Reklama

Reklama

Když mladý nizozemský stát, stojící na prahu občanské války, napadne Anglie společně s Francií, najde se pouze jediný člověk, kterému lze svěřit velení holandské flotily. Je to Michiel de Ruyter, který vešel do světové historie, a zejména do dějin námořních bitev, jako jeden z největších admirálů vůbec. (Film+)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (131)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Moji muži potřebují někoho, jako jsi ty. Někoho, kdo se drží svého vlastního kursu. Ty to zvládneš, Michieli!“ Po krátkém úvodu je divák vhozen rovnou do víru námořní bitvy, která stojí za to, a člověk se cítí být až pohlcen. Takových námořních bitev si tu užijete hned několik a svým zpracováním mohou směle konkurovat i Hollywoodu. Druhou rovinu tvoří politikaření. I člověk, který se o historii úplně nezajímá, se v politické situaci postupně zorientuje, a pochopí, s čím se musela tehdejší Republika spojených nizozemských provincií potýkat (z pasáží pak vládne ta s nočním lynčem). Dílu se dá vytknout jeho přílišná „epičnost“, megalomanské pojetí, prvky patosu, historické zkratky či nizozemský patriotismus, ale myslím, že zrovna zde je to k věci, a mně osobně otravovaly spíš scény s rodinou (samotný hlavní hrdina pak působí velmi civilně, navíc žádný sošný fešák, spíš obtloustlý sympaťák od vedle). Za mě to budou slušné 4*. „Královský Karel. Prý je nepotopitelný!“ - „Všechny lodě jsou nepotopitelné, Jane…dokud se nepotopí.“ ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Místy zbytečně sentimentální oslava nizozemského státního pokladu. S velkým povděkem kvituji akční film, jehož hlavní hrdina není neprůstřelný samozažehávací univerzální voják. K mému velkému překvapení mě bavily i námořní bitvy. A Michielovi jsem velmi záhy započala poměrně dost fandit, protože je velký sympaťák. ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

Takže aj Holanďania si natočili svoj historický veľkofilm ako delo. Bol to doják a za to, že to natočili sami, bez koprodukcie, trikrát hurá filmovému štábu! Rovněž smekám pred pánom režisérom, od ktorého by som vzhľadom na jeho B-čkovú filmografiu, takýto konzistentný počin nečakal. Detailné zábery boli výborné, scenár nadupaný, dialógy vtiahli do deja. Len tá stopáž bola přespříliš a ani námorné bitky nie sú môj šialok. Ale inak super. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Päť hviezd tomu môže dať asi len Holanďan. Toto obdobie histórie ma pravdupovediac nikdy nezaujímalo a nadchnúť sa pre akékoľvek národné záujmy je pre mňa pomerne problém. Námorné bitky sú síce luxusné a piliny lietajú jedna radosť, no neúmerne dlhý čas filmu bol venovaný otravným politickým špinavostiam. A tým sa v rámci psychohygieny treba radšej celý život vyhýbať. Lord Kievit vyzeral ako verná kópia radikála Geerta Wildersa, to bol už len nechcený bonus. Čakám, až sa raz nejaký historický veľkofilm vmestí do 100 minút. Pretože takáto dĺžka je už cez limit, to ukázal už aj Alexander Veľký. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Hodně silný příběh se spoustou emocí nenechá vydechnout po celou dobu stopáže. Osobně jsem nečekal tak výpravný velkofilm a příjemně mě překvapilo, jak skvěle vypadají námořní bitvy s desítkami lodí. Efekty mohou spláchnout kdejaký Hollywooďák. Akce je zde opravdu víc než dost. Co se týče příběhu, tak ten nám ukáže nejen soukromí de Ruyterovi rodiny, ale i rozepře ve vládě a zrádné intriky. Všechno to dění vyzdvihuje skvělý soundtrack. 90% :) ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Michiel Adriaenszoon de Ruyter je považovaný za jedného z najväčších admirálov histórie a je nedotknuteľnou ikonou holandského vojenského námorníctva. Okrem toho je aj národným hrdinom a je po ňom pomenovaných až sedem holandských vojnových lodí. (MikaelSVK)
  • 6 rokov trvali práce na zhromažďovaní podkladov a písaní scenára. (beso74)
  • 3 dni po premiére bol film ocenený cenou Gouden film, udeľovanou Holandským filmovým festivalom a Holandským filmovým fondom. Cena sa udeľuje filmu, ktorý videlo v kinách v Holandsku viac ako 100 000 divákov. (beso74)

Související novinky

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

Marveláčtí Inhumans mají režiséra

23.01.2017

Studio 20th Century Fox se práv na X-Meny jen tak nevzdá, takže je Marvel pomalu začal nahrazovat Inhumans. Rasa superlidí, kteří vznikli při experimentech mimozemské rasy Kree, se objevila už v… (více)

Reklama

Reklama