Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film je založen na skutečném příběhu slavného sociálního psychologa Stanleyho Milgrama (Peter Sarsgaard), který v roce 1961 vedl řadu experimentů o radikálním chování. Testoval ochotu obyčejných lidí poslouchat pomocí elektrického proudu. Sledujeme Milgrama od setkání s jeho manželkou až po jeho kontroverzní experimenty, které vyvolaly veřejné pobouření. (gegina31)

(více)

Recenze (33)

TheRay97 

všechny recenze uživatele

"Všichni jsme loutky a někdy dokážeme i vidět provázky." Lidstvo je zajímavé a experimentů je nevyčerpatelně. Sociologie se posouvá na novou míru a zvyšuje tímto počet otázek, proč je tomu tak, jak se chováme a reagujeme. Stanley Milgram odvětví posunul zase o kus dál a úryvek jeho života mapuje právě film Experimenter. Celých devadesát minut se sledují pokusy a momenty v průběhu let s občasnou dvojí osobností Milgrama (míním tím mluvení hlavního hrdiny do kamery). Ačkoli film vůbec špatný není, stále jsem dosud nepoznala, kdo je Stanleyho Milgram. ()

GameboyNES 

všechny recenze uživatele

film samotnej je nudnej jako sfině. Nicméně ten chlapík se mi líbí, že všem ukázal jaký jsme tupý ovce, které se chtějí nechat manipulovat. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

To byla originální nuda.Po 45 minutách jsem to vzdal a vypnul to,protože to se fakt nedalo.Koho zajímá plno kecání na pětníku,tak si libuje parádně,protože toho tady má až po kotníky.Experiment,který mě nechal chladným jak první den starý slipy.Naprosto degradující podíváná,která začne s otázkou něčeho,která mi byla už od prvního počátku naprosto zcela buřt.Nejspíš nejsem psycholog a nešel jsem na to s emocema,hold jsem pohořel. ()

BoKo_CzT 

všechny recenze uživatele

Hodnotím plným počtom, pričom pripúšťam, že téma bola pre mňa natoľko zaujímavá, že moje hodnotenie do veľkej miery ovplyvnila. Nie je však práve odpútaním sa od technickej stránky veci definovaný dobrý film? Pri tomto filme som si celý čas želal, aby nebol taký krátky. Dobrovoľne sa však priznávam, že experimenty Milgrama, Zimbarda a iných teoretických psychológov šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov sú pre mňa veľmi blízkou a zaujímavou záležitosťou. Podobne ako som si kúpil Zimbarda, tak po vzhliadnutí tohto filmu som si kúpil aj hlavnú Milgramovu knihu (už sa teším na to "počteníčko"). ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Jakkoli uznávám vědecký přínos Milgramova základního výzkumu, nepovažuji jej za neetický a soudím, že bylo vhodné odkrýt psychologický mechanismus popsaného jevu, při hodnocení filmu tyto subjektivní názory nemohu zohlednit: Úvodní dokumentární scény jsou sice skvěle podány a nesou svou nezanedbatelnou kontroverznost, leč ostatek scénáře neví, kam se dále ubírat. Vypomáhá si proto ozvláštňujícími formálními postupy, jež jsou ale v rámci celku zcela nefunkční. Závěr s "Kirkem" a ostatními nesouvisejícími epizodami se potom naprosto roztříštil a netvoří dohromady ani scénáristickou paralelu, ani přijatelné završení životopisného snímku. ()

kamigava13 

všechny recenze uživatele

Viděno podruhé kvůli mé velice uctívané Winoně Ryder. Noni si prý raději vybírá vedlejší role, i když tady mi přišlo, že byla skoro v každé scéně. Experimenter je velmi neobvyklý/zvláštní film a ty já miluju, protože jsem též takový. Jednou je to biografie sociálního psychologa Stanleyho Milgrama, podruhé zase dokumentuje samotné experimenty o poslušnosti, o kterých jsem předtím ještě neslyšel a opravdu mě zaujaly. Já bych na tom testu v roli učitele došel bez váhání až na konec stupnice bez problému, to přiznává můj skrytý misantrop. Hlavní představitel Milgrama byl sympatický a líbilo se mi, jak sem tam koukal přímo do objektivu. To hned upoutá mou pozornost. Za zmínku stojí i další menší sociální pokusy na lidech. Třeba ten výtah, dopisy, délka čar či to tupé zírání na oblohu. To jsem se fakt zasmál. Autoritou jinak striktně pohrdám, snažím se jí vyhýbat. Nerad jí podléhám. Jsem radši sám a nechci nikoho poslouchat. Poslouchám jen hlas svého srdce a rozumu. Jsem introvertní individualista, jedinec mimo destruktivní kolektiv a vymezující se proti většinové společnosti. "Nenarodil jsem se, abych zapadnul, ale abych vyniknul." Závěrem z experimentů o poslušnosti je jasné, že v každém z nás dřímá skrytý psychopat bez empatie. Stačí k tomu jen nějaká autorita, aby se probudil na povel. ()

Sebule 

všechny recenze uživatele

Film mě dokázal ze začátku zaujmout, ale postupně se můj zájem ztrácel. Bylo to zajímavé, neříkám, ale celé takové pomalé, víceméně se jenom bavili o tom jeho kontroverzním experimentu a člověk musel číst trochu mezi řádky. Na druhou stranu zajímavá technická stránka, kdy film působil jako dokument. Neurazí, nenadchne. Hodnocení: 5,5/10 ()

bechdrak 

všechny recenze uživatele

Nestandardně pojatý životopisný film, který před diváka pokládá velice zajímavé myšlenky a otázky. Doporučuji. P.S. Obsah filmu napsal totální diletant. ()

Profík 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, takový skorodokument, který zaujme nejen obsahem, ale i formou, když boří čtvrtou stěnu. Herecky velmi dobře obsazeno, a to včetně malých rolí. Asi bych si to užiol víc, kdybych o Milgramovi a jeho experimentech nic nevěděl, ale i tak je to dobrá ilustrace a poučení, jak to vlastně celé probíhalo. 75% ()

Reklama

Reklama