Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Našimi hrdiny jsou lidé, kteří si nechávají život prokluzovat mezi prsty. Neměli by. Pro některé z nich to totiž dneska večer skončí. A proto se v jejich blízkosti objevili andělé. Jejich podoba a názory vás asi zaskočí. Ono je to vzájemné. Lidskému oku neviditelní strážci našich osudů bývají zase pro změnu překvapeni překážkami, které sobě a jim dobrovolně stavíme do cesty. Podle mimořádného románu Michala Viewegha "Andělé všedního dne" natočila režisérka Alice Nellis originální příběh, v němž pomyslné andělské perutě nosí Marián Labuda, Vojtěch Dyk, Eliška Křenková a Vladimír Javorský. Tihle čtyři se snaží provést své lidské svěřence jejich nejtěžším dnem. Učitel autoškoly Karel (Bolek Polívka) se souží v citově prázdném manželství s Marií (Zuzana Bydžovská), které si kompenzuje sny o své studentce Ester (Klára Melíšková). Ta však právě pohřbila manžela a zatím není připravená na nové vztahové dobrodružství. Zdeněk (Václav Neužil) se chce dneska večer zabít, protože mu jeho kamarád Filip (Ondřej Sokol) přebral ženu. Těžce to nenese jen on, ale i jeho esotericky založená matka (Zuzana Kronerová), která se kvůli tomu navíc rozhádala se svou nejlepší kamarádkou, výše uvedenou Marií, protože Filip je její syn. Tenhle složitý vztahový propletenec rozetne osud už za pár hodin. Přestože andělé mají být nestrannými pozorovateli, nedá jim to, aby se alespoň částečně nepokusili situaci zachránit. (Cinemart)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (296)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mně se to navzdory všem mouchám, které bych mohl hledat (a najít), líbilo. Kvalitní herecké výkony snad všech zúčastněných (hlavně tedy Bolka Polívky a Kláry Melíškové), věrohodné emoce a sentiment na hraně, zručná režie a vynikající hudba Michala Novinskiho, bezesporu nejtalentovanějšího současného (česko)slovenského skladatele filmové hudby. Poselství filmu je: Žijte, žijte, žijte a nemarněte čas pitomostmi, když nevíte, jak dlouho vám to vydrží. Souhlasím. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Vůbec ne špatná vieweghovská adaptace je řemeslně hodně zručná a výrazně nadprůměrná. Alice Nellis moc dobře ví, co si může dovolit a její sebevědomí je fascinující. Vizuálně je vše na velmi vysoké úrovni, kamera je perfektní, stejně tak hudba. Potěší i několik zamrzlých obrazů, během nichž postavy jen mluví v pozadí, což se u nás často nevidí a Nellis to navíc zvládla všechno výborně a bez problémů. Excelentní je obsazení, v němž všichni famózně hrají (výtečný Polívka, civilní a o to působivější Melíšková, přirozený Javorský), výjimkou je snad jen Dyk, který je obsazen nevhodně a humor, který má jeho postava dělat, moc nefunguje. Horší je to bohužel se samotným příběhem, který sice vychází z dobrého námětu, jenže ten není moc vytěžen, protože úloha všech andělů je dost diskutabilní, neboť oni sami vlastně nemají na děj jakýkoli zásadní vliv a někdy úplně zbytečně odvypráví to, co je vidět. Zamrzí také určitá epizodičnost, která je dána velkým množstvím postav na malé ploše, jejichž osudy se vlastně moc neprotnou a místy působí trošku vykalkulovaně. Osobně mi tu taky chyběla lepší pointa, protože ta co zde je, je absolutně nevýrazná a taková nijaká. Andělé všedního dne mají našlápnuto velmi dobře, jenže by potřebovali trošku promyšlenější a možná ne tak povrchní příběh. 60% ()

Reklama

helianto 

všechny recenze uživatele

“Štěstí je... čas.“ Dalším ze svých nenápadných příběhů se nám Alice Nellis spolu s Michalem Vieweghem, za sugestivního hudebního doprovodu Michala Novinskeho (to je už podruhé, co jsem u Alice Nellis zaznamenala šťastnou ruku při výběru hudebního skladatele) pokusili připomenout, že žádný den není všední a že na to příliš často zapomínáme. V každý, i ten zdánlivě nejobyčejnější den, můžeme potkat někoho, kdo nám změní celý život, prožít něco, na co nikdy nezapomeneme, ale také se rozloučit s někým, koho jsme měli rádi. A také, že je nutné naučit se odpouštět, sobě i druhým. Někdo tu hezky poznamenal, že Andělé jsou nositeli naděje, že věci lze změnit, když chceme… Možná tomuto snímku ledacos do dokonalosti chybí, možná je ten příběh lehce klišoidní, povrchní, ukazuje nám obecně známé pravdy, ale když my na tyhle hlouposti opravdu tak často rádi zapomínáme... “Pokiaľ ešte chápeme, ako sme mohli niekoho milovať, tak sme vlastne stále eště zamilovaní… ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Filmy od Alice Nellis mě baví a mám zkušenost, když se na ně podívám víckrát líbí se mi víc a víc. Knížka se samozřejmě vystihnout nedá do detailů, mě se v ní asi nejvíce líbilo vyprávění vdovy, která musela snášet umírání svého manžela až do konce. Vytrpěla si zřejmě vše, co měla. Ve filmu to tak moc nevyznělo. Přesto jsem byla s neobvyklým zpracováním spokojená. Už jen proto, že samotná knížka je od Viewegha jiná, zde se pokusil o letmé fantasy prvky a kniha tak alespoň trochu vybočuje z jeho klasických "vztahovek" . A dále vyzdvihuji všechny vyrovnané herecké výkony. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Dnes otevírám své srdce.......... CHYBA VE FILMU - Čtveřice andělů je okolo 7 minuty v bytě Karla (Boleslav Polívka) a Marie (Zuzana Bydžovská), ale oni je nevidí, přesto zanechávají andělé na stěně své stíny............. CITÁT - Zítra touhle dobou už bude vdova............. Hořkosladký Český film s povedeným hereckým obsahem, s velmi dobrými dialogy, lehce nadprůměrnou kamerou a průměrnou hudbou. CITÁT - Orální sex je jeho sen, jeho Mount Everest Snů........ Mám rád tohle míjení lidských osudů, ty střípky časů, kdy někoho potkáte nebo naopak někoho minete a on se trochu změní váš osud. A pokud nám do toho andělé opravdu moc "nekecaj", tak je to jen osud. Ve 47 minutě je jeden z těch velmi povedených kamerových záběrů, jen si ho vychutnat. Musím se přiznat, že je to snad poprvé v životě, co jsem u Českého filmu brečel, a to ne smíchy, ale smutkem. I když scéna s Urilelem (Jofaniel alias Vojtěch Dyk) mě zase na oplátku rozesmála a Marii naopak rozbrečela. CITÁT - A dej si taky jednou místo sucharů pizzu!!!!!!....... Ještě štěstí, že to andělé neposrali a druhý plán Bé je prostě B....oží. CITÁT - Odešel do nebíčka........... ()

Galerie (47)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo například na střeše sportovní haly Folimanka, na pilíři Nuselského mostu a také 80 metrů nad zemí na střeše hotelu Corinthia v Praze. (Terva)

Související novinky

Best Film Fest 2014

Best Film Fest 2014

09.12.2014

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 11. do 17. prosince tohoto roku Best Film Fest, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama