Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

Brejlil 

všechny recenze uživatele

"Ale, ale, ale... a všimněte si, jak jsem tolerantní." Ke slovům klasika lze jen těžko co dodat, producentská horká jehla trčí všude, a pokusy scénáristy pohnout dějem jsou nebývale invenční. Jak se třeba zlouni dozvědí klíčovou informaci? Vykecá jim jí sám... Nebudu prozrazovat, jen napovím, že Vinnetou to nebyl. Je také otázka, co vlastně Apanači na Jeffu Brownovi vidí, když ten přivede takové kamarády. Ale co... Naštěstí občas něco vybuchne, takže hvězdička navíc. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, kolika faux-pas se scénáristé dopustili. Děj tohoto filmu je vyloženě pitomý, nebo pro úplně malé děti (ale to asi tvůrci úplně nezamýšleli). Ačkoli je pohromadě Vinnetou i Old Shaterhand, nepřebije přítomnost obou "bratrů" chyby a hlouposti ve filmu. Navíc obecně nemám rád filmy, kde jsou statečné děti a mladé dívky. Záporáci jsou nemastní - neslaní a ve verzi, kterou jsem zhlédl, je i naprosto zoufalý dabing. Prostě až na pár světlých momentů bohužel skoro vše špatně. ()

Reklama

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Věčná škoda toho, že byl tento díl nadabován snad 30 let poté co byl natočen. Hlasy Oldy i Vinnetoua působí jak z domova důchodců a to je moc špatně, když uvážím, že byl tento díl natočen pouhý rok po posledním výstřelu a dva roky po Rudém Gantlemanovi. Vše to pak působí neskutečně strojeně, nepřirozeně a v některých momentech až komicky. No a tohle všechno se zákonitě musí odrazit i v celkovém hodnocení. Kvalit legendárních dílů tento samozřejmě ani tak nedosahuje, ale možná by stálo za to nechat jej v původním znění s titulky. Nakonec však z úcty ke dvěma hlavním protagonistům zvyšuji na 3 puntíky. ()

Nerd4Dreaming 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla vždycky jedna z mejch nejoblíbenějších mayovek, Vinnetou i Shatterhand totální borci, a spousta scén, kde se ukazuje, jaký borci to jsou. Navíc zlato, únosy od banditů, vlak, dynamit, a tak dále. Chtěl jsem tomu automaticky dat pět hvězd, protože tohle bylo moje mladí. Ale nemůžu. Proste nemůžu. Teď, když to poprvé po asi 15 letech vidím dospělýma očima, tak mě krveziznivej old Shatterhand a naprosto nelogicky chování postav od zacatku až do konce, trochu leze na nervy. Ale 4 hvězdy tomu dam. Nostalgie je mocná čarodějka. Bez ni to je fakt žumpa. ()

waits 

všechny recenze uživatele

"Jsme Curly Bill a jeho banda". Na Míšence Apanači je už vidět, že se vaří z vody (jde o 18. majovku v pořadí z celkových 20), Old Surehand z předlohy je bezostyšně vyměněn za Old Shatterhanda, po Pokladu na Stříbrném jezeře je recyklovaně nasazen Götz George atd. Některé scény jsou vyloženě směšné ("Pozor, to je dynamit', skákající postavy za keř při útoku) a , jen pro české diváky, dabing z roku 1993 je už bohužel silně ovlivněn pokročilým věkem Vladimíra Ráže. Přesto si film uchovává atmosféru dětských knih, krajem se pořád projíždí Vinnetou, v kádi se po svém schovává Sam Hawkens a banditi nejsou žádná ořezávátka, vypadají tak, i jednají. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Uschi Glas ve snímku ztvárnila svou první filmovou roli, která jí zároveň pomohla rozjet její hereckou kariéru. Pro svůj silný bavorský přízvuk však musela být předabována Marionou Hartmannovou. (sima275)
  • Ze Saloonu zbylo jen několik trámů spálených na uhel, a tak muselo být městečko vystavěno znovu. Mezitím se dotáčely chybějící záběry v průsmyku Prezid a v pomocném ateliéru v Bibinje u Zadaru. Znovupostavení Rocky Townu stálo přesně 33 169,20 DM. Kromě toho byly zničeny rekvizity, pyrotechnický materiál a nářadí v ceně 15 545,60 DM. (hippyman)

Reklama

Reklama