Reklama

Reklama

1862 - v tomto roce doléhá na rolníky jedna rána za druhou. Epidemie, špatná úroda a hladomor. Šlechtici se starají jen o rozmnožování svého majetku a nepřestávají chudáky vykořisťovat. V té době je pro rolníky jedinou nadějí Kundo, bojechtivá skupina, která je schopná nahnat boháčům opravdový strach. Rodinu řezníka Dolmuchiho dá urozený pán Jo-yoon zabít a podobný osud chystá i samotnému řezníkovi, který neplní dvoustrannou dohodu. Ale řezník vražedný útok přežije, přísahá šlechtici pomstu a připojí se ke Kundu. (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (56)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Epické, vizuálně působivé. Korejské historické dobrodružství sice vypráví v krapet pomalejším tempu, ale o to víc s citem a patřičným tahem na branku. Z počátku lze v příběhu okamžitě poznat motiv Robina Hooda, ale jinak se spíše dává najevo pocta režisérovi Akiru Kurosawovi. Jako příklad lze uvést třeba scéna útoku na vesnici, známá z filmu 'Sedm samurajů' (1954). Námětově se samozřejmě jedná o klasický boj za spravedlnost a pořádek, což u takovýchto filmu není nic neobvyklého. Ale protože takovýchto filmu převážně z hongkongské produkce vznikla už skutečně přemíra, korejští tvůrci se nenechali zahanbit a vytvořili vizuálně dokonalý filmový skvost. I snímek 'Tygr a drak' bledne závistí a to se chlubí filmovou cenou Oscarem. Kulisy, kostýmy, výprava, jednoznačně pecka. A týká se to i akčních scén soubojů, které doslova a do písmene vypadají jako balet. Zádrhele ve scénáři zkrátka nahradí vizuální stránka obrazotvornosti a zábavnosti. Ano, ani smysl pro humor nechybí, čímž je všemu učiněno za dost. Korejský historický blockbuster se všemi svými klady i zápory po divácké stránce dokáže navnadit na aspekt dobrodružství, smyslu pro romantičnost a filmového zážitku. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Sakra to byla teda mixáž kolosálních rozměrů. Byl to historický film, western, samurajská akční řezba, sociální freska na téma zlý bohatí a hodní chudí, cesta za pomstou, sonda do rozvrácené duše hlavní záporné postavy a nebo....? At už tak či onak, ten westernový hudební podkres byl fakt zajímavý tah. Občas to sice bylo zdlouhavé až nudné, ale délka je to jediné co se tady dá vytknout. Jinak výprava, bandité s řezníkem i hlavní záporná postava na jedničku s hvězdičkou. Krásné souboje, brutální,krvavé i nápadité. Nejvýraznější postavou ale rozhodně záporák s tváří andílka, ten byl tak přesvědčivý, že jsem mu spílal a přál si jeho co nejbolestnější smrt. Vzhledem k tomu, jaký to však byl bojovník, se toto zdálo být až nemožné.... Nebyli by to však Korejci, aby i tento můj jednoznačný pohled na něj na konci trošku nezviklali.....jak typické a korejské :-) ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Vůbec mi nevadila stopáž, což je svým způsobem pochvala sama o sobě. Herci byli vynikající a postavy byly vymyšleny/napsány také na jedničku. Velmi mě potěšil look filmu, kamera, zvuk, režie...ale co mě dráždilo, byla hudba. Tvůrci jsou buď ukrutní fanoušci westernů, nebo mělo jít o snahu vymezit se z produkce podobných historických filmů...těžko říct. Samozřejmě je to na vkusu každého diváka, ale já bych prostě víc ocenil asijský podmaz a to i když uznávám, že ta paralela s westernovým příběhem tam je. I když....Goondo působí mnohem tvrději, surověji, realističtěji, než většina westernových filmů, které jsem viděl. A snad právě proto mi vadilo, že ta hudba to tak nějak zlehčuje; a přitom se děly opravdu vážné věci. Záporák je opravdu sviňa, resp. chová se jako sviňa, hlavní hrdina je správnej magor, rubaček je dost a mají slušnou úroveň...líbilo se mi to. 4 a čtvrt hvězdy a doporučuji. Vždycky dám přednost takovému filmu, před úchylárnou a la Tarantino. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nezvyklý jihokorejský historický "eastern", kterému škodí jen jeho skoro dvou a půl hodinová délka, rozložená mezi několika kapitol, vyprávějících příběh tyrana a postupně se proti němu stavícího lidu v čele s tzv. bandity a řezníkem. Vůbec to nevypadá špatně, rozhodně to špatně nezní (u jihokorejského historického filmu trochu nezvyklé ale dobré westernové skladby), ale minimálně tak dvakrát jsem si říkal, že už by to tady mohlo nějak končit a ono ne, čekala mě ještě další příběhová kapitola, což už začínalo být skutečně trochu moc., protože vyprávění bylo dosti pozvolné. Chtělo by to trochu sestříhat a uhladit dějovou linku, aby děj gradoval jen jednou a pořádně a ne několikrát a pak se s další kapitolou jelo zase od začátku, pak přidám čtvrtou *. Nicméně to vypadá to a zní skutečně překvapivě dobře. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ten film je proste epic. Dokonaly mix samurajskych filmov mixnuty westernovou atmosferou. Kurosawa s Leonem by mali velku radost. Westernovy look je jedna velka lahôdka. Takisto pomale tempo mi k tomu sedelo dokonale. Vysledny zazitok je dost hutny. Niekomu môze vadit, ze to nema dynamicky spad. Kym sa dopracujeme k finale, tak sa film do velkej miery venuje postavam. Vdaka tomu dokonale funguje dramaticka cast a hlavny hrdina si ma uplne podmanil. Zaporak bol zase vykresleny ako natolko neporazitelny, ze som si nevedel predstavit ako ho hrdina zdolá. Naviac nebol podany jednorozmerne, co je tiez velke plus. Akcne sceny su famozne. Po technickej stranke bezchybne prevedene, velkolepe a choreografia spickova. Len strih je na môj vkus prilis rychly. Ale nie neprehladny. Tentokrat sa rychlost strihu da ospravedlnit ako zamer. Ako variacia stylu bleskovych westernovych prestreliek. Takze rozhodne tento film odporucam. 8/10. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (5)

  • Herec Dong-won Kang, ztvárňující zde filmovou postavu Yoon Jo, odehrál veškeré akční a bojové sekvence na vlastní pěst bez doporučeného zapojení hereckého dubléra. Jeho jistota pramenila ze čtyř měsíčního tréninku, v němž nejenom že se učil bojovým technikám, ale ve specializovaném výcvikovém středisku také správnému zacházení s mečem. Meč, třímající v jeho rukách, byl dokonce vyroben speciálně pro jeho vlastní potřebu. A na rozdíl od jeho předchozího snímku Duelist (2005), strávil poměrně dlouhý čas i v posilovně. Připravoval se tak především fyzicky na náročné bojové sekvence, v nichž byl nucen sám čelit celému zástupu nepřátel. 'Jsem si naprosto jist, že tu jsou několikanásobně zdatnější lidé, kteří by dané scény sehráli jistě lépe. Zvládnu-li ale všechny tyto scény sehrát sám, myslím si, že i pro diváka je to o to atraktivnější podívaná.' (Conspi)
  • V roli filmové Ma-hyang (Ji-hye Yoon) se dle původních záměrů měla objevit herečka Min-hee Kim. Nabídka byla herečkou prostřednictvím zastupující agentury odmítnuta z důvodu pracovní kolize s jiným rozpracovaným filmovým projektem. (Conspi)
  • Postava Butler Yanga (Man-sik Jeong) ve filmu používá katanu známou jako Nodachi. Délka Nodachi je 1450 mm, délka čepele 865 mm. Nodachi měla sloužit hlavně při obřadech, ale samurajové si ji velice oblíbili, takže ji začali používat i v boji. Nodachi se musí držet oběma rukama, jinak se nedosáhne kýženou efektu při boji. Na rozdíl od klasické katany, Nodachi je schopna dosáhnout delších a prudších řezů, hlavně v oblasti dolních končetin. O Nodachi kolují legendy, že pokud ji bojovník mistrně ovládá, tak dokáže rozseknout až tři lidi vedle sebe. (Yoshitsune)

Reklama

Reklama