Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus Kmeny, který mapuje současné městské subkultury, představuje šestý odvysílaný díl Rainbow. Stejně tak jako kmenoví předchůdci z 60. let a dřívější utopisté přijímají moderní hippies vizi funkčního modelu lepší a spravedlivější společnosti, založené na duchovní obnově, spolupráci a sdílení. Uchovávají své vlastní hodnoty, kdy na prvním místě dominuje především vztah k přírodě. Projekt Kmeny vznikl v koprodukci studia Yinachi a České televize, partnery projektu jsou městské projekty BU2R a Jägermeister. Díl Rainbow odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí bude také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

Hadriel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnotí se dokument, čemuž odpovídá hodnocení vpravo. Nepřijde mi nikterak vybočující z takové standardní řady ostatních částí Kmenů, jak by se mohlo zdát podle převažujících komentářů sluníčkovejch hipíků. Tyhle moderní hipíci, seriously. To je dobře odporný. Ekologie, úcta k přírodě a k ostatním lidem a tvorům, je samozřejmě důležitá a schvaluju jí, ale tohle je úplně mimo. A že se takhle žilo dřív, že tak žily pohani? Ne. Vždycky byly nějaká pravidla v komunitách. Takže bejt Rainbow znamená válet se ve sračkách venku, bejt vegetarián nebo ideálně vegan, nic nedělat, chodit nahej a objímat se s cizíma lidma? Hlásat jak nic nepotřebujete, nic moderního, peníze, služby. A pak to stejně využívat a používat? Čistý pokrytectví, který prostě nevidí. Zlatý hipíci. Je daleko lepší se prostě sjet a takový stavy sem tam zažít, než tohle dělat celej život. Sluníčkový pohodářství a extrémní humanismus bude smrt západního světa. ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prírodná anarchia je mi blízka. Naopak letné pionierske tábory vždy odpudzovali. Najmä nezmyselne nútenými rituálmi kolektivizmu a uniformity. Z účastníkov pioniersko-skautských mládežníckych podujatí sa dnes stali hipisácke, duchovnou láskou k všetkému živému predchnuté dotykové swingers párty. V náručí hôr a pasúceho sa dobytka. Známym je akcia Rainbow Gathering - od roku 1972 každoročne konané zhromaždenie post-hipíkov kdesi v horách USA a Európy. Mottom je vzájomná láska, antikonzumerizmus, fyzická podobnosť, rozcuchané vlasy i odev. Častým je vychrtlý zjav mužov podľa vzoru Ježiš, éterické ženy zo zasneným pohľadom, šatky okolo tiel a bosé nohy. Bonus postavenie majú hlinou namazaní indiáni, hráči na hudobné nástroje a mlčanliví guruovia. Varí sa vo vojenských várniciach. Dokument zachytáva dianie a názory účastníkov dúhovej komunity v rumunských horách z roku 2014 a týpka z Prahy. Ten cez deň ponúka objatia na ulici, v noci kuchtí pre striptérky. V tábore zaznejú mantry typu "vyzeráme rovnako"; "po poslednej výzve na jedlo musíš prísť, inak neješ", "na lúke každý nájde svoj rozmer" a tak. Dočasná autonómna zóna. Zídu sa v nej jedinci vyhranení voči hodnotám väčšiny. No len na leto. Sú tam i právnici, IT-čkári, majitelia firiem. Je to dovolenka, nie snaha meniť svet. Len na čas zvliecť odev firemnej makačky. Zdokumentovanie kmeňa Hipi-Hopi s plusmi aj mínusmi sa vydarilo. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím asi nelepší část Kmenů, jak kvůli tomu, jak byl natočen, aneb KONEČNĚ část, která se danou subkulturu opravdu snaží představit a taky díky tomu, že tenhle kmen má ke kmenu v klasickém smyslosloví nejblíž. Ačkoliv aby byl tenhle dokument opravdu hodnotný, chtělo by to tuhle komunitu sledovat dlouhodobě, například jak vypadá tahle svobodná rodina naháčů pobíhajících po loukách v zimě, či kde berou plodiny, když nic nepěstují? Mají někde v kleci ukrytej klon Zdeňka Trošky a ukájí na něm své zvrhlé touhy? Samé otázky... ()

666teen odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím nejstrašlivější díl Kmenů. Moje vrozená fobie z hippies, eko-matek, pojídání nevinných kedluben, všeobjímající lásky, bubínků, recyklovaných hadrů a jiných poživatin se zhmotnila na ČT2. Pokud na tyhle srazy jezdí i "normální" lidi, tak jak je v cilvilu poznám? Podle toho, že se na náměstí vrhaj na turisty a frýhagujou? Zkus to a pošlu ti do špitálu flávrs. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl, který obsahuje asi nejvíc informací o dané subkultuře, potud bez nějakých zásadních kritik. Ovšem jen pokud se nebudu snažit hodnotit konkrétní postavy exhibující v dokumentu. Poněvadž se obávám, že bych třeba takového afektovaného buzíka, při jeho snaze mne obejmout, zřejmě vykostil a poté zkonzumoval, což by mně asi u sluníčkářů, měsíčkářů a kostičkářů neprošlo, navzdory tomu, že bych si před hostinou stylově vpravil tři kila exkrementů do účesu a nesouvisle blábolil. ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příliš usměvavý lidé mě vždycky děsili. A to nejen kvůli tomu, že já se na lidi ze zásady mračím. Mám totiž často neodbytný pocit, že v jednoduchých způsobech dosáhnutí permanentního štěstí je vždycky nějakej háček. Ale jinak solidně udělaný díl. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Také občas jezdím na Rainbow a myslím, že v tomto omezeném formátu se podstata podařila vystihnout. Myslím že v tomto seriálu bude tento díl pro diváky nejméně známý, protože na akcích Rainbow se nesmí fotit ani filmovat a propagace táborů je jen mezi členy komunity, aby nepřicházeli "čumilové". ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přidávám se k těm, kteří v tomto díle našli zalíbení. I já bych ho označil za zatím nejlepší část Kmenů. Sice mám k hippies a celkově Rainbow určité výhrady, ale rovněž mám velice kladný vztah k přírodě a svým způsobem i mě nabíjí energií, když konečně vypadnu z práce a města na nějakou tu túru. Jen nevím, jak bych se zachoval, kdyby ke mně přistoupil nějaký „hošan“ a chtěl se začít objímat. Každopádně tvůrci to tentokrát pojali moc pěkně a kameraman odvedl hodně slušnou práci. ()

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chtěla jsem si zahejtovat na sluníčkové lidičky, ale copak to jde, když vám za to hrozí maximálně vřelé objetí nebo, v horším případě, citace z knihy Čtyři dohody?! V exaltickém rozrušení úplně zapomenu mudrovat, že podle vědců žádní Toltékové nikdy neexistovali, otevřu své receptory dobré náladě a kolem poledního je ze mne duhový bojovník. K obědu už do sebe lifruju polníček a zapíjim ho pramenitou vodou ze studánky, co jsem narychlo vykopala vedle svého záhonku s bylinkama. Teď zbývá jen vyhodit trička, na který nechytne batika a boty, co se alespoň netváří jako sandály. Večer ještě vymydlím všechno mejdlo a rituálně ztupím žiletky. Musím se pochválit, dobrá prácička, za odměnu budu před spaním pět minut myslet na přírodu. Jak zpívá Kapitán Demo: Lásku, pokoru a sluníčko všem! ()

dee-key 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně se našel v Kmenech někdo, kdo pochopil, jak se dělá dokument. Jak po stránce kamerové, zvukové, informační nebo prezentační je to prostě správně. Ukázalo to subkulturu lidí, o kterých málokdo ví, nastínilo jejich myšlení a motivace, nahlédlo do jejich akcí a vyslechlo různé členy. Objektivní dokument, v sérii jeden z nejlepších. ()

