Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rakouský životopisný film o průkopnici v oblasti chemie a ženských práv. Životopisný film pojednává o první promované chemičce Claře Immerwahrové a zaměřuje se při tom jednak na otázku morálky ve vědeckém výzkumu, ale také na postavení žen ve společnosti na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Clara se díky svému otci Philippu Immerwahrovi během dospívání nadchla pro chemické pokusy a chtěla se stát chemičkou. Navzdory dobovým překážkám se jí podaří udělat si maturitu a následně je jí dovoleno stát se první posluchačkou chemie na univerzitě v Breslau. Náhodou se seznámí s mladým idealistickým chemikem Fritzem Haberem, za kterého se o několik let později provdá. Společně sdílejí cíl abstrahovat čpavek, který by bylo možné v hnojivech použít k vyřešení hospodářského problému s nedostatkem jídla. Clara sice může s Fritzem pracovat jako jeho asistentka, ale stejně dostává neustále od autorit akademického prostředí najevo, že coby žena není na vědecké půdě vítána, přestože právě její přínos k výzkumu vede k úspěchu celého týmu. Její situace se ještě více zvrátí v její neprospěch po porodu, kdy i manžel ji více situuje do tradiční role ženy v domácnosti, což vede k četným konfliktům. Cesty Clary a Fritze se definitivně rozejdou, když on vědecký výzkum nasadí ve prospěch válečného úsilí, které vyústí v historicky první nasazení jedovatého plynu ve válce během bitvy u Ypres. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

krabatt76 

všechny recenze uživatele

Dát takovýto životopisný film několik dní po chemickém útoku v Sýrii (ať to udělal kdokoliv!) , tak tomu říkám přímý zásah! Opravdu moc zajímavý film. ()

Milodar 

všechny recenze uživatele

Zpracování slaboduché. Není na tom nic překvapivého, ani zábavného, prostě nudné odvyprávění zajímavého příběhu. ()

Reklama

PaRi 

všechny recenze uživatele

Škoda, zajímavý příběh, ale pojatý nevýrazně. Říkám si jak by to vypadalo v rukách nějaké režisérské hvězdy a s hvězdným obsazením. Takhle to neurazí, ale ani nenadchne. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama