Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (131)

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Sám se ve svém komentáři nehodlám vrtat v historických faktech, které už zde jsou zmíněna, nýbrž samotným filmem, který sám o sobě stojí za to. Tak v prvé řadě je to hudba. Kdo si film užije přes kvalitní reprosoustavu, bude určitě nadšený v horším případě stačí kvalitní sluchátka s kterými kýžený efekt dosáhnete také. Hudba je monstrózní a podmanivá v námořních bitvách naprosto úchvatná. Samotné bitvy, jsou velkolepou přehlídkou námořní válečné taktiky, ale i filmařského umu a smyslu pro dokonalost. Dokonalost spojenou s precizností, při vytváření tak jedinečných a jistě velice nákladných bitevních scén, které jsem osobně sledoval s otevřenou pusou. Mocenské boje, politikaření a zákulisní tahy, to je sviňstvo které je věrné každé době, včetně té dnešní a tak člověk může maximálně poznamenat, jaké to bylo, je a bude k zblití. Michiel de Ruyter byl holandský národní hrdina, kterého si tehdejší Holandsko rozhodně nezasloužilo! Zůstane navždy zapsán v dějinách, jako brilantní vůdce, stratég a námořní admirál. Co je pro milovníky letectví, třeba Bitva o Británii, tím bude pro milovníky námořní historie tento film! Opravdu úžasná podívaná! ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Admirál aneb Kapitán oranjes v přátelském utkání vodního póla proti Albionu. Té cukrové vaty tam bylo přece jen hodně, byť děj zasazený do obrazů mistrů holandské školy by tomu měl i odpovídat. Ale přece jen, po chvilce mi ta všudypřítomná hudba, zpomalené záběry, bezpartijní politická filosofie a kupící se patos začaly lézt na nervy. Tady někdo moc neodhadl míru - solit divákům scény, které by normálně měly být podobným způsobem natočeny až finální, už v první třetině a pak cik cak po celou stopáž, mi přišlo fakt blbý. Asi to chápu, holandský národní film, který stál prachy, se musel líbit každému srdcaři oranjes. Pro našince těch keců tam bylo moc. Oceňuji ale, že konečně proti sobě v námořní bitvě nestojí jedna a jedna loď, ale jedna a jedna flotila. Další klad, že na vás z obrazovky nečučí provařené holywoodské obličejíčky, ale jeden opravdu škaredý admirál, jeden správňácký podrazák (Hajo Bruins) a jedna nádherná ženská do nepohody (Sanne Langelaar). ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ani já nejsem příliš velkým fanouškem námořnických bitev, ale tohle prostě má koule a po zhlédnutí lákavého traileru jsem si vše pouze potvrdil.. 130 minutový Nizozemský příběh Admirála Michiela de Ruytera, který vtáhne diváka od začátku až do konce. Nabízí poutavou výpravu, velkolepé bitvy, obstojné herecké výkony, strategii, diplomacii i krapec politiky, kde se dá sice lehce ztratit a zamotat, takže potřeba věnovat plnou pozornost. Solidní film v každém ohledu. Mínusem snad jen stopáž. 80% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Takže už aj Holanďania si natočili svoj veľkovýpravný historický snímok. A čo sa týka spracovania, sa im to nadmieru vydarilo, ešte aj špeciálne efekty, ktorých vôbec nie je málo, sa smelo vyrovnajú európskej elite. Akcie je dostatok, nechýba ucelený príbeh, ktorý k záveru pekne graduje, aj keď s prílišnou dávkou pátosu. Tiež pár prvoplánových gore prvkov a prehnané revolúcie vnútri krajiny boli pritiahnuté za vlasy. Tak som im prial, aby Holanďania zotrvali v moderne (republika) a zmietli raz a navždy spiatočníctvo (monarchia), no nestalo sa. Potešilo ale obsadenie známejších holandských hviezd - Hauer a Derek de Lint, najmä Hauer si mohol zahrať viac ako len menšiu epizódnu rolu. Vo filme sú spomenuté snáď všetky veľké víťazstvá, vrátane pozoruhodného vypálenia súperových lodeníc priamo na anglickom pobreží. A kto doteraz nepoznal meno jedného z najväčších námorných veliteľov (prezývaného aj Deduško), tak si ho zapamätá. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Že bych se dívala na filmy tématicky zaměřené na námořní bitvy to nemohu říct, ale tohle byl dokonalý film po všech stránkách. Chválím úžasný vizuál, herecké výkony bez výtky a já byla po dlouhé době fascinovaná snad úplně vším......včetně všech bitev a samozřejmě, že jsem o tomto muži a této historické události v dějinách Holandska nevěděla ani ťuk. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Počas premiéry v Námornom múzeu v Amsterdame protestovala skupinka ľudí proti filmu a označila ho za glorifikáciu koloniálneho námorného zloducha, pretože De Ruyter sa aktívne podieľal na holandskom obchode s otrokmi. (beso74)
  • 6 rokov trvali práce na zhromažďovaní podkladov a písaní scenára. (beso74)
  • 3 dni po premiére bol film ocenený cenou Gouden film, udeľovanou Holandským filmovým festivalom a Holandským filmovým fondom. Cena sa udeľuje filmu, ktorý videlo v kinách v Holandsku viac ako 100 000 divákov. (beso74)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama