Reklama

Reklama

Pan Charles Duchemin (Louis de Funès) hájí největší chloubu sladké Francie - gastronomii. Vydává knižního průvodce a hodnotí kvalitu a vytříbenost jednotlivých restaurací. Má starosti s nezdárným synem (Coluche), který se chce stát principálem v cirkuse, ale hlavně s podnikatelem Tricatelem (Julien Guiomar), „králem“ motorestů a závodních jídelen, který se chystá v ďábelském plánu skoncovat s tradiční francouzskou kuchyní. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (305)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

To si takhle nachystat na stůl dobré jídlo a pití a pustit si tento film, tomu říkám hezky prožitý večer. Jedna z těch nejznámnějších a také nejpovedenějších Funésových komedií. A když se navíc přidají géniové typu Zidiho či Cosmy - je vyhráno. Tohle si pouštím minimálně dvakrát za rok a pokaždé si skvěle pochutnám. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Louis de Funés jako Charles Duchemin, slavný spisovatel píšící každý rok příručku pro turisty o francouzské gastronomii, hvězdičkách v hotelích a restauracích. Tento rok ho ale čeká problém. Menší restaurace začíná zkupovat Tricatel, který se dosud soustředil jen na závodní stravování. Duchemin se tedy rozhodne utkat se s Duchimenem v televizní show "Každá rána dovolena". Ale co se stane? Nešťastnou náhodou slavný vydavatel průvodce fr. gastronomií přijde o chuť? Tragédie...! Jeden z nejkultovnějších filmů s Funésem, kde nechybí ani jeho dvorní herečka Claude Gensac či známý fr. herec Colouche. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film skutočne treba chápať najmä ako satirickú prehnanú satiru na konzervované jedlá a Zidi s Funesom ani nevedeli, ale určite tušili, aký nadčasový film tvoria. Na frak dostanú aj kritici jedál, majitelia a obsluha reštaurácií a nakoniec televízne relácie. Po dejovej stránke je to miš maš plný logických dier, ale to tak trochu k žánru patrí a tento chaos sa dá brať ako plus. Moment, kedy sa publikum v cirkuse nezasmialo, považujem naopak za najlepší fórik vo filme. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Claude Zidi je blázen-génius! Něco takového vymyslet, sepsat, dát do kupy takové množství gagů všeho druhu a ještě navrch podtrhnout hlubokým společenským odkazem, zrežírovat a natočit... to chce kus umění, nápadů, ale vskutku i toho bláznovství. Od pana režiséra je to pro mne po čase již třetí kousek, a zatímco o dekádu mladší Prohnilí byli spíše jen úsměvně hořkou legrací a Mistři gagu takovou malou bombou, tahleta (nejen gastronomická) smršť ze 70. let se místy blížila k atomovce. :-))) Výborně to od dokumentárního vstupu gradovalo přes nabitou komedii až k poměrně děsivému "sci-fi" k závěru v továrně. Tahle doba skvělým a originálním komediím rozhodně přála a jejich přetrvávající popularitě se ve většině případů ani nedivím. Příjemné bylo pro mne mj. shledání Raymonda Bussièrese (baron-šofér Henry), kterého jakožto československý fanjšmekr pamatuju z hlavní role filmu "Dědeček automobil". ;) 80% ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Pro mne slabší Funesův film o vydavateli žebříčku restaurací alá Michelinský průvodce. Dokud je Funes jako host inkognito v restauracích je to rozverná komedie, jakmile nastoupí souboj s průmyslníkem s umělými kuřaty, tak se to zazdí ultra groteskou. Jediný moment, který mne zaujal v této taškařici, byl dialog otce a syna Ducheminových v cirkusu v jakémsi vážném až smutném tónu. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (25)

  • Zhruba v 23. minúte filmu, keď je Charles Duchemin (Louis de Funès) na kontrole vo vidieckej reštaurácii L'Auberge de la Truite a čašník (Pierre Forget) mu donesie jedlo, položí mu tanier s jedlom na iný tanier. V krátkom prestrihu o pár sekúnd neskôr si môžeme všimnúť, že taniere nie sú položené na sebe, ale vedľa seba. Potom keď Duchemin ide odobrať vzorky, tak taniere sú opäť položené na sebe. Jedlo na tanieri sa nedá identifikovať, ale vyzerá ako paradajky. Pár z nich si zoberie ako vzorku a ostatné vyhodí do kvetináča za ním. V ďalšom prestrihu, keď mu spadne lampa do taniera, už má zrazu na tanieri kus pečeného mäsa, ktoré ale predtým na tanieri nebolo. (AxelWers)
  • V roku 1976 videlo film v kinách vo Francúzsku skoro 6 miliónov ľudí, čím sa stal najnavštevovanejším a najzarábajúcejším francúzskym filmom roka. (Arsenal83)
  • Coluche (Gérard Duchemin) ve filmu jezdí vozidlem AMC Pacer X z roku 1975. (JohnSmith)

Reklama

Reklama