboko v nás...Ač to filmy velmi zjednodušují, pomsta nepřináší zadostiučinění ani klid, naproti tomu odpuštění přináší svobodu mysli, ducha a duše...Film není po technické stránce nijak dokonalý, ale hlavní téma předává s grácií... ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Film je velmi zajímavý, nebylo mu moc co vytknout, kdyby až moc neútočil na naše city, to je za mě až moc přehnané, ikdyž chápu, že to je citlivé téma. Firth jako vždy velmi dobrý výkon, tento herec jde kvalitou nahoru. Jen bych poznamenal, lehkou roztahanost, hlavně v první třetině filmu, kde jsem se místy i nudil. Jinak kostýmy a technika byli co jsem postřehl v pořádku. Dobrý film, ale že by to stoupilo do historie to bohužel ne, ikdyž námět k tomu potenciál má. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak neuveritelne sterilny film si taka silna tema rozhodne nezasluzila. Pritom hlavna myslienka filmu je chvalihodna a pacila sa mi a len vdaka nej davam aspon priemerne hodnotenie, ale musime sa k nej prepracovat cez mnozstvo scen pri ktorych som si hovoril, ze v rukach schopnejsich tvorcov mohli byt ovela pôsobivejsie a vdaka zavaznej teme z toho mohol byt nezabudnutelny film. Lenze v tomto prevedeni na neho zabudnem behom par dni. 5/10. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že kdyby film neměl nálepku "based on true story", tak po něm ani pes neštěkne, přestože většina obyvatelstva zřejmě tuší, že takhle nějak, ba i mnohem hůř to za války chodilo. Film jsem vyhledal zejména kvůli hlavní roličce, kterou si bravurně střihl Colin Firth a jednak díky válečné tematice. Kdyby se jednalo o romantickou sračku, tak Firth neFirth, vysral bych se na to. Tenhle snímeček tu výše zmíněnou romantickou sračku nezanedbatelnou část stopáže připomínal. Naštěstí se včas dostalo na nádherné vzpomínky z ozdravného pobytu kdesi z okolí řeky Kwai. Zřejmě divákům byl dodán k nahlédnutí jen ten lepší materiál. Na šikanování nebohého Lomaxe se vystřídaly zástupy žlutých rukou, ale skoro bych dal až tu svoji bílou do rozpáleného ohně, že žádné z těch žlutých rukou nebyl vlastníkem ukřivděný tlumočník Masemeno Nasaku, nebo jak mu nadávali. Samozřejmě, že i pan Masemeno Nasaku byl mučení součástí, ale myslím, že si Lomax mohl najít jinou živou oběť, u které by si nemusel házet mincí, jestli svoji rambokudličku použít, či nikoli. Moje divácké smysly bylo do značné míry neuspokojeny. Přesto film sračkou rozhodně není. 2 *. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Eric Lomax je bývalým veteránom, ktorý bol v Thajsku zajatý Japonským vojskom. Niekoľko rokov bol počas stavby železnice, opakovane trýzený, mladým, Japonským dôstojníkom Nagasem. Z tejto psychickej traumy sa nespamätáva ani potom, ako jedného dňa počas cesty vlakom, spoznáva lásku svojho života, Patti. Eric si začína uvedomovať, že existuje len jediný spôsob, ako na čierne dni svojho života, raz a navždy zabudnúť. Dané miesto po mnoha rokoch opäť navštíviť a postaviť sa svojmu nepriateľovi "tvárou tvár". Kapitán Nagase je totiž stále nažive. Prvých 20 minút nenasvedčovalo nič tomu, že by som mal sledovať nejak mimoriadne dramatický snímok v "červených políčkach". Akonáhle sa však presunul dej z "prítomnosti" do minulosti, razom mi miestami ostalo úzko (čo bol dobrý signál). Podaktoré scény totiž skutočne vyvolávali pocit beznádeje a znechutenia. Japonci boli (ale nie len ONI počas vojny) riadne "k***y šikmooké". "Railway Man" je film s výborným námetom a poučením v závere, ktorý sa bude páčiť. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (20)

Reklama

Reklama