Lanark 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kmeny se zvedají z popela. Teprve před tímto dílem jsem se dozvěděl, že režiséři si subkultury nevybírali sami, ale byly jim přidělovány. Automaticky jsem si z toho udělal jasný závěr, proč předchozí díly byly až na jednu výjimku tak slabé a že další Kmeny ztěží vybočí z nějakého průměru. Proto mne Jan Látal se svými duhovými dětmi dost překvapil. Jeho výběr pražského protagonisty považuju za jeden z nejšílenějších a zároveň nejpovedenějších v celé sérii. Mohlo to dopadnout příšerně, ale místo toho to dopadlo skvěle. Stejně tak všechna čest kameramanovi, krásné obrazy vystihující atmosféru všude tam, kde slova by prostě nestačila nebo by byla zavádějící. ()

bubun 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Inu, proti gustu... https://www.youtube.com/watch?v=ch6yn_toTbI / Takže z toho, co mi dokument předložil, většina těch duhovců se schází v létě na louce, kde se nic neřeší, všichni jsou spokojení a šťastní, a všichni jsou si rovni, aby pak s příchodem zimy odjeli do měst, a tam pracovali jako kuchaři v nočních podnicích. No, třeba se mi ty "receptory taky jednou votevřou", a přijdu tomu na chuť. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Opravdu první díl, který by se dal zařadit do kategorie "dokument". Myslím, že je zde hezky zachycena celá atmosféra kolem "kmenu" Rainbow. Moc pěkná kamera! Celkově to dávalo smysl a mělo to hlavu a patu ;-) ()

Koryntos odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hahaha 72% šmankote ježkovy voči za co? Koukám, že jsou tu všichni sluníčkoví pohodáři. To bych nikomu nebrala. Tato subkultura je mi hodně blízko a i hodně daleko, jak jsem zjistila po dokoukání, ale nazývat to dokumentem eh. To mi řekněte, co jste se dozvěděli navíc, než jste tušili doposud. Zajímaly mě nějaké jejich denní návyky, rituály, celkově životospráva, jak dlouho si takhle pro radost hopsají v trávě, jestli je to jejich životní styl každodenní, nebo jestli si takhle jednou za měsíc jedou někam zaskotačit a nedozvěděla jsem se tedy nic nového kromě toho, že rádi objímají lidi, stromy a nejedí maso, trochu málo na dokument. Podívejte se na film Oranžové léto, ten má větší výpovědní hodnotu.Za sebe můžu říct, že se opravdu lehce hraje na free život a je bájo někam na víkend vypadnout, nemuset se o nic starat, vyblbnout se, ale chtít takhle žít na stálo je utopie. Kolik lidí, co tu pálí ty plné počty hvězd by si takhle rádi hráli dlouhodobě viz. minimální hygiena, ne moc bohatej jídelníček, peníze jsou fujky, hm a co třeba v zimě bez peněz to by mě moc zajímalo a co když máte malé děti je sice hrozně cool dát si kytky do vlasů, zamazat se blátem a pobíhat rozjařeně po louce, ale třebas už jen to, že máte děti, které se většina lidí snaží zaopatřit, už jen to vás navrátí ke zpětné socializaci, malí otrhánci na fesťáku jsou sice roztomilí, zažila jsem takto poslední nelegální Czech Tek, což je tedy trošku kontoverznější forma happy lidiček, ale tak nějak do důsledku mi těch malinkých zablácených batolat bylo líto. Toho pana Exota objímajícího rozdýchávám ještě teď i přes svoji mírumilovnost, kdyby se na mě takhle sápal neznámý člověk, tak mu minimálně jednu ubalím a nebude to jen tím, že mě od mala děsí, když se mě snaží nevědomě i vědomě dotýkat cizí lidé, prostě pán nějak nechápe, že existuje osobní zóna jedince do 30 cm, kterou by neměl narušovat, bo by se mu mohlo něco nepěkného stát za podmínek, že bude objímat normální nezhulené lidi, kteří zrovna nejsou v tak mírumilovné všemilující náladě. Když to vezmu do důsledků, má štěstí, že nežije v pravěku. Dinosaura neobejmeš a nebude to jen tím, že takový Rexík měl krátké ručičky, prostě se také nerad objímá. Asi jsem asociální čím dál tím víc, ale nemám ráda věčně pozitivní lidi, bo to není normální. Buď je to jen póza, nebo nemůžou být normální. Měli jsme jednu takovou paní učitelku, s émerickým usměvem každý den, která vypadala jako happy učitelka lyžování a pak jste zjistili, že se na vás usmívá, i když jste tu zkoušku nedali. Přítel mi třeba říkal, že dřív v Indii byli hrozně populární jogíni, alá 30 let nepromluvil, bo medituje, je happy a nad věcí, jsou to přesně ti lidé s dlouhými dready v oranžových kalhotech ze kterých jsem byla tak unešená, ze kterých prostě něco vyzařuje, když je potkáte a pak jsem se dozvěděla, že teď už se i v Indii považují za takové ty nemakačenko s výhodami, které společnost normálních pracujících odsuzuje. Dodatek: Vzpomněla jsem si na díl Simpsonových, jak se dostanou do nějaké náboženské sekty hrozně happy lidí a jak na Homera to vůbec neúčinkuje, tak nějak jsem si připadala po tomto dokumentu. Dodatek k dodatku: ,, Pro tyhle lidi máme označení Julesi. Říká se jim vágus spěj na zemi a jedí to co já vyhodím...." Naddodatek ( = dodatek k dodatkům) Pod snímkem na youtube je komentář někoho říkající si Macatá samice a já s ní nemůžu nic jiného, než souhlasit. Tady je. ,, Já nikomu nic neberu a myslím si, že je nádherné, že si našli svůj smysl života, ale tito lidé jsou naprosto naivní. Lidé takovýto ve své podstatě nejsou a společnost by s tímto přístupem nemohla nikdy existovat. Ne nadarmo Rousseau připisuje vznik společnosti na okamžik, kdy člověk postavil první zeď a tím začal být majetnický. Mohou se na pár okamžiků v roce tvářit, že žijí v duhové realitě, ale společnosti, jak jí dnes známe, neuniknou, ani kdyby se nakrásně odstěhovali na jinou planetu. " Za sebe doplňuji závěrem, že jíst ředkvičky v bio kvalitě a do toho jezdit stařičkým vanem, bez katalizátoru je přinejmenším paradox. () (méně) (více)

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Můj táta by si to tady i užíval, ale nevím, jestli by to vydržel bez piva. Možná by tu i běhal nahatej mezi ostatníma." :) :) Chápu jejich myšlení, ale DOBRO a LÁSKU si automaticky nemůže zasloužit každý. Někteří lidé jsou zlí a chtějí vidět svět hořet. Dobroser, co nosí jídlo prostitutkám do bordelu....taky dobrý. 50%. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Šťastie je fajn, ale jeho falošné predstieranie už nie. Nemôžeš jednoducho objať každého, napr. človeka mieriaceho na teba zbraňou. Zvyky tejto komunity tu boli predostrené, no zásady prežitia už nie. Žiadny Bear Grylls z nich nebude, a hrať sa na ľudí nezávislých na civilizácii s jej výdobytkoch, hygiene, zákonoch a peniazoch je potom dosť pokrytectvo. Navyše nebola vyspovedaná žena s dieťaťom, akým štýlom hodlá vychovávať potomka. Lebo len láska k prírode u do života nestačí. ()

Reklama

Reklama