Reklama

Reklama

Film zachycuje prostředí Marseille v roce 1930, kdy osud svede dohromady dva drobné podvodníky v souboji o ženu. Spolu zfixlují koňské dostihy, což je přivede k práci pro bossy místních gangů. Když se však rozhodnou rozjet svůj vlastní kšeft, začínají postupně měnit svůj bezstarostný přístup k zločinu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Z natáčení  - Jacques Deray

Recenze (156)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Stretnutie dvoch veľkých hviezd hereckého neba dopadlo dobre, obaja dostali viac-menej rovnako veľa priestoru predviesť sa. Už úvodný súboj je symbolom rovnocennosti. Povrchný prístup k postavám aj deju je ako jednorazové nosenie oblekov. Tvorcovia sa vykašľali aj na dialógy, nemohli ani bitky, akcia a rošťácka hudba. Vzostup dvoch mafiánov a sila ich priateľstva sa dá určite interpretovať inak, než cez slabý náčrt charakterov. ()

Markussis 

všechny recenze uživatele

Borsalino je naprosto klasická gangsterka evropského střihu. Není to žádný Kmotr a podobnost nehledejme ani v americkém filmu Podraz. Zde se jedná o gangsterku, která od začátku dokonce prostě odsýpá a žádné velké scénáristické brikule se zde nekonají. Film je postaven na spolupráci Belmonda a Delona. Je to taková celkem nenáročná zábavná podívaná. Vše zde funguje, ovšem přesto si myslím, že druhý díl je výše. Celý filmový projekt Borsalino, tedy i druhý díl je totiž stvořen hlavně pro samotného Delona. Né že by se sem Bébel nehodil, ale je znát že prvotní impuls a záměr točit Borsalina pochází z Delonovy hlavy. ()

Reklama

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Dva velikáni francouzské kinematografie, respektive světového filmu, společně v rovnocenných rolích na stříbrném plátně. Je vidět, jak si na plátně dobře sedli a skvěle fungují jako rivalové i společníci. Dva bezvýznamní podvodníčci se snaží vybojovat svůj boj o místo na slunci, které je zasvěceno zločinu a je zahaleno hustým tabákovým dýmem. Jejich první setkání tváří v tvář neskončí jinak než pěstním soubojem o krásnou Lolu a samozřejmě bez vítěze. Soupeření se tak mění v přátelství. Jean-Paul Belmondo jako François Capella hraje roli, která mu sedí přímo na tělo, vždy veselého chlapíka, který se neváhá otočit za každou hezkou tvářičkou. To Alain Delon hrající Rocha Siffrediho je jako rub stejné mince, jeho postava je věčně zadumaná a vážná. Prohnilá Marseille třicátých let minulého století se tak stává kulisou pro příběh mocenského vzestupu. Oba hrdinové společně roztáčejí kolo osudu a musejí se rychle naučit chodit v prostředí hazardu, intrik, šedé zákulisní politiky a nájemných vražd. Výtečné kriminální drama, které zjemňují humorné podtóny a celým filmem se line výrazná linka vtíravého klavíru z vykřičeného domu od Clauda Bollinga. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Počas necelých dvoch hodín sa priateľstvo medzi Borsalinom a Francoisom vykreslí do takej podoby, že som mal až pocit, že sa dívam na príbeh dvoch bratov. Kupodivu dosť pripomínajúcich Michaela a Santina Corleonových. Šarm a charizma Alaina a hlavne Belmonda upúta každého. Nevadili mi ani chybyčky, ktoré majú na svedomí staručké 70.roky v ktorých sa ešte bitky a úmrtia hrali dosť komicky. Bitka medzi hlavnými postavami však možno zaujme práve vtipným vykreslením, čo však neplatí o smrti v závere, pretože divák úplne nepocíti ten žiaľ, ktorý si postava zaslúži. Hudobnú stránku hodnotím taktiež na výbornú, hlavá melódia, ktorá vo filme odznie asi 100x sa vám navždy vryje do pamäti rovnako ako toto dielo. Výborný gangsterský film z prostredia 30.rokov o páde a vzostupe dvoch veľkých kamarátov. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Jean Paul Belmondo jako Francois Capella a Alain Delon jako Roche Siffredi to jsou dva nejpopulárnější herci v jednom z nezapomenutelných gangsterek. Ve své době to byla klasika. CITÁT - Kde je Lola?........... Už jen ta úvodní scéna v baru se určitě mnoha lidem zaryla do mozků. Pamatuju si, jak jdeme po ulici v Praze, a někdo z nás řekne - "Copak ty mě podezříváš?!" a ostatní zařvali "ANO!!!" a sem tam někdo vytáhl zápalky. Všichni věděli o čem je řeč. CITÁT - Neměl jste peníze, tak jste je ukradl.......... V tomto příběhu není snad jedinej poctivej pracant. Jen samé podplácení, sázky, hry, podvody, vraždy, nehody, politika a krádeže. A to by v tom byl čert, kdyby v tom nebyla žena. Tady to začíná dcerou pana Poliho a pan Poli má řeznictví a to řeznictví zahoří sérií podivných atentátů, úmrtí a náhod. CITÁT - CAPELLO - Tak já jdu do toho řeznictví s tebou........... Když se na to člověk dívá z odstupem času musí se i pousmát nad zpracováním. Dnes jsme zvyklí na úplně jiné honičky, střelbu a celkově na jiné akční scény. Jenže ve své době to prostě byla klasika, jak už bylo řečeno (napsáno). CITÁT - Je děsné žít bez peněz............ Opět jsem si vychutnal akční scénu s nabouraným "postřeleným" autem. Světe div se, nebouchlo a dokonce ani nehořelo a divákovi to stačilo. Jóó tenkrát v Marseille. CITÁT - Ale dávejte si pozor........štěstí neexistuje........ ()

Galerie (66)

Zajímavosti (13)

  • Saccomano prodal práva na film producentovi Delonovi za šedesát tisíc franků. [Zdroj: kniha „Alain Delon: Ďábelský anděl“ – Dana Čermáková] (Locksley)
  • Deray točil film tak, aby se Belmondo i Delon objevili ve stejném počtu scén a detailních záběrů. To vše prý kvůli tomu, aby se ani jedna z hvězd necítila poškozena. (candy_daze)
  • To, že by se mohl film jmenovat "Borsalino", byl nápad Alaina Delona. (candy_daze)

Reklama

Reklama