Reklama

Reklama

Fanfán Tulipán

  • Itálie Fanfan la Tulipe (více)
TV spot

Obsahy(1)

Kdepak je mladý bouřlivák Fanfán? Hledá ho celá vesnice v čele s otcem mladičké Marion: Jejich předtucha je správná, v jedné z kupek sena je určitě najdou. Marně se Fanfán snaží o útěk, rozezlený otec jej dostihne a trest by měl být na doživotí. Čeká ho cesta k oltáři s krásnou Marion. Ale přesto, že má tato mladá venkovská dívka všechno, co má mít, Fanfánovi se ještě nechce do venkovského chomoutu. Když mu krásná cikánka předpoví z ruky šlechtickou budoucnost, má hned o důvod víc, proč ze svatby utéct, byť k verbířům. Fanfán udělá všechno pro to, aby se věštba naplnila a on se oženil s královskou dcerou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (165)

Joski 

všechny recenze uživatele

Tento film započal celú plejádu "francúzskych hrdinov" v podaní mnohých hereckých idolov (nemusím menovať... je ich v dejinách francúzskej filmografie nepočítane až po súčasnosť). Okrem svižného deja najviac zaujme čistá cinemato-fotografická kamera. Pekné uhly na hercov a exteriéri, obrazovo vyvážené scény a dokonale prekreslený čiernobiely obraz. Akčná, zábavná a pritom filmová lahôdka. Nestarnúca klasika, ktorá sa dokázala udržať v medziach filmových kvalít. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, jako je tento, kterým ani čas neubere na kvalitě a jakákoliv jejich nová verze nesnese srovnání a je předem určena k nezdaru. Geniální výpravná a stále svěží historická satira stojí především na skvělých hereckých výkonech. Živelná hravost sympatického rošťáka a okouzlujícího sukničkáře Gérarda Philipa nebude asi nikdy překonána. Ostatní herci se dali strhnout jeho spontálním výkonem a skvěle mu přihrávali. Tato komedie má vtip, jiskru, spád a patří určitě k rodinnému stříbru francouzské kinematografie, o čemž svědčí i fakt, že se odvážili ji nakolorovat. Svým strhujícím výkonem si postavil Gérard Philipe filmový pomník. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

V minulosti sme na tomto filme dosť fičali. Len nechápem, prečo všetci horekujú nad násilím v amerických filmoch, keď hneď niekedy na začiatku Fanfána je šermovačka, pri ktorej kladný hlavný hrdina prepichne niekoľkých protivníkov a stále sa po zvyšok filmu usmieva, je predsa v romantickej dobrodružnej komédií. Podobné je to ale aj vo Vinnetouovi atď. Mne to nejako nevadí, len treba byť viac objektívny. Veľkým fanúšikom tejto oddychovej hovadinky som nikdy nebol. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Po nedávném setkání s Cartouchem jsem si vzpomněl i na podobný film - Fanfán Tulipán a hned si jej s chutí pustil. Opět na mě dýchla nostalgie, znovu jsem se ocitl ve Francii někdy v osmnáctém století a zase jsem prožíval ta akční dobrodružství sympatického hrdiny Fanfána zvaného Tulipán. Svobodomyslný, užívající si života, věčně usměvavý a neuznávající autority, takový je naivní snílek v podobě Gérarda Philipa. Je to hlavní postava jak má být. I přes jeho eskapády mu budete fandit a užívat si s ním jeho dobrodružství. V tomhle se hrdě vyrovná i Belmondovi, stejně jako se Gina Lollobrigida vyrovná Claudii Cardinalové. :-) Když se k tomu ještě přidá velitel Noël Roquevert a občas vtipný komentář vypravěče, je opětovně zaděláno na pěkné čtyři hvězdy. Mimochodem až teď jsem si všiml, jak se inspirovali tvůrci našeho filmu S čerty nejsou žerty. Ty uniformy, výcvik, podobné charaktery, podobné situace… vůbec bych jim to nevyčítal, možná i to je jeden z důvodů, proč se mi taky tak líbí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Po popravě bude následovat hudba a tanec a celá slavnost bude zakončena ohňostrojem." / "Ať někam odklidí zbytky komořího. A ať se postarají o koně, prosím." / "Ale slíbil jste mi deset tisíc mrtvých" - "Dostanete je příště, sire." Tak to vypadalo, když se ještě v Evropě (a ve Francii zvláště) točily skvělé vtipné a hlavně inteligentní filmy s nadsázkou. Stejně tak je film vzpomínkou na zašlou slávu českého dabingu. "Zahajte palbu a zavřete okna." ()

Galerie (50)

Zajímavosti (13)

  • Madame Henriette (česky Anna Jindřiška Francouzská), do které se Fanfán zamiloval, byla dvojčetem nejstarší dcery Ludvíka XV, Luisy Alžběty Francouzské. Nicméně zemřela již ve svých 24 letech na neštovice v roce 1752. (ajaxx)
  • Při šermířském souboji se Gerard Philipe zranil, ale vykroutil se z toho zcela po svém způsobu: "To nestojí za řeč! A nakonec to je stejně moje chyba, špatně jsem se mu postavil."  Odnesl si rozseklé čelo a propíchnutou ruku. (Rosalinda)
  • Film existuje ve dvou verzích, v černobílé a barevné. (BMW12)

Reklama

Reklama