Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh filmu sa odohráva v malom ruskom meste, kde po páde socializmu akoby neexistovala žiadna budúcnosť. 16-ročnú Lilyu jej matka zanechá doma a odíde so svojím priateľom do USA. Opustená Lilya sa začne prostituovať a nádej nachádza až keď stretne Andreja. Ten jej sľúbi lepšiu budúcnosť vo Švédsku. Keď však dorazí do vysnívaného kapitalistického sveta, prichádza na to, že jej rytier na bielom koni ju podviedol a v skutočnosti je zapojený do obchodu s bielym mäsom. Tento tragický príbeh mladého života, ktorý nikdy nedostal šancu, je vďaka dokumentaristickému štýlu plný autenticity. Zaoberá sa nielen aktuálnym problémom úpadku mládeže v zlých sociálnych podmienkach, ale aj bezradnosťou adolescentov nechaných napospas krutému svetu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (188)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

No je sice fakt, že se hlavní postava chová někdy trochu na přesdržku, ale není to až tak hrozné, navíc je to holka že jo. Vzhledově se celkem podobá někomu, koho znám a i to pomohlo k výraznému přilnutí k hlavní postavě. Část v Rusku je určitě kvalitnější, Andrej je velmi slušný chlapec, nicméně ve Švédské části stojí určitě za zmínku střihy na souložící chlapy, to by si měla pustit každá holka, která by začla uvažovat o kariéře kurtizány. Předvídatelné možná, ale jak jinak udělat reálně působící film? ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je zriedkavým javom, keď film hodnotím vyššie, ako väčšina. U tohto to urobím bez najmenšieho zaváhania. Niekto z komentujúcich spochybnil stvárnenie ruskej reality. Tá je podľa mojich osobných skúseností zobrazená, vrátane jazyka, tak presne, že ani domáci by ju lepšie nenakrútili. To je obrovský rozdiel oproti americkým filmom, kde pomaly aj černosi budú hrať "autentických" Rusov. Herecké výkony sú perfektné, niečo sa tiež nepodarilo, i keď z krídiel by som až takú tragédiu nerobil. Celok bol však veľkým zážitkom. Chcem vyzdvihnúť bezmocnosť hlavných postáv a bezvýchodnosť ich postavenia, ako aj paradox, že pre Lilyu ostal rozdiel medzi Ruskom a Švédskom skrytý. Pri opakovanom zhliadnutí dopĺňam hviezdičky na plný počet. Bez pochybností. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Z kaluže do blata. Taká malá sociálna dráma o príliš naivnej dievčine menom Lilja, ktorú vlastná matka nechala samú napospas osudu a tak nemá veľmi na výber. Myslela si, že horšie to už byť nemôže, avšak v tomto prípade risk vôbec nebol ziskom. Ale ono sa ťažko vyberá, keď má človek na výber len zlé možnosti, hoci jedna z nich vyzerala nádejne - až príliš rozprávkovo... Trošku drsný vývoj deju, ale aj takéto príbehy prináša život. Celkovo ma tento film však až tak neoslovil - je len ďalšou výstrahou pred príliš veľkou dôverčivosťou... ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Velice reálný film... Oba hlavní herci předvedli super výkon... Toto je po dlouhé době film, u kterého jsem se na konci rozbrečel... Natolik jsem se sžil s herečkou, že jsem každý její moment prožíval s ní a ten konec mě dostal... Ať si říká kdo chce co chce, tento film ve mě zanechal jeden z nejsilnějších filmových zážitků... ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Дальше от них / Дальше от дома. Sociální cítění je to jediné, co nám v tomhle vydřidušském světě ještě zbývá. Neskrblíme jím především u četby a při sledování filmů, jako je ostatně tento. Kolem nás toho až tam moc není, leccos přece jen postřehneme, pokud se díváme opravdu pozorně a pečlivě. Nejsou to žádné (filmové) excesy: nezvykle nevychované děti, asertivní chování státních zaměstnanců, domestikace mužů, nadměrná sebejistota u žen, provokativní chování menšin... Jak recenzenti (správně) poukazují, film má mnoho rozporů, režisér nemá tuto problematiku úplně v malíčku, ale "sociálně cítí" a chce to říct bez ohledu na to, co mu kdo přičte nebo vyčte. ... Malarkey píše: jenom jsem při těch smutných scénách nedokázal být smutný i já. Spíš jsem z toho všeho měl dost zvláštní pocit. - Myslím si, že ten pocit bude тоска по дому, stesk po domově, tedy přece jen smutek. --- Na závěr důrazné varování pro Lilju a podobnéVoloďa jako Michael Jordan s píchlým míčem na hlavě. ... A na závěr ještě varování pro Lilju (a podobné): Peníze nepatří mezi konzumní odpad! Peníze se dávají do kontejnerů s označením "stát a podpůrné organizace" (případně posílají na jejich účet), které je odborně a bezpečně zlikvidují. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Asistentka režie, Alexandra Dahlström (známá z jiného filmu režiséra Lukase Moodyssona, LÁSKA JE LÁSKA) si ve filmu zahrála také. Můžeme jí vidět na balkóně, když Lilja škrabe do lavičky nápis "Lilja 4-ever". (pUnck)
  • Peníze, které můžeme vidět ve filmu jsou estonské koruny. (pUnck)
  • Město, ve kterém Lilja žije se ve skutečnosti jmenuje Paldiski, leží v Estonsku a není daleko od hlavního města Tallinu. (pUnck)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama