Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Věčná škoda toho, že byl tento díl nadabován snad 30 let poté co byl natočen. Hlasy Oldy i Vinnetoua působí jak z domova důchodců a to je moc špatně, když uvážím, že byl tento díl natočen pouhý rok po posledním výstřelu a dva roky po Rudém Gantlemanovi. Vše to pak působí neskutečně strojeně, nepřirozeně a v některých momentech až komicky. No a tohle všechno se zákonitě musí odrazit i v celkovém hodnocení. Kvalit legendárních dílů tento samozřejmě ani tak nedosahuje, ale možná by stálo za to nechat jej v původním znění s titulky. Nakonec však z úcty ke dvěma hlavním protagonistům zvyšuji na 3 puntíky. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Až na několik ubíjejících nesmyslů je "Vinnetou a Míšenka Apanači" celkem obstojnou mayovkou s povedenými přestřelkami. Dvě silné výhrady bych ale přeci jen měla. Tou první je Götz George (nechápu, proč musí hrát ve dvou dílech dvě různé postavy), tou druhou je český dabing (nechápu, proč musí jeden dabér mluvit šest postav). ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Co k této mayovce dodat. Máme tu dospívající dívku, coby dceru bílého osadníka a indiánky, která od svého otce dostane k narozeninám zlatý důl. A jak už to bývá, slunce nestačí ani zapadnout a už tu máme padouchy po onom zlatu lačnící. A tak Vinnetou s Old Shatterhandem zase mají co dělat. Svým způsobem to není špatná mayovka, jen kdyby nebyla použitá známá šablona. Nejen přítomností Götze Georgeho, pro kterého se jedná o třetí hereckou účast v této filmové sérii, daná myšlenka a průběh dějství nemálo připomíná mayovku první a to 'Poklad na stříbrném jezeře' (1962). Stejných či alespoň podobných motivů je více než dost. Druhý mayovský počin režiséra Haralda Philippa se tudíž už jen veze na dávné slávě těchto filmů. Jeden nepatrný rozdíl však přeci jen je. Harald Philipp vsadil na drsnější atmosféru, která dnes zřejmě moc připadat nebude. Takže co s tím. Jedná se jen o další etudu Vinnetoua a Old Shatterhanda, která se zdá být bohužel naprosto zbytečnou. ()

Lefty86 

všechny recenze uživatele

Jakou takovou tragédii to nevidím i když je to o poznání slabší než "hlavní" série. Zkoukl jsem teď všechny Vinnetouovky po letech a docela s chutí. Jen ten dabing. Je slyšet jak čtyřicátníky , Vinnetoua a Old Shatterhanda mluví pánové v letech s unaveným hlasem. Nemohl jsem se ubránit pocitu že tady by prospěla změna. Slyšel jsem Shatterhanda s hlasem Marka Vašuta, v případě dabování v 90. Letech, dnes bych tam viděl Martina Stránského. A Vinnetoua kterého by namluvil Jan Šťastný. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak víš jak, je to sice už hodně, hodně, hodně jinačí než první díly, ale pořád se tam na koni projíždí Olda s Vinetůem. Takže není vůbec snadný tomu dát míň jak čtyři hvězdy. Kdyby tam nebyli tihle dva uličníci, tak bych s čistou hlavou mohl říct, že je to celkem slušná srágora :o). Tady je sice spousta zlata, pomsta, zrada, láska, ale už to nemá takový správný kouzlo. Co mi nejde do hlavy, tak proč tam cpali pořád stejný herce jako do jinejch Májovek. Mladej Šimanski a další okoukaný vedlejší role... No, asi prostě nebylo tolik kvalitních herců nebo nevim. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Ve filmu si zahrál orel skalní jménem Peter. Dvaatřicetiletý dravec nasbíral bohaté zkušenosti již během natáčení filmů "Der Adler vom Velsatal" a "Tal der Adler a Der Cornet". (hippyman)
  • Kromě těch Mayovek natáčených v Jugoslávii mělo dojít i k Mayovce, která by byla natáčena ve Spojených státech amerických a v Kanadě. V roce 1967 nabídl producent Horst Wendlandt hlavní roli Pierru Briceovi už s hotovým konceptem příběhu. Brice předběžně souhlasil, ovšem požadoval možnost aby se později mohl k hotovému scénáři vyjádřit. Wendlandt ale neměl pro hercův požadavek pochopení, oba se pohádali a k natáčení nikdy nedošlo. (Stocki)

Reklama

Reklama