Jaroslava VošmikováScénář:
Antonín MášaKamera:
Andrej BarlaHudba:
Petr SkoumalHrají:
Tomáš Holý, Bohumil Vávra, Věra Tichánková, Jiří Hrzán, Hana Maciuchová, Oldřich Navrátil, Naďa Konvalinková, Jana Břežková, Vladimír Kratina (více)VOD (1)
Manželé Mrázovi se chystají do lázní a jejich syn Petr na prázdniny k babičce a dědovi na venkov. Do zmatku a všeobecného shonu přijde matčina kamarádka Alice, která odjíždí k moři a chtěla by, aby se jí Petr postaral o psa Bleka. Přes matčin nesouhlas a potíže s autem nakonec přece jen odjíždí chlapec se psem. Radost z jejich příjezdu má především svérázný děda, který potřebuje spojence proti babičce, jež nemá pochopení pro jeho furiantské kousky. Například právě prodala jeho pušku hamižnému Plavcovi. Ten se s ní pokusí zastřelit Bleka, který uteče při procházce, ale děda Petra uklidní, protože z pušky upiloval mušku. Tím však jeho problémy teprve začínají. A nejen se psem, ale také s partou místních dětí. Jejich vůdce Jarda ho vyprovokuje, aby je svezl otcovým autem, což skončí katastrofou. Potom kluci navedou Petra, aby řekl jednomu z řidičů svážejících z polí obilí, že se mu sype zrní. Petr netuší, že jde o místního rváče a výtržníka. Muž, který byl kdysi nápadníkem jeho mámy, mu ale nakonec poděkuje, čímž naštve Jardu, který ze msty pustí Bleka z vodítka. (TV Nova)
(více)Recenze (184)
Připadá mi, jako by v "Prázdninách" už Tomáš Holý začal ztrácet tu svou dětskou nonšalanci a mnoho replik tlačil výrazně na sílu. To ale nic nemění na skutečnosti, že jsem tenhle kousek jako dítě zbožňoval. Dokonce to mohl být úplně první film, na kterém jsem byl v kině. Přišel mi jako nevtipnější věc všech dob a každá televizní repríza byla skoro posvátnou záležitostí. Čili myslím, že cílovou skupinu v daném prostroru a čase tohle dílko zasáhlo perfektně. Nedokážu ale posoudit, jestli by film oslovil i dnešní Fortnajtovou generaci ukňučenejch srábků, kteří by ani kýbl vody v zubech neusnesli... ()
Skvělé duo Tomáš Holý - Bohumil Vávra, úžasné dialogy Oldřicha Navrátila s Naďou Konvalinkovou, Drtikol, prázdninová pohodička, plno komických momentů, které jsou jako ze života (koupelna) i zcela neskutečné (parkování) a navíc je tu pořádná dávka skvělých hlášek... Je zvláštní, že mě při premiéře v roce 1981 nijak zvláť nezaujal a dlouho jsem ho pak nechával bez povšimnutí? No, tak teď už je mezi oblibenými rodinnými komediemi a.. "hlavně, že se nikomu nic nestalo." :-))) ()
"No a v tom filmu se ho pta pry "kde mas zuby" a on jako rika "v kyblu" protoze mu tam spadli, to je strasna sranda" lakala jsem Klenota, ale ten se moc nedival. Ja jsem se vlastne taky moc nedivala, jen jsem prepnula ze zoufalosti neb v parizi prselo (berdych mel hrat s tsongou), ale nakonec prselo dost dlouho abych se podivala na film do konce a jo, porad je to stejne dobry jako kdyz jsem byla dite. Dokonce se dostavilo to "deja vu", kdy jsem si vybavila jaky to byl pocit kdyz jsem se jako dite tesila na prazdniny. No a pak film skoncil a prestalo prset, ale Berdych prohral a hral naprosto mizerne a ja jsem nemela dobrou naladu a tak jsem si sla radeji cist. Ale ten Tomas Holy byl stejne nejlepsi. ()
Bože, zhřešil jsem. Dnes ráno, při procházení TV tipů jsem objevil, jaké chyby jsem se dopustil, že nemám ohodnocen tenhle film. Sice mám pocit, že už jsem ho kdysi hvězdičkoval, ale nevadí, dám to sem. Je to sice film dětství mých rodičů, ale i já ho v dětství viděl snad stokrát, takže pro mě hodně znamená. Tradičně vynikající Tomáš Holý, Kratina jako Drtikol, geniální Oldřich Navrátil a jeho vystoupení s kýblem, jiskření mezi Hrzánem a Maciuchovou, zejména scéna v koupelně a nezapomenutelná hudba... A samozřejmě kýbl (doslova) skvěle fungující legrace a zábavy, dětští a dospělí herci se skvěle doplňují, sálá z toho pohodová atmosféra, jen ta Molavcová je poněkud rušivý element, jako skoro všude, ale i přesto jí v tomhle žeru: Bravo, Pepo, Bravo - to je neodolatelné. Raz, dva, či hvězdy a ještě jedna navrch. Z dnešního pohledu asi 80% objektivně, dřív by to bylo za pět. A udělala to babička. ()
Tak tady jsou výborné herecké výkony a dobrý humor. Perfektní rozjezd, kdy člověk čeká bláznivou komedii se však později poněkud vytrácí. Přestože všichni herci předvádí výborné výkony, tak filmu něco chybí, na mne je to prostě takové nedotažené a příliš takové socialistické. Možná to chtělo vydržet v tom bláznivém začátku. Přemýšlel jsem o čtyřech, ale nakonec jsem dal pouze tři hvězdy. Je to tak za 70 %. ()
Photo © Filmové studio Barrandov / Josef Vítek

- Když je Milan Mráz (Jiří Hrzán) v koupelně, tak pustí vodu s tím, že se sprchuje. V této scéně si můžeme všimnout, že jsou kachličky čisté. V dalším záběru jsou ale špinavé. (Duoscop)
- Filmového dědu měl původně hrát Rudolf Hrušinský, ale kvůli tomu, že natáčel film Postřižiny (1980), ho nahradil Bohumil Vávra. (Skarface)
- Odjezd auta na konci filmu byl natočen hned po obraze příjezdu k dědečkovi a babičce. Auto je stejné, vyleštěné a nemá pobořenou střechu od pádu holubníku. V následném záběru, kdy je na korbě náklaďáku, už je to správně. (prezdivaka)