Reklama

Reklama

Old Surehand

  • Západní Německo Old Surehand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Banda lupičů pod vedením muže, který si nechává říkat Generál, přepadne vlak. Aby od loupeže odvrátili pozornost, vyšle Generál dva své muže postřílet pár bizonů, patřícím Komančům, aby došlo ke konfliktu mezi Indiány a bílými. Komančové zareagují ihned a muže pronásledují až k obydlí farmáře Mac Hary. Jeden z Generálových mužů zastřelí jeho syna, aby vyvolal vztek u bílých osadníků. Generál zatím odjíždí do Mason City, aby získal pozemky, na kterých se má nalézat zlato. Old Surehand, který jezdí krajem a již tři roky hledá vraha svého bratra. Náhodou se dostane v pravém okamžiku až k přepadenému vlaku a zabrání výbuchu a osvobodí lidi uvězněné ve vagónu. Pak pokračuje dál směrem k Mason City. Cestou potká zlatokopa Bena a společně jedou do města. Ben má ve městě neteř Judith a rád by získal do vlastnictví pozemek, na kterém našel spoustu zlata. Old Surehand se staví u soudce, aby se zeptal, zda spravedlnost náhodou nenašla vraha jeho bratra. Bohužel v tomto ohledu nijak nepokročili. Domnívají se však, že ho zabil starý Wabble, což Surehand zpochybňuje. Wabbleho zná jako své boty, ten by toho nebyl schopen. Do města přijíždí syn náčelníka Komančů Tou-Wan, aby se přišel zeptat, proč osadníci porušili smlouvu a napadli jejich stádo. V tu chvíli se však již městem šíří zpráva, že Komančové zabili farmářova syna. Tou-Wan čelí nadávkám obyvatel města, Surehand zasahuje. Tou-Wan přijel neozbrojen, nikdo na něj nebude mířit. Bohužel Tou-Wana zastřelí jeden z Generálových mužů, aby vyvolal hněv u Komančů. To se mu podaří. Komančové od Generála nakupují zbraně a chystají se na válku. Old Surehand slibuje náčelníkovi Maki-motehovi, že vraha jeho syna najde a žádá ho, aby s vyhlášením války ještě počkal. Zlatokopa Bena někdo v noci zabije a ukradne mu mapu se zakresleným nalezištěm zlata. Vychází najevo, že za jeho vraždou také stojí Generál. Judith a její snoubenec Toby se vydají hledat strýčkův pozemek, i když nemají mapu. Cestou jsou zajati Komanči. Osvobodí je Surehand a pošle Tobyho, aby zastavil vojáky, kteří se blíží k městu. Komančové by si to mohli vyložit jako chystání na válku. Tobyho však cestou zajmou Generálovi muži. Generál Tobyho hodlá zabít, ale naštěstí se zjevuje Surehandův přítel Vinetou a Tobyho osvobodí. Oba muži pak na vlastní uši slyší, jak Generál přiznává vraždu Surehandova bratra i to, že zabil Tou-Wana... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (131)

topi80 

všechny recenze uživatele

Na film je asi třeba pohlížet jako na komedii, možná i jako na parodii filmů o Vinnetouovi. Old Surehand neohroženě machruje, s respektovanými náčelníky se žoviálně poplácává, občas i slušně hláškuje za asistence dalších komických postav. Změna nastává i na straně zla, kde má šéf banditů k takovému nelítostnému Herbertu Lomovi také setsakra daleko, dokonce si z něho jeho vlastní banda dělá srandu. Jediným stínem na superschopnostech Old Surehanda je fakt, že ho za 2 roky pátrání po vrahovi svého bratra vůbec nenapadlo, že by to mohlo mít něco společného s lumpy, které má hned na ráně. Intriky, překážky a pasti jsou ve filmu průhledné jak sklo, zřejmě proto, aby žádné napětí nerušilo diváka od toho, aby se prostě jen bavil. Pokud tomu tak není, pak se něco nepovedlo. ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Nebudu psát komentář ke každé mayovce.Mě se Surehand líbil,ikdyž nedosahuje "kvalit" slavné "čtyřky" a Old Shatterhanda.Ale vadím mi,že děj je úplně jiný než kniha.Týká se to zcela všech zfilmovaných mayovek.Dokonce chybí některé postavy.A nebo jsou postavy charakterově změněny.V tomto případě zde chybí např. Old Shatterhand,Old Death a z Old Wableho zde udělali komickou figurku. ()

Reklama

IsaacNewton 

všechny recenze uživatele

Uf, tak jsem dokoukala všechny díly s Old Surehandem. Nebyla to taková hrůza, jak jsem čekala- místy to bylo i horší (všechno nebylo sice tak strašné, bylo toho ale hrozivě málo). Cameo, které hrál Vinnetou bylo zoufalé a pro mě se ukázalo, že to byl opravdu on, kdo tyhle mayovky s Grangerem zachraňoval a dělal z nich alespoň trochu dobré filmy (no, Petrolejového prince jistě zachránil alespoň od odpadu). Nyní tam tedy zbyl prakticky jen krajně nesympatický Surehand (to, jak na někoho pořád poklepává a nebo dělá ta další gesta, je strašný), spousta vedlejších postav (Girotti s tou blondýnkou atd.), nevýrazní záporáci a ta nesnesitelná postava, kterou nazývají Old Wabble- a to byla hrůza. Postavy film absolutně potápěly, naštěstí měl film alespoň lepší scénář a režii než Petrolejový princ a krásná hudba také nechyběla, takže jako kompromis volím 2 hvězdy a už to dlouho nechci vidět... Mimochodem, nepřišly vám ty skály na konci filmu povědomé? (třeba jako filmový Nuget-tsil, kde zastřelili Vinetoua...) ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Old Surehand je bourák. Ustřelit zápalnou šňůru, to neumí jen tak někdo. A už vlastně ani nevím, o čem tenhle film byl. Nejsem si jistý, zda ta památná scéna s vorem na rozbouřené řece (evidentě před plátnem, což je ale vzhledem k věku filmu naprosto pochopitelné) je tady nebo v jiné surehandovce. (134.) ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Pro mě jedna z nejméně povedených mayovek. Postavu Old Surehanda jsem nikdy neměl moc v oblibě, ale ve filmu Mezi supy mi nijak zvlášť nevadila. Nechápu počínání tvůrců, kteří v Old Surehandovi odsunuli postavu Vinnetoua na vedlejší kolej. Nehledě k tomu, že v první třetině filmu se s ním vůbec nesetkáme ! Tvůrci si zřejmě slibovali od tohoto snímku více, po filmech Mezi supy a Petrolejový princ měla přijít trilogie s názvem Old Surehand ( všimněte si titulků, kde je napsáno Old Surehand – I. díl ), ale k té už ( naštěstí ) nedošlo. Upadající sérii nezachránil ani film s Old Firehandem, ale příjemně ji zakončil Vinnetou a Old Shatterhand v Údolí smrti. Surehand je občas trochu nesympatický, s Vinnetouem jedná spíše jako s nějakým „starým brachem“ odněkud z hospody a postava Old Wabbla není podle mého soudu dobře napsaná. V knížce jde o zápornou postavu, ale na filmovém plátně z ní udělali blbečka, který je tam spíše na obtíž. Ani finále není nijak zvlášť povedené, film postrádá napětí. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (25)

  • Místa natáčení: Jugoslávie: Grobnik Polje u Rijeky, Platak u Rijeky, Starigrad-Paklenica, Mali Alan u Obrovacu, Zrmanja-Canyon, Ljubiljana, Solin u Splitu. (hippyman)
  • Premiéra filmu proběhla 14. prosince 1965 v mnichovském Mathäser-Filmpalastu, přestože producent Horst Wendlandt upřednostňoval Lichtburg v Essenu. (hippyman)
  • Cizojazyčné názvy filmu:
    Brazílie: MAO DE FERRO. Dánsko: WINNETOU OG NEVADA-BANDITTERNE. Velká Británie: FLAMING FRONTIER. Itálie: SUREHAND. Jugoslávie: OLD SURHEND. Rakousko: OLD SUREHAND 1. TEIL. Polsko: OLD SUREHAND. Švédsko: SÄKER MAN I WESTERN. Španělsko: EL JUSTICIERO DE KANSAS. USA: FLAMING FRONTIER. (hippyman)

Reklama

Reklama