foto

John Fiedler

  • nar. 3.2.1925
    Platteville, Wisconsin, USA
  • zem. 25.6.2005 (80 let)
    Englewood, New Jersey, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

John Donald Fiedler (3. 2. 1925 - 25. 6. 2005) byl známý především propůjčováním svého hlasu, byl rovněž osobitým hercem v divadle, filmu, televizi a rádiu. Byl to plešatý a obrýlený muž, s výrazným, pronikavým hlasem, jehož kariéra trvala čtyři desetiletí.

Fiedler se narodil v Platteville, ve Wisconsinu, jako syn Margarety Phelan a Donalda Fiedlera, prodavače piva. Když mu bylo pět let, přestěhovali se do Shorewoodu, kde vystudoval Shorewood High School v roce 1943. Pak se zapsal k Námořnictvu Spojených států a zde sloužil až do konce druhé světové války. Fiedler se nikdy neoženil.

Nejvíce ho charakterizují tyto čtyři role: porotce ve snímku 12 rozhněvaných mužů, hlas Prasátka v Disneyho Medvídek Pú, pokerový hráč ve filmové verzi Neila Simona PODIVUHODNÝ PÁR a role pana Petersona, pacienta v seriálu The Bob Newhart Show.

John Fiedler zemřel na rakovinu dne 25. června 2005, ve věku 80 v Englewoodu, New Jersey. Jeho smrt přišla den po smrti jeho kolegy z Medvídka Pú, Paula Winchella, který propůjčil hlas Tygříkovi. Po smrti Fiedlera byl hlas Prasátka namluven Travisem Oatesem.

Ajinka "SexyAjinka" Čechová

Herecká filmografie

Filmy

2005 Pooh's Heffalump Halloween Movie
Slonisko a Medvídek Pú
2004 Medvídek Pú: Jaro s klokánkem Rú
2003 Prasátko a jeho velký příběh
2002 Krásný Nový rok Medvídka Pú
Mickey's House of Villains
2000 Není král jako král
Tygrův příběh
1999 Medvídek Pú: čas svátků
Winnie the Pooh Friendship: Pooh Wishes
1998 Winnie the Pooh Thanksgiving, A
Winnie the Pooh: A Valentine for You (TV film)
1997 Medvídek Pú a jeho velkolepé dobrodružství
1996 Boo to You Too! Winnie the Pooh (TV film)
1991 Winnie the Pooh & Christmas Too (TV film)
1990 Weekend with Kate
1989 Raisin in the Sun, A (TV film)
1988 Winnie the Pooh Friendship: Tigger-ific Tales
1986 Seize the Day
1983 I Am the Cheese
Winnie the Pooh and a Day for Eeyore
1982 Savannah Smiles
1981 Joe Dancer: Opičí mise (TV film)
Liška a pes
Sharkyho mašina
Tajný závod
Winnie the Pooh Discovers the Seasons
1980 Midnight Madness
1979 Boulevard Nights
1978 Human Feelings (TV film)
1977 Medvídek Pú: Nejlepší dobrodružství
Záchranáři
1976 The Shaggy D.A.
Woman of the Year (TV film)
1975 Bohatství
Who Is the Black Dahlia? (TV film)
1974 Bad Ronald (TV film)
The Whiz Kid and the Mystery at Riverton (TV film)
Winnie the Pooh and Tigger Too!
1973 Double Indemnity (TV film)
Mystery in Dracula's Castle (TV film)
Robin Hood
Super táta
1972 Columbo: Vražda podle plánu (TV film)
Deathmaster
Shadow House
Skyjacked
1971 Cannon (TV film)
Hitched (TV film)
Honky
Making It
Tattered Web, A (TV film)
1968 Podivný pár
1967 Pan Fitzwilly
1963 Mickey and the Contessa (TV film)
Munroe (TV film)
1961 A Raisin in the Sun
1958 Hans Brinker and the Silver Skates (TV film)
Stage Struck
1957 Dvanáct rozhněvaných mužů
Sladká vůně úspěchu

