Reklama

Reklama

The Program: Pád legendy

  • Česko Program: Pád legendy (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

The Program: Pád legendy mapuje vzrušující příběh cyklistické kariéry Lance Armstronga z přelomu tisíciletí, kdy zápasí s rakovinou a kdy on i jeho američtí kolegové cyklistice dominují a mění tento dříve ryze evropský sport na světový fenomén. Po celkem sedmi vítězstvích na Tour de France Lance Armstrong odchází do sportovního důchodu jako jeden z největších sportovních hrdinů naší doby s miliony dolarů v kapse. Irský sportovní novinář David Walsh je nejprve okouzlen talentem a lidským charismatem Lance Armstronga. Avšak po několika vítězstvích Armstronga v Tour de France mu něco na něm nesedí a začíná být přesvědčený, že jeho výkony v průbězích závodů jsou podpořené zakázanými dopingovými látkami. Walsh, hnaný touhou dokázat svou pravdu, začne shromažďovat důkazy, které nakonec Armstronga odhalí jako největšího podvodníka v historii sportu. Lež, kterou Armstrong světu předhazoval, neměla obdoby, ale i v současnosti je stále cyklista jedněmi oslavován a druhými zatracován. Jedno je jisté - Lance Armstrong měl vítězství v krvi. (Bohemia MP)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (168)

eaten 

všechny recenze uživatele

Nie ze by som chcel obhajovat pocinanie Lance Armstronga, ale mozno by to chcelo viac popisat okolnosti, ktore ho viedli k uzivaniu podpornych latok. Podla knihy Tajne preteky od Taylora Hamiltona brali zakazane latky takmer vsetci, a v podstate povedal, ze bez nich si nemal sancu sa realne umiestnovat. Teda uzivanie tychto latok bola medzi cyklistami bezna vec, zatial co z filmu vyplyva, ze patril k jedinym. Ano, program pravdepodobne najprepracovanejsi mali, a urcite to neuznavam, ale Armstrong mal uz z fyziologickeho hladiska najvacsie predpoklady byt uspesnym. Mozno nejake taketo podrobnosti tam chybali. Kazdopadne to ako ho slava a uspechy pohltili je vykreslene celkom fajn. Davam 3*. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Amstrongovi šlo o vítězství. Tvůrcům snímku šlo o prachy. 1) Doping ve sportu je věc diskutabilní, která nemá řešení. Povzbuzujícím přípravkem je cokoli - správná výživa, přírodní afrodiziaka a logicky tedy i chemické preparáty. Kde vést příslušnou hranici?_____Ve filmu říká novinář, že nechce sledovat souboj chemiků. Ovšem kde končí "přirozená" výživa a začíná zmíněný souboj?_____ 2) Ostatně vrcholový sport je ve své podstatě nepřirozený. K mimořádným výkonům používají všichni sportovci mimořádné prostředky. Opět je tu otázka po hranici._____ 3) Vlastně je to celé pokrytecké. Látky (drogy) jsou povolené a zakázané. Alkohol a cigarety jsou povolené, zatímco například marihuana je ve většině světa zakázaná nebo maximálně jen v menší míře tolerovaná. Kdo a jak určuje míru škodlivosti těchto látek pro člověka?_____ 4) Dalším tématem k diskusi je kriminalizace dopování. Mají být sportovci trestně odpovědní za doping? Mají za to jít třeba do vězení? Výše zmíněné pokrytectví zde opět přichází ke slovu._____ 5) Mnozí komentátoři se rozhořčují nad dopováním, ať už jím myslíme cokoli. Ale jaká je společenská role vrcholových sportovců? Poskytují "circenses", zábavu a dělají to velmi úspěšně, o čemž svědčí miliardy diváků u televizně-internetového celosvětového kolosea. Jako diváci hororů chtějí vidět krev, sportovní diváci chtějí vidět výkony a čerta jim záleží na tom, jak toho tito novodobí gladiátoři dosáhli._____ 6) Snímek sám připomíná spíš dokudrama než co jiného. Chybí mi psychologické motivační pozadí sportovců. Ne, že by nebylo jasné, ale není ukázané._____ Portrét Amstronga je schematický, nevěrohodný a, pokud mám věřit novinám, i nepravdivý._____ 7) Film se zaměřuje za Amstrongovu sportovní činnost a jeho boj s rakovinou je tu zmíněn jenom okrajově jako dílčí drobný zážitek. Pokud se mohu spolehnout na to, co jsem o věci četl, právě jeho vítězství nad rakovinou bylo a je výkonem, který doslova bere dech. Zde filmaři očividně šli po tématu, které více táhne masy. Škoda._____ 8) Alespoň tři jména pěkných kluků: 35letý Ben Foster (cyklista Lance Amstrong), 27letý Jesse Plemons (cyklista Floyd), 36letý Chris O´Dowd (novinář Walsh)._____ 9) Výstižný koment: maddy**. ()

Reklama

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Příběh Lance Armstronga potřeboval film dřív, než se na něj pomalu zapomene. The Program si rozhodně nebere servítky co se týče jeho osobnosti. Hlavními tématy jsou doping, novináři, rakovina a charita. Samotná cyklistika dostala bohužel minimální prostor. Trošku mi to v tomto ohledu připomíná Rush (2013), protože i tam byl samotný sport upozaděn. Na druhou stranu emotivní příběh dvou závodníků a skvělé záběry z trati to dokázaly slušně zamaskovat. Tady mi trošku přijde, jak kdyby někdo kdo neví naprosto nic o profesionální cyklistice natočil film o profesionální cyklistice. Rozhodně nejsem žádný expert přes tento sport, ale právě proto jsem očekával něco víc. Film prakticky nepoukazuje na nic jiného, než na doping a na to, jak špatný člověk je Lance Armstrong. Občas režisér vložil pár záběrů o jeho charitě, aby z něj neudělal úplnou zrůdu. Celkově to ale není nějak špatný film. Donutí člověka si udělat názor. Trošku představí zákoutí Tour de France a potěší pěkným výběrem hudby. Nutno ocenit i výkon Bena Fostera. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

104 minút a vyše 20 rokov vzostupu a pádu, to je okrem iného aj návod na povrchnosť a skratkovitosť a tak to aj dopadlo. Asi by bolo lepšie vybrať iba jednu "etapu" z Lanceovho bohatého osudu a dostať sa viac pod povrch. Napríklad si viem predstaviť, že by film začal vystúpením u Oprah a v retrospektívach by sme sledovali, ako to celé bolo. Najzaujímavejšou postavou je Floyd Landis, predsa len jeho dilemy zapôsobili na mňa viac, ako čisto hyperdémonicky vykreslený Armstrong, inak vo veľmi slušnom Fosterovom podaní. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Předesílám, že nikdy jsem neměla Lanceho ráda, je to od doby, kdy jsem četla v Readers Digest Výběru vyjádření jeho ženy a pak i jeho. To, jak jeho žena Kristin se o něj starala a to, jak se jí odměnil, mě totálně přesvědčilo, že je to bohužel hajzl neuvěřitelné ráže. Nevím, zda ho tolik změnila rakovina, určitě způsobila hodně, ale stejně. Ovšem objektivně vzato, v cyklistice sypou absolutně všichni, bez výjimky. Tenhle sport jsem se naučila sledovat dost podrobně, bez dopingu to nikdo nedá, nejde to. Když už všechno zapřel, nepochopím, proč se nakonec přiznal. Vidím v tom obrovský balík peněz. Co se týče filmu, Ben Foster na roli seděl, podoba byla hodně dobrá, prostřihy ze závodů též, rozhodně se dalo do atmosféry Tour de France dobře vcítit, padala známá světová jména. Film dobrý, jen se člověk nad Lancem ještě víc naštval. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (15)

  • Původní předlohou měla být kniha Tylera Hamiltona, který s Lancem jezdil i dopoval. Ten ale práva prodat nechtěl, a tak byl snímek natočen podle knihy Davida Walshe "Sedm smrtelných hříchů". (Zdroj: deník E15). (hippyman)
  • Právníci Michele Ferrariho (bývalého hlavního lékaře Lance Armstronga a týmu US Postal) se snažili dosáhnout zákazu distribuce filmu v Itálii. Neúspěšně. (Pepinec)

Související novinky

ČSFD Award pro Bena Fostera

ČSFD Award pro Bena Fostera

08.09.2022

Při příležitosti uvedení nejdražšího českého filmu do kin přinášíme všem filmovým fanouškům radostnou zprávu o udělení “ČSFD Award” americkému herci Benu Fosterovi, představiteli Jana Žižky. Foster,… (více)

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Reklama

Reklama