Reklama

Reklama

I po smrti svého zakladatele si Studio Walta Disneyho snažilo udržet svůj náskok na poli animace a v pravidelných intervalech vyrábět celovečerní animované filmy pro kina. Náměty těchto produkcí byly klasické i moderní pohádky a také známé příběhy z historie. K nim patří legenda o Robinu Hoodovi, anglickém zbojníkovi ze Sherwoodského lesa, který bohatým bral a chudým dával. Disneyovští tvůrci pod vedením známého režiséra a producenta německého původu Wolfganga Reithermana (101 dalmatinů, Kniha džunglí) známý příběh zpracovali v roce 1973 se zvířecími hrdiny – lišákem (Robin Hood), lvem (princ Jan), medvědem (Malý John), jezevcem (bratr Tuck), vlkem (šerif z Nottinghamu) a dalšími. Každá správná disneyovka obsahuje písničky a nejinak je tomu i tady – jedna z nich, nazvaná Love, byla dokonce nominovaná na Oscara. A celý soundtrack filmu byl poctěn nominací na Cenu Grammy. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

monolog 

všechny recenze uživatele

Jedna z dobrých, ale u nás zapomenutých disneyovek, která sice nedosahuje kvalit ani legendárnosti Lady a Trampa nebo Sněhurky a Dumba, no přesto má co nabídnout. A nejsou to jen krásné písničky (snad něco mezi žánry blues, pop, disco a swing) nebo pěkné malůvky, co se mi tu líbí. I vlastně adaptace Dumasova románu je citlivě napsána a humorně převedena do zvířecí říše. Příběh je známý, bez duševně hlubších momentů či nějakého patetismu. Pro děti je to bezvadná pohádka a i když konec trošku ztrácí, pořád se to k některým novým animovaným výtvorům nedá vůbec přirovnat. Kresby jsou hezký, ale co opravdu stojí za to, to je těch několik krajinek. Herci se v dabování svých postav opravdu vyžívají (viděl jsem pouze originál) a nejvíc asi Peter Ustinov jako olysalý lev princ Jan a Terry-Thomas jako jeho poskok had Hiss. Ten Ustinovův občas skřípavý, někdy trošku disharmonický a dost často vřeštivý hlas se na slabošskýho fanfaróna trpícího velikášstvím a touhou po penězích hodí výtečně. Taky nejde odhlídnout od pořádné dávky humoru, kterou tvůrci svým postavičkám vtiskli a mnoha vtipným situacím. Robin Hood je disneyovka v tom nejlepším slova smyslu. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Přesně tak bezelstné a upřímné, jak to klasickým Disneyovkám sluší. Malý John bere bohatým, Robin rozdává chudým, šerif z Nottinghamu je záporák každým svým chlupem a krásná Marianna zamilovaně mrká, až z toho šípy létají mimo terč. V houpavém písničkovém aranžmá a s vydatnou pomocí hláškujícího hada tak vzniká nenápadné, ale o to kouzelnější podání nejslavnějšího zbojnického dobrodružství. Cílí sice "jen" romanticko-výchovným směrem, ale trefuje přímo do černého. ()

Reklama

hroubek 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem více. Mám rád staré Disneyho pohádky a byl jsem zvědaví, jak bude vypadat v jeho podání samotný zbojník z Sherwoodského lesu. Samotný film je dost hravý a má dobré nápady a pořád se tam něco děje. Problém je, že mě to tolik nechytlo a místy jsem se trochu nudil. Fakt jsem se těšil a o to více mě to mrzí, že mi to tolik nesedlo. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Jůů.. přesně tyto obrázky, co jsou zde na CSFD, jsem si celé dětství prohlížela v jedné ze svých Disney knížek. Nevím, jak zhodnotit, co přesně se mi na tom líbí. Je to čistě ta nostalgie a láska. Objektivně přiznávám, že to možná není tak úchvatné veledílo, ale ty vzpomínky mi nikdo nevezme :) Raději bych, aby se děti dívaly na takovou to čistou krásu nezaobalenou do pozlátka, jako je tomu u kdejaké ptákoviny pod záštitou 3D technologie. ()

studiobadguy 

všechny recenze uživatele

Od tohoto filmu jsem nic moc neočekával ale dopadlo to celkem dobře. Animace zase o krok postoupila což je velmi milé potěšení. Příběh Robina Hooda asi všichni známe. Robin Hood okrádá bohaté a dává chudým. To co musím vyzdvihnout je Robin Hood který je naprosto dokonalá a sympatická hlavní postava a celí film mu budete fandit. Nevím co dál říct, 80% ( 4 hvězdy z 5). ()

Galerie (54)

Zajímavosti (5)

  • Aby se ušetřilo, tvůrci hodně „obkreslovali“ ze starších disneyovek. Například taneční scény se nápadně podobají tancům ze Sněhurky a sedmi trpaslíků (1937), malý John se zase pohybuje nachlup stejně jako medvěd Balú z kreslené Knihy džunglí (1967). [Zdroj: kafe.cz] (Duoscop)
  • Tvůrci původně do role faráře Tucka obsadili pěkně růžovoučké prasátko. Producent však tento počin ihned zamítl z obavy, že by je církev mohla žalovat. Proto z něj nakonec udělali alespoň šedivého jezevce. (Rodriguez)

Reklama

Reklama