Reklama

Reklama

V roce 1721 skončil na popravišti na náměstí de Greve v Paříži život proslulého zbojníka Cartouche. Bouřlivý život legendárního krále pařížského podsvětí, který zbožňoval bohatství a krásné ženy, kradl a rozdával, byl miláčkem chudiny a obávaným odpůrcem šlechty, inspiroval režiséra Philippa de Brocu. Ten převyprávěl Cartouchův příběh s notnou dávkou fantazie, ironie, ale i poezie s excelentním obsazením Jean-Paula Belmonda a Claudií Cardinaleovou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ak si chcem pozrieť zbojnícku romancu, tak jednoznačne uprednostňujem slovenského Jánošíka, ktorý je akčnejší i emočnejší. Samozrejme s výnimkou poľského blábolu z roku 2009 Jánošík- Pravdivá história. Tu napriek hviezdnemu obsadeniu nevidím nič, čím by sa film vynímal z klasickej pásovej výroby historických filmov vo Francúzsku v šesťdesiatych rokoch. Belmondo je dozaista skvelý, ale jeho rola, jeho postava, mne pripadá málo hrdinská, romantická i sympatická. Ženské obsadenie je vynikajúce, hoci mladučká Cardinale nedostala toho priestoru veľmi veľa, je to pastva pre oči. Odile Versois tu herecky vyhráva. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Neměla jsem vůbec tušení, že král pařížských zlodějů Louis-Dominique Bourguignon, zvaný Cartouche, je skutečná postava. Cartouche velice dlouho unikal spravedlnosti, ale nakonec byl dopaden a v roce 1721 popraven na známém náměstí Gréve. Režisér Philippe de Broca si ho trošku zromatizoval a dodal mu na větším půvabu, oživil tak jednu legendu. Belmondovi byla role ušita přímo na tělo a Claudia Cardinale byla také skvělá. Já mám ráda filmy typu Fanfán Tulipán, Tři mušketýři aj., takže jsem se výborně bavila. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Mladý Jean-Paul Belmondo, krásná Claudia Cardinale, beze sporu velice zajímavý Jean Rochefort, moc se mi líbil, on i jeho filmová postava, a statný Jess Hahn, byl skvělý, v dobrodružném příběhu o králi pařížského podsvětí.. Viděla jsem tento snímek již před lety, nicméně ten závěr mi tak vyrazil dech, že jsem nebyla s to hodnotit.. Dnes vnímám tenhle film o poznání vlídněji, lépe mu rozumím a se zalíbením sleduji proměny hlavní postavy, z bídy k bohatství, od bohatství k rozmařilosti, od rozmařilosti k tragédii, až po smutné prohlédnutí.. Svou životní cestu přesto nezměnil, chtěl žít naplno a brát vše, co mu život nabídl, či co si od něj chtěl vzít.. Carpe diem.. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nastanou nám chladné noci. Něco ještě podnikneme a pak skončíme, jak určí osud... Těchto francouzských historických velkofilmů, z nichž se řada těšila obrovské oblibě i u nás, jsem neviděl dosud mnoho a tak neumím posoudit, nakolik může Cartouche spomezi nich vyčnívat, zda byl v něčem přelomový nebo naopak v mnoha směrech (jak tady píšou někteří) spíše jen kopíroval dřívější úspěšné kostýmní veselohry. Pro mě je důležité, že jsem viděl podmanivý film s bohatou výpravou a výborným hereckým obsazením, který mě od začátku dokázal vedle toho upoutávat hlavní postavou neochvejně rázného zbojníka, přesto ctícího morální čest, stejně tak znamenitou porcí dobrodružství, napětí a humoru. Také vím, že mi v druhé polovině Cartouche začal již chvílemi připadat mírně vleklý a že jsem po dvounásobně silném vyvrcholení s působivou temnější atmosférou naopak trochu zalitoval náhlého konce a toho, že se Philippe de Broca se svým tvůrčím týmem neodhodlal pokračovat v příběhu Cartouche dál a navzdory odlehčenému stylu nezakončil svůj film přeci jen dle vzoru antické tragedie onou popravou... i když chápu, že v roce 1962 diváci na něco podobného nemuseli být v komedii připraveni. Přesto jsem velmi rád tuto klasiku s mladým živelným Belmondem a krásnou Claudií zhlédl a po uzemňujícím závěrečném dovětku se přikláním ve svém hodnocení k 4. hvězdičce. [70%] ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Cartouche je dobrodružná romantika o jednom legendárním lupiči z francouzské historie. Je to pravdivé a historicky věrné? Asi jako jemu podobný britský zbojník Robin Hood, zkrátka to vychází z legendy. Je to naivní? Někdy ano, jako všichni snílci. Je to spíš taková pohádka? Ano, ideální pohádka pro dospělé. Je to zkrátka film, dobrý film. Navíc s výtečným obsazením. Jena-Paul Belmondo v nejlepší formě, jeho dva kumpáni Jean Rochefort a Jess Hahn a mladá Claudia Cardinálová tvoří fajn zlodějskou bandu. Když se jeden malý zlodějíček dostane k moci, začne mít velké a naivní plány… "všichni budou mít peníze, jídlo a kočáry." Ke svému neštěstí často propadá nenávratně kouzlu žen, což ho vede postupně a nevyhnutelně do záhuby. „Hlavně ať to netrvá moc dlouho!“ Posledních pár vět celého filmu tomu dalo z mého pohledu i vyšší rozměr a díky tomu přistála čtvrtá hvězda. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • Jean Rochefort (La Taupe) měl ve filmu spoustu jezdeckých sekvencí a musel při natáčení tedy vypilovat jízdu na koni. Rád vzpomínal, jak se s Belmondem (Cartouche) projížděli na instruktážních koních a přitom zjistil, že se do koní zamiloval. Po dotočení se rozhodl, že bude koně chovat a založil si hřebčín v Auffargis, kde odchoval spoustu velkých dostihových a parkurových koní. Později se stal se konzultantem francouzských sportovních televizí a dokonce komentoval jezdecký sport na olympiádě. (HawkeyP)
  • Natáčení filmu probíhalo v městě Pézenas, kde Belmondo absolvoval zrychlené kurzy jízdy na koni a šermu a díky tomu mohl ve filmu hrát všechny kaskadérské kousky. (raininface)

Související novinky

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Reklama

Reklama