Reklama

Reklama

Francouzský film Povídka o policajtovi byl natočen podle skutečné události. Podkladem se stala stejnojmenná kniha vzpomínek někdejšího inspektora Rogera Borniche. Na vzniku filmu se podílel i bývalý příslušník podsvětí Alphonse Boudard a bratr Emila Buissona Jean-Baptiste, vystupující v příběhu pod přezdívkou Le Nus. Emile Buisson proslul již za okupace Francie jako bandita a lupič, po dopadení byl odsouzen na doživotní nucené práce. Pro výrazně psychopatické chování byl umístěn do psychiatrické léčebny, odkud v září 1947 utekl. Byl na svobodě pouze několik měsíců, a za tu dobu spáchal přes dvacet loupeží a téměř deset vražd. Byl dopaden za okolností, které film přesně rekonstruuje. Příběh nelítostného vraha, psychopatického Buissona a „jeho“ policisty, inspektora Borniche je drama dvou hereckých osobností – Jeana-Louise Trintignanta a Alaina Delona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Borniche kontra Buisson. První musí dopadnout toho druhého, jinak brunátnému nadřízenému rupne cévka (krásné klišé kriminálek) a pošle ho na venkov chytat zloděje slepic. Nelze se pak divit, že Delonova postava vypaluje jednu za druhou (až dehet prostupuje skrz obrazovku) a bezohledně směrem k uklízečce típá vajgly na podlaze kanceláře. Je to totiž stres chytnout někoho jako je Trintignantův psychopat (záporák z rodu Schneiderů a L´Epervierů), protože už jen jeho pohled naznačuje, jak by si náramně užil, kdyby vás mohl rozřezat pilkou.. Klasické francouzské krimi o mravenčí práci Sureté, která se převážně skládá z mačkání práskačů a informátorů, dokud z nějakého nekápne božská. Nutno pochválit nezvyklý Abrhámův dabing a to nejen proto, že když měl Delon v hubě žváro, on ho měl ušislyšně taky.. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ryzí, čistokrevná, plnotučná, oldschoolová krimi, i přes svůj věk pohledná a napínavá, nenapadá mě nic podstatnějšího, co bych k ní napsal. Policejní inspektor Delon je samozřejmě skvělý, skvělý je i chladnokrevný gangster Trintignant... Ale zatímco Delonovi policajta docela věřím, Trintignantovi zabijáka už tolik ne, působí na mě příliš jemně a kultivovaně, i když se snaží tvářit drsně a nevypočitatelně. Závěr ve venkovském hostinci je vynikající, epilog taky. (A film je mimochodem i názornou ukázkou toho, že bez bonzáků by toho policajti asi mnoho nevyřešili...) ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Ve francouzských kriminálkách se to psychopatickými zabijáky jen hemží, ale první místo patří rozhodně Jestřábovi z Lovce hlav a Emilu Bouissonovi z Povídky o policajtovi. Jeanu-Louisi Trintignantovi stačí pohled, aby se divákovi ježil zátylek a postavy braly kramle. Ovšem komisař Borniche také není žádné ořezávátko, i když pistole není jeho hlavní komunikační prostředek. V kategorii krimi je tenhle film extratřída. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Typická francouzská kriminálka s Alainem Delonem, který kouří jednu za druhou. Vcelku solidní i po letech. Přirovnal bych to k českému Panoptiku nebo Schimanskemu. Takový druholigový, ale přesto nápaditý film, kterým lze v klidu zaplácnout večerní posezení se sklenkou vína a dokonce ve vás zanechá dobrý pocit. 70% ()

topi 

všechny recenze uživatele

Film je parádní, ale co z něho dělá ještě lepší zážitek, to je kultovní český dabing. Tenkrát prostě každý herec dodával postavě charismatickou tvář. Nevěřil bych, že Josef Abrhám bude tak suprově sedět Delonovi. Jeho protivníka Trintignanta geniálně, až psychopaticky vystihl Josef Vinklář. Další jména jsou zárukou vytříbených charakterů - Vilém Besser, Jiří Bruder, Jiří Adamíra, Jan Schánilec, Helga Čočková, Jorga Kotrbová, Boris Rosner, Ilja Prachař, Mirko Musil, Jana Andresíková, Miloš Hlavica, Jan Přeučil. Kam se poděl takový dabing? Tam, kam se poděli i herci....do nenávratna. Není dobrých herců, není ani dobrého dabingu. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Alan Delon film sám také produkoval. (Terva)
  • Povídka o policajtovi vycházela v letech 1975 až 1977 ve Spojených státech jako „Cop Story“, ve Finsku jako „Passi ruumishuoneelle“ a v západním Německu jako „Der Bulle und der Killer“ nebo „Flic Story – Duell in sechs Runden“. (classic)
  • Skutečný Émile "Mimile" Buisson, francouzský gangster a veřejný nepřítel číslo 1, byl zodpovědný za více než třicet vražd a sto loupeží. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Reklama

Reklama