Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1789, do pádu Bastily schází jen několik dní. Bohaté šlechtice však straší nejen vzrůstající nevole lidu, ale zároveň muž v masce, který po svých loupežích nechává za sebou známou vizitku – černý tulipán. Jediným úspěchem policie je to, že je postrach aristokratů poznamenán na tváři sečnou ranou. Velitel policie má své podezření a nyní jen čeká, že se mu přede všemi potvrdí. Netuší ovšem, že Guillaume de Saint-Preux má mladšího bratra, který jako by mu z oka vypadl. A tak na slavnost přichází „Guillaume“ s tváří a úsměvem nevinného chlapce… Slavný přepis neméně slavné literární předlohy Alexandra Dumase natočil s Alainem Delonem v titulní dvojroli režisér Christian-Jaque. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

xaver 

všechny recenze uživatele

Historicko-dobrodružný snímek s tehdejším (snad ještě i dnešním) idolem žen. Jako kluk jsme tento film doslova žral, dnes s odstupem času se na to dívám střízlivěji, nicméně nutno uznat, že se jedná o velmi dobrý film s vynikajícím A.Delonem v hlavní dvouroli. Do jisté míry historický snímek s notnou dávkou romantiky a dobrodružství, celkový umělecký dojem za 4*, no 4 a něco. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nádherné historické dobrodružství z krásných časů (filmografických a v podstatě i historických). Alain Delon je ve své dvojroli naprosto fantastický. Akce, vtip, romantika, výprava, všechno tu je, všechno funguje. Černý tulipán je jedna z nejlepších žánrových věcí vůbec a k předloze mého oblíbeného Alexandra Dumase se rozhodně časem taky dostanu. Doporučuji všema deseti! 85%. ()

Reklama

videofil 

všechny recenze uživatele

Narozdíl ode mne se mým rodičům tento film líbí. To byl také důvod, proč jsme si ho kdysi natočili na video. Když jsem tento film viděl poprvé nijak zvlášť mě nezaujal. Asi před čtrnácti dny jsem si ho po delší době pustil znovu na videu a z odstupem času musím přiznat, chvílemi jsem filmu chtěl dát tři hvězdičky. Ale pořád váhám a zatím své původní hodnocení měnit nechci. Abych pravdu pověděl, herce jako jsou Delon nebo Belmondo jsem měl vždycky rád spíše v drsných kriminálkách a gangsterkách. V těchto historických filmech jako Černý tulipán nebo Manželé z roku 2. jsem je nikdy nemusel. Spíš mě takové filmy v jejich podání vždycky nudili. Prostě kriminálky a gangsterky jim sednou přímo na tělo. Co se českého dabingu týče, Delona zde docela dobře nadaboval Ladislav Lakomý. Kvůli svým rodičům doufám, že film někdy vyjde na dvd, byl by to pro ně hezký dárek. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Já si tyhle kostýmní-historciké filmy dokážu (až na vyjímky) málokdy plně užít. Navíc u mě nemůže fungovat nostalgie. Ale i tak je Černý tulipán celkem v pohodě záležitost, která navíc sem tam překvapí i vtipným humorem, kterého by klidně mohlo být víc. Taky jsem nikde jinde neviděl, že by záporáka dopadl kůn. Občas je jen trochu moc takové agitační a podivně kruté. Jinak mě ani moc nenapadá, co k tomu psát.  Ve stejném roce vznikl první Četník...To bude asi pořád takové pěkné retro. Tohle je  určitě ucházejíci, ale pro mě určitě nikterak oslnivé a částečně i vyčpělé. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

S knížečkou Alexandra Dumase to sice nemá nic společného, protože ta líčí románek mezi nespravedlivě odsouzeným pěstitelem tulipánů a dcerou žalářníka, na druhou stranu jde o důstojného reprezentanta francouzských "blockbusterů" - trocha šermu, trocha nadsázky, trocha romantiky, trocha humoru, trocha národní hrdosti, a to vše s Delonem v nejlepší formě. Není to žádne veledílo, u nás je populární hlavně proto, že se k nám za socialismu nedostávala ta každoroční sériová produkce stereotypních dobrodružství, ale přesto potěší i po vícerém shlédnutí. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Ačkoliv se film jmenuje stejně jako jeden z románů Alexandra Dumase, nemají spolu vůbec nic společného. (ČSFD)
  • I když film nemá nic společného se stejnojmenným románem Alexandra Dumase, je zde odkaz na jeho nejznámější dílo Tři mušketýři. V momentě, když Caroline ukazuje Julienovi trik s kordem, říká, že je to dědictví po jejím pradědečkovi, který byl mušketýr a jmenoval se Porthos. (Chevees)

Reklama

Reklama