Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tajuplný cizinec na koni, který se usadí v horské vesnici, aby zde přečkal zimu, přináší do uzavřené komunity nedůvěřivých obyvatel neklid. S přibývajícím množstvím záhadných úmrtí začne být jasné, že jeho příjezd nebyl pouhou náhodou. Alpský western je svěží variací na oblíbené žánrové motivy. (MFF Karlovy Vary)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (115)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Protože Američani na svůj erbovní žánr kašlou, musela to vzít do ruky Evropa. Po Dánech se na western vrhla další nežánrová země Rakousko a z mého pohledu to dopadlo lépe než severský Salvation. Předně je tu naprosto úžasná atmosféra zapadlé alpské vesničky, kde rodina Brennerových vládne tvrdou rukou a obyvatelé vísky jsou na tom stejně, jako středověcí nevolníci. Pak je tu Sam Riley, kterému role mstitele sedne jako ulitá a upřímně řečeno jsem si ho nikdy v podobné úloze nedokázal představit. A ani jsem se o to nesnažil. No a pak je tu vynikající lesní přestřelka, kterou řadím k žánrovému TOP. A pak spousta drobností charakteristických pro evropský film a brutalita, na kterou v amerických westernech zase nejsme tak zvyklí. Samozřejmě potěší i Rexův páníček, který tu je za zatraceně hnusnýho bastarda a zapomenout nemohu ani na výbornou hudbu, která, ač se zdánlivě nehodila, pasovala jako by byla pro film přímo stvořená. Povedené po všech stránkách. 90% ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Neklasická poctivá žánrovka nečekaných koutů rakousko-německých zasněžených tvrdých alp, ve kterých bylo zlo potrestáno jiným a tamní svět šel dál. Jinudy, ale stále na stejném nevlídném místě. Trochu překvapení, dobré, protože moderních alpských gernánských westernů není zrovna mnoho, nicméně ačkoliv to tu atmosféru a neukecanost má a už od příjezdu fotografa je jasné, komu na rameni sedí ďáblík, je tak tak nějak, krom prostředí, příliš klasické. Poctivá žánrovka, ale nic víc, co by stálo extra za zapamatování. Jednohubka, která dá poznat, že nejen Amíci a Taliáni mají obstojné recepty :) ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„NIKDO NEVÍ, JAK TEN CIZINEC NAŠEL CESTU AŽ K NÁM.…“ /// Zimní western, kterej dělá lidem radost zvoněnícím umíráčkem. Von totiž místo sužovaný vládou rodinnýho klanu navštíví cizinec, kterej soustavně porušuje pátý přikázání. Padouši vzbuzujou emoce a pomsta hladí duši. Navíc to vůbec není artový. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2010 napsal Thomas Willmann, číst nebudu. 2.) U nás na vesnici jsme všichni bratři a sestry. (a někoho to vobčas sere…) 3.) Thx za titule „Jišpa“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

SniperG1 

všechny recenze uživatele

Sice film doprovázela docela dobrá temná atmosféra i hudba a místy nechybělo trochu toho napětí, ale jinak hrozná nuda a táhlo se to jak týden před výplatou! Ani ta závěrečná povedená přestřelka to už nezachránila! Kdo mi teď vrátí dvě ztracené hodiny mého života? Nenechte se zmást stopáží, protože je o dvacet minut delší než je zde psáno...40% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €6,350,000Tržby USA Tržby Celosvetovo $2,390,000▐ V podvečerných hodinách na filmovom festivale prišlo na veľké prekvapenie s filmom Temné údolie (Das finstere Tal, 2014). Film z rakúsko-nemeckej koprodukcie ponúkne veľmi nevšednú tému z týchto končín, žánrovo ide o western o klasickej pokrvnej pomste ale v danom podaní dostáva príbeh ráznosť, ktorá upúta hneď od samého začiatku. Aj keď dejovo sa to nejak zvlášť neženie dopredu ale skôr to necháva diváka vychutnávať vtedajšiu atmosféru skromných ľudí žijúcich v mierne nehostinných podmienkach pod diktatúrou rodiny Brennerovcov, pre ktorých sú sväté len sebe blízke pravidlá-zákony. Príbeh natočený v krásnych prírodných vysokohorských lokácia len pridá na akejsi neokukanej nevšednosti. Takže pokiaľ v prvej polovici príbehu sa zoznamuje z okolím a postavami, v tej druhej už príde na dravosť, drsnosť a temnotu. Režisérsky ide o veľmi zručne natočení snímok, kde vyniknú pre nás neznámi herci na čele s výborným anglickým hercom Sam-om Riley, dej s minimom dialógov vsádza skôr na obrazovú kompozíciu, kde vizuálne poňatie spraví svoje penzum, k tomu tu je strhujúca akcia keď príde na nejakú tu prestrelku, čo nemôže chýbať v poriadnom westerne, je tu hmatateľná temná drsnosť, k tomu tu je dynamická a dravá hudobná vložka. Jednoznačne takýto tématický film stojí za pozornosť, pre fanúšika westernu nevyhnutnosť. /videl v kine: 80%/(filmový festival Cinematik 2014) ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v italském Val Senales. (Terva)
  • Film měl premiéru na 25. ročníku televizní a filmové tvorby Romy Gala 2014, kterou pořádá TV ORF a Thomas W. Kiennast si odnesl cenu za Nejlepší kameru. (Terva)
  • Rakousko zaslalo snímek do kategorie Nejlepší cizojazyčný film na 87. udílení Oskarů. Film však neprošel nominací. (Terva)

Související novinky

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

08.10.2014

Odvážné dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky či pozadí moskevských procesů s Pussy Riot, prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara, filmové adaptace slavných bestsellerů… (více)

Reklama

Reklama