Reklama

Reklama

Bohové musí být šílení

  • Česko Bohové musejí být šílení (více)
Botswana / Jihoafrická republika, 1980, 105 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V nejvyprahlejší poušti světa Kalahari žijí Křováci. Nic nemají, po ničem netouží, vystačí si s tím, co jim nadělí příroda. Jednoho dne ale pilot letadla, které považují za boha, vyhodí z okénka láhev Coca-Coly, která spadne nedaleko jejich obydlí. Kulatá láhev se hodí na plno věcí, a tak se o ni brzy všichni začnou hádat. Vnese do jejich řad nesnesitelné napětí. Chtějí ji vrátit nebesům, ale nedaří se jim to. A tak se Xi rozhodne, že ji odnese na konec světa… V téže době se ve velkém, 600 mil vzdáleném městě, rozhoduje novinářka Kate Thompsonová, s jejímiž články není nadřízený stále spokojen, že odjede do Afriky vypomáhat jako učitelka. A právě do Botswany. Místní farář jí pošle naproti mladého mikrobiologa Andrewa Steyna, který je velice stydlivý a ženy ho zcela vyvádějí z míry, takže před nimi nakonec vždy vypadá jako pitomec. Jejich cesta starým, nebrzdícím džípem je velmi dobrodružná, a tak je Kate ráda, když se objeví místní švihák Jack Hind, který doprovází turisty, a nabídne jí svezení ve svém autobusu. Mezitím ve vedlejší zemi zaútočí komunistická banda vedená Samem Bogou a zdecimuje část vlády. Boga prchá před policií a potřebuje přejít přes území Botswany. Všude, kam Bogova banda přijede, za sebou zanechá hotovou spoušť… Kate začíná učit a nesmělý mikrobiolog jí jednoho dne přiveze boty, které při jejich dobrodružné cestě buší málem utopila v řece. Oblékne se na to do nedělního a je odhodlán tentokrát nic nezkazit. Stačí ale jediný pohled na půvabnou blondýnku a už k pobavení malých žáčků začne zakopávat, shazovat věci ze stolu, koktat a všelijak jinak se „předvádět“... (TV Prima)

(více)

Recenze (340)

C0r0ner odpad!

všechny recenze uživatele

Očividně jdu těžce proti proudu, ale tenhle film mi tedy extrémně nesedl. Veškeré vtipy byly tak trapné, až jsem se skoro styděl a celkově to bylo tak nudné a natahané, že ten odpad! je prostě nutný. Nečekal bych, že tohle někdy napíšu o komedii v červených číslech... 10% ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Tahle komedie má prostě svoje kouzlo, kterému se vyrovná ještě tak max. druhý díl, Xi Xao je prostě skvělý a jeho konfrontace s okrajem civilizace, která je pro něho něco nevídaného je prostě zábavná... výborný český komentář. Podobný úsměv ve mne vyvolal komentář u komedie Sexuální Praktiky Pozemšťanů... ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Africký humor mi bohužel nesedí a mimoto si myslím, že naivní komentáře, které tu vypouští z úst náš domorodý hrdina, byly lépe (a hlavně vtipněji) zpracované v českém filmu Happy end. ()