TV seriály

2001 Myšmaš Kabaret (TV seriál)
Velká kniha Medvídka Pú (TV seriál)
1997 George & Leo (TV seriál)
1996 Cosby (TV seriál)
1990 They Came from Outer Space (TV seriál)
1988 Nová dobrodružství Medvídka Pú (TV seriál)
1987 Days and Nights of Molly Dodd, The (TV seriál)
1986 Právo v Los Angeles (TV seriál)
1985 Neuvěřitelné příběhy (TV seriál)
Svědomí má dovolenou (S01E09)
The Golden Girls (TV seriál)
1983 Buffalo Bill (TV seriál)
Příběhy z temnot (TV seriál)
1982 Na zdraví (TV seriál)
The Tortelli Tort (S01E03)
1981 American Playhouse (TV seriál)
Father Murphy (TV seriál)
Love, Sidney (TV seriál)
1979 Hart a Hartová (TV seriál)
The Last Resort (TV seriál)
The Misadventures of Sheriff Lobo (TV seriál)
The Ropers (TV seriál)
1978 B.J. and the Bear (TV seriál)
Flying High (TV seriál)
Vega$ (TV seriál)
1977 ABC Weekend Specials (TV seriál)
Fantasy Island (TV seriál)
1976 Alice (TV seriál)
Ark II (TV seriál)
Jigsaw John (TV seriál)
Quincy M.E. (TV seriál)
Tabitha (TV seriál)
Three's Company (TV seriál)
1975 Mobile One (TV seriál)
Phyllis (TV seriál)
Switch (TV seriál)
The Lost Saucer (TV seriál)
1974 Dirty Sally (TV seriál)
Kolchak: The Night Stalker (TV seriál)
The Manhunter (TV seriál)
The Rockford Files (TV seriál)
1973 A Touch of Grace (TV seriál)
Kriminální oddělení (TV seriál)
1972 Banacek (TV seriál)
Banyon (TV seriál)
Bob Newhart Show, The (TV seriál)
Bridget Loves Bernie (TV seriál)
Hec Ramsey (TV seriál)
V ulicích San Francisca (TV seriál)
1971 Cannon (TV seriál)
Chicago Teddy Bears, The (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
McMillan & Wife (TV seriál)
1970 Most Deadly Game, The (TV seriál)
The Odd Couple (TV seriál)
1969 The Courtship of Eddie's Father (TV seriál)
1968 One Life to Live (TV seriál)
The Doris Day Show (TV seriál)
1967 Captain Nice (TV seriál)
Star Trek (TV seriál)
Vlk v ovčíně (S02E07)
1966 That Girl (TV seriál)
1965 Agent Smart (TV seriál)
I Spy (TV seriál)
Please Don't Eat the Daisies (TV seriál)
1964 Baileys of Balboa, The (TV seriál)
Bewitched (TV seriál)
Broadside (TV seriál)
Destry (TV seriál)
The Munsters (TV seriál)
1963 Arrest and Trial (TV seriál)
Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
My Favorite Martian (TV seriál)
The Bill Dana Show (TV seriál)
The Farmer's Daughter (TV seriál)
The Great Adventure (TV seriál)
The Travels of Jaimie McPheeters (TV seriál)
Uprchlík (TV seriál)
1962 Room for One More (TV seriál)
Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
Cavender is Coming (S03E36)
1961 87th Precinct (TV seriál)
Dr. Kildare (TV seriál)
Ichabod and Me (TV seriál)
The New Breed (TV seriál)
1960 Checkmate (TV seriál)
Insight (TV seriál)
Outlaws (TV seriál)
Pete and Gladys (TV seriál)
Peter Loves Mary (TV seriál)
The Aquanauts (TV seriál)
The Tall Man (TV seriál)
Thriller (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
The Night of the Meek (S02E11)
1959 Adventures in Paradise (TV seriál)
Bonanza (TV seriál)
Brenner (TV seriál)
Dennis, postrach okolí (TV seriál)
Sunday Showcase (TV seriál)
The Many Loves of Dobie Gillis (TV seriál)
1958 Peter Gunn (TV seriál)
The Donna Reed Show (TV seriál)
1957 Have Gun - Will Travel (TV seriál)
Perry Mason (TV seriál)
1955 Gunsmoke (TV seriál)
Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)
1953 The United States Steel Hour (TV seriál)
1952 Death Valley Days (TV seriál)
1951 Hallmark Hall of Fame (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)
Tom Corbett, Space Cadet (TV seriál)
1948 Studio One (TV seriál)

TV pořady

2005 The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad) - a.z.
1971 Great Performances (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace