Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ziskuchtivost je silnější než bojové kamarádství. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie dostala za úkol zachránit před postupujícími Němci zásoby zlata z malé tuniské banky. Po příjezdu do městečka byl oddíl přepaden nepřítelem a přestřelku přežilo pouze pět mužů. Velící rotmistr se stále snaží získat poklad pro vládu, ostatní však vycítili příležitost ke zbohatnutí a pod vedením seržanta jdou tvrdě za svým cílem. Nečekaně získají spojence v krásné manželce bankovního ředitele... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (158)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Francouzské válečné drama odehrávající se v dubnu 1943 v Tunisku. Zvláštní jednotka francouzské cizinecké legie pod vedením Edouarda Mahuzarda (M. Constatntin) dostala za úkol zachránit zásoby zlata uložené v bance před postupujícími Němci. Legionáři netuší, že městečko, v jehož bance se peníze nacházejí, je už obsazeno německými silami. Po úvodní přestřelce, během níž jsou Francouzi překvapeni a zachrání se jich pouze hrstka, se jim podaří aktivovat opuštěné dělo a německou posádku zničit. Přeživší legionáři, Mahuzard, seržant P. Augagneur (J. P. Belmondo), Boissier (M. Creton) a Béral (komik J. Villeret), se však nemohli dohodnout, co provést s uloženým zlatem, neboť část z nich chtěla obohatit sebe, nikoliv vrátit cenný kov a použít ho pro vojenské účely. Následuje velmi zajímavý pěstní souboj mezi Belmondem a Constantinem, který mě zaujal snad nejvíce z celého filmu. Do příběhu zasahují další osoby, jako například ředitel místní banky F. Perrot, jenž zahyne velmi bizarní smrtí, jeho bezskrupulózní žena M. Laforetová či její milenec, německý důstojník M. Habich. V závěru je Belmondo i se zlatem, které chtěl zrovna vyměnit za peníze, obklopen francouzskou armádou, předstírá tedy, že ho jede odevzdat na vojenské velitelství. V porovnání s o dvacet starším filmem 100 000 dolarů na Slunci, jenž se zabýval podobnou problematikou v kousek vedle ležícím Maroku, však shledávám Mrchožrouty méně zajímavými. I vzhledem k tomu, že snímek H. Verneuila, narozeného v thrácké části Turecka ve městě Tekirdag, neoplývá mnoha akčními scénami, zařadím ho mezi průměrné Belmondovy filmy. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Inu, není každý den posvícení...byť s Belmondem. 1)  51letý Bebel si svou úroveň drží, je takový, jakého ho známe z jiných podařenějších filmů. Co je ale jiné, je nuda._____   2)  Přestože scenárista 64letý Michel Audiard měl za sebou mnoho velmi úspěšných filmů (i s Belmondem) a rovněž 64letý režisér Henri Verneuil také patřil k vcelku úspěšným tvůrcům, tentokrát jsem se nudil. Vlastně ani nevím proč. Kdybych si četl scénář samostatně, asi bych byl nadšený. Výborní herci za to taky nemohou. Prostou vylučovací metodou docházím k závěru, že zklamal režisér. Proč se vlastně divím? Ze sedmi jeho filmů, které jsem ohvězdičkoval na ČSFD, jsem dal čtyřem tři hvězdičky a třem po dvou hvězdičkách._____ 3)  Zaujalo mě, že na IMDb má snímek 61 % oproti místním 75%._____ 4)  Výstižný koment: Schlierkamp***. ()

Reklama

drederik 

všechny recenze uživatele

Scénu, kdy ředitel banky při čůrání pokropí obnažený drát vysokého napětí a jeho manželka nad bezvládným tělem pronese jen: "To je poprvé co jeho nástroj zajiskřil", si vybavim vždycky, když vidim na zemi kabel a hned vim co nemám trefovat, ať už to k tomu svádí sebevíc. Pokaždý mi je Bebela na konci líto, ale když začne okouzlovat další paničku, lítost se rychle mění v závist. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Oproti Kelly's Heroes mnohem více nudné a ještě více nereálnější. Navíc kam se hrabe Belmondo na Eastwooda, Savalase, Sutherlanda a další. Přišlo mi to skutečně jako nepovedená Kellyho vykrádačka. Tam, kde jsem Kellyho klukům fandil, bych Belmonda bez milosti odprásknul jako dezertéra. Tam, kde Eastwood metá do kamery svoje tvrďáctví, tam vyznívá Belmondo jako trapák. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

V komediálním hávu se tu ve skutečnosti odvíjí celkem drsná moralitka, ale logika příběhu příliš volně povlává a konec je pro anti/hrdinu příliš easy, než aby se to divákům zarylo nějak nebezpečně hluboko do s/vědomí. Těžko se mi ale věří, že pouhé dva roky předtím Verneuil natočil Tisíc miliard dolarů, novinářský krimi thriller servírující divákům syrově a natvrdo svíravou analýzu role peněz v destruktivním mechanismu dnešní globální ekonomiky, sdělení, před kterým už nejde tak snadno uniknout jako tu. Teprve nad tím u tohohle filmu kroutím pobaveně hlavou. *~ ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Na začátku jsou místo některých mrtvých francouzských vojáků použity figuríny. (Winster)
  • Tank, který se ve filmu objevuje, je lehký SK-105 Kürassier, jehož výroba začala v 70. letech v rakouské zbrojovce, nesoucí později název Steyr-Daimler-Puch. (Lucas87)
  • Ve filmu je použit kulomet BREN (původem z Československa). (Winster)

Reklama

Reklama