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

- "Já jí řekl, že sbírám výkaly. Určitě si myslí, že se tím živím. (Ne, že dělám disertační práci) - "Jak se ten křáp dostal na strom? ". - " Viděl jsi někdy kytičkovaný kalhotky? " -"AJAJAJAJAJ! " ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Rozhodně není na škodu podívat se na výdobytky naší civilizace kritickým okem zvenčí ... prakticky mohou být k smíchu i k pláči - podle toho, jaký úhel pohledu zvolíte. Ale nejspíš bychom je (a tím pádem ani sebe) neměli brát přespříliš vážně - nakonec ... právě to je cesta, po níž se vydali ti z Bohů, kteří se rozhodli pobavit filmový svět svým i naším šílenstvím. Neboť prezentovaný psychický stav je předobrazem jakési globální duševní kondice všech, kdož uvízli v pavoučí síti vlastních "civilizovaných" životů. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Nejen v dnešní době, je tento film pohlazení po duši a úvodní mluvené slovo, kde Uys velmi trefně popisuje o co všechno jsme přišli, abychom se měli "dobře"... to je skoro filosofická esej. Co vlastně člověk ke spokojenému životu opravdu potřebuje, ukáže scéna, kde vidíme co mezi Křováky bez majetku způsobí taková nicotnost, jakou je prázdná láhev od Coly. Netvrdím, že se lidi mají sebrat a vrátit se zpět na stromy, ale právě díky takovému filmu, by si spousta lidí mohla trochu zrevidovat hodnotový systém. Po více než čtyřiceti letech od uvedení, totiž platí, že bohové jsou zcela jistě šílení. Každopádně moralizuji jen já, ve filmu vás nic takového obtěžovat nebude. Uys to nemá zapotřebí, takže nám civilizantům jen velmi laskavě nastavuje zrcadlo skrze čistě přírodního človíčka. A činí tak velmi zábavným způsobem. Ostatně mise vrátit láhev bohům, probíhá paralelně s příběhem nové paní učitelky a mikrobiologa, který to se ženami ale vůbec neumí. A taky se tam zamotá i nějaká ta akce, ale nic ukrutného. No a to vše v kulisách nádherné Afriky. Opravdu už není víc, co by jste v rámci žánru mohli chtít. Pokud vás bavil Krokodýl Dundee, nebo Afričan, tady si na své příjdete taky. Moje srdcovka. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Taková neškodná hloupost, dalo se z ní vytěžit ale víc. Ale tedy obdivuji toho křováka v hlavní roli, 3 hvězdy. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Zábava pro rodinu jako stvořená, i dnes se na to dá v nedělní či sobotní večer dívat. Hudba: John Boshoff PS: viděno zase téměř po 20ti letech, no už mi to přijde trochu horší, když se na to dívám s vlastníma dětma a sem tam je tam docela sprosté slovo, sem tam mrtvola, hodně střílení. No moc výchovné to není, zábava to docela ale ještě je. A hláška "A ja ja ja ja jaj" je nesmrtelná. ()

charge 

všechny recenze uživatele

Nevim, kterej díl z těch dvou dílů je lepší, antihrdinové v obou dílech tasí hlášku za hláškou ve výtečným českým dabingu, Xixao v plný parádě, záběry nádherný přírody s dokumentaristickým komentářem, sympatičtí hlavní hrdinové a přesto má každej díl cosi do sebe originálního, co prostě stojí za opětovnou projekci. ()

drexik 

všechny recenze uživatele

Bohové musí být šílení, no proč ne, ale v africe musí být opravdu dost šáhlí. Křovák XiXao, flaška od Coca-coly, skopičiny v buši a je tu zábava která rozhodně i na několikáte zhlédnutí neomrzí. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

To je báječné, když může člověk dětem pustit něco, u čeho se tolik nasmějí (a my dospělí pořád ještě s nimi, televizi jsme naštěstí zrušili a filmy si vybíráme, jaké chceme a kdy chceme, takže se nám to nemělo jak okoukat), spoustu se toho dozvědí o přírodě i o lidech a ještě jsou nenásilně vychovávány k toleranci, dobré vůli a podobným zbytečnostem. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

první Bohové super,další díly už se mi tak nelíbily....ale v tom prvním jsem si zase uvědomovala,jak civilizace vlastně člověku strašně ztěžuje život...co všechno se musí učit a dělat,aby byl schopný přežít,zatímco by mohl pěstovat to,co se vytrácí - třeba mezilidskou komunikaci,pospolitost...samože je to jen hypotéza,taky žiju v civilizaci a nedovedu si představit žít bez ní...ale taková jakoby tichá závist tu stejně je....no,to ne,spíš lítost.... ()

Reklama

Reklama