Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh plukovníka Kuklińského, jednoho z nejvýznamnějších špiónů studené války... Jack Strong bylo krycí jméno plukovníka Polské lidové armády Ryzsarda Kuklińského – údajně největšího škůdce komunismu. Jako člen generálního štábu Polské lidové armády byl styčným důstojníkem mezi polskou armádou a velením vojsk Varšavské smlouvy, což mu umožňovalo přístup k nejtajnějším dokumentům vojenského charakteru. V roce 1971, tedy krátce po Gdaňských krvavých událostech a vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa se Ryzsard Kukliński rozhodl začít spolupracovat se CIA. Údajně jim dodal kolem 35 000 stran přísně tajných materiálů... Polská společnost je v pohledu na Kuklińského rozdělena. Někteří ho považují za národního hrdinu, který možná zabránil invazi Sovětského svazu do Polska tím, že vynesl plány invaze SSSR do západní Evropy, přičemž Polsko mělo být obětováno ve smyslu bojiště. Část Poláků ho považuje za zrádce, protože porušil vojenskou přísahu. V nepřítomnosti byl odsouzen k trestu smrti, ale po pádu komunismu byl jeho rozsudek zrušen... Film nazvaný Jack Strong, podle krycího jména Ryzsarda Kulińského, je strhující podívanou – špičkový politický thriller s hvězdným obsazením, který nám zároveň připomene područí států Východního bloku pod diktátem Sovětského svazu, dusivou atmosféru života za železnou oponou a hrdinství těch, kteří se komunistickému zlu dokázali postavit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (118)

hanagi 

všechny recenze uživatele

Překvapivě skvěle natočený thriller. Jednak se na něj dobře dívá - celkový vizuál, precizně budované napětí, všudypřítomný strach a působivá honička v zasněžených ulicích - ale který je zároveň poctou konkrétní osobě a drsnou připomínkou tehdejších poměrů. A pokud se to někomu zdá občas poněkud patetické, tak to jen proto, že Poláci prostě takoví jsou - hrdí a patetičtí. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Sympaticky polsky spy/drama pokus o vyrovnani se s svlastni historii - zlehka filozofujici na tema vlastnenectvi. Obsah je mozna o neco zajimavejsi nez forma, ale hlavni herecky vykon a souvisejici pribeh me moc bavily. Urcite stoji za videni... Nebyli jsme jediny evropsky narod, ktery se v tom ruskem tlakovem rybnicku tak bezmocne placal... ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľká vec od severných susedov, poctivý špionážny thriller z obdobia studenej vojny, natočený na tej najvyššej úrovni. Režisérsky vycibrené, atmosféra mrazivo vypätá napriek tomu, že dej neponúka ktovieaké dramatické momenty. Skôr je to celé rozložené na pocite napätia počas celého filmu, dej diváka drží v napätí, nasleduje jedna nepredvídateľná scéna za druhou, čo napokon potrdzuje aj záver. Poliaci si od koprodukcie so západom vzali to lepšie, naozaj to má po technickej stránke taký feeling západnej produkcie, ale zas ostali verní nehollywoodskemu prejavu, najmä hereckému. Oceňujem aj to, že pri strete troch jazykov (poľský, ruský a anglický) každý hovorí tým svojim, všetko je natočené na reálnych miestach, nekazia to zbytočné kulisy, dookabijúce CGI, či umelý sneh. 80%. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Je třeba mít důvěru v milosrdné bohy..“ Byl jím i Ryszard Kukliński, plukovník Polské lidové armády, co jednou nohou v Langley a druhou v hutní peci zásobuje Západ přísně tajnými informacemi? O kontroverzi v podobě možného dvojitého agentství „prvního polského důstojníka v NATO“ se Pasikowski ani neotře a nabízí věcný, solidně gradovaný thriller z atraktivního historického soudku (útěk ze stahující se smyčky podobně využil i Herbigův Ballon). Stačí to. Akurátnost tentokrát nechme ve stínu filmové řeči a mysleme na mantru, vztahující se k jisté ideologii (co slovo, to lež, co čin, to zločin).. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Život píše thrillery... obzvlášť, pokud jste agentem CIA a zároveň vysokým důstojníkem druhé strany tábora na horké půdě studené války. A kdyby se bondovské dobrodružství plukovníka Kuklińského někomu nezdálo samo o sobě dostatečně napínavé, ještě je zde přidaná hodnota zajímavě vystavěné konstrukce příběhu, která na něj dopředu nic neprozradí (pokud nejste tím typem, co si před projekcí vyhledá materiálů hodných seminárky). Pravdou je, že vystupování ruských soudruhů se neobešlo bez démonizačních projevů (tak ale zase strach má velké oči a asi o úplně hodné strejdy se nejednalo), akční honička mimoděk vyvolala vzpomínku na pana Charváta (a že Jack Strong nemá nárok na označení akční?... no, ti popeláři si to určitě nemysleli :-)) a sám Kukliński mně přišel trestuhodně neopatrný, i tak však mohu prohlásit: "Poláci umí, našinec čumí!" ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Na niektorých záberoch varšavského Paláca kultúry je vidieť hodiny, ktoré na ňom boli inštalované až v roku 2000. (tiradentes)
  • Ryszard Kukliński (Marcin Dorociński) upozorňuje policajtov, ktorí prišli oznámiť nehodu jeho syna, že ako dôstojník armády môže byť odvedený iba vojenskou políciou. Vojenská polícia však v poľskej armáde v tej dobe neexistovala. (tiradentes)

Související novinky

3Kino - filmem proti ruské agresi

3Kino - filmem proti ruské agresi

27.02.2022

3Kino chce společně s organizátory Ukrajina film fest vyjádřit podporu a solidaritu Ukrajině. V několika pražských kinosálech budou postupně promítnuty filmy, které reflektují katastrofální dopady… (více)

Reklama

Reklama