Reklama

Reklama

V novém filmu Pátá vlna nalézáme většinu Země zničenou čtyřmi vlnami stále se stupňujících smrtících útoků. Cassie (Chloe Grace Moretz) prchá světem, prostoupeným strachem a nedůvěrou, a zoufale se snaží zachránit svého mladšího bratra. A zatímco se připravuje na nevyhnutelnou vražednou pátou vlnu, spojí své síly s mladíkem, který by mohl představovat její poslední naději - jen kdyby mu dokázala důvěřovat. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (484)

kingik 

všechny recenze uživatele

Pět vln blížícího se orgasmu! Ale žádná pořádná vlna, co by s divákem zametla, se nedostaví. Autor předlohy Rick Yancey přišel se svojí příručkou k současným a budoucím dívčím ságoorgasmům. Spočinutí v dívčím lůně je pro něj skutečně mimozemským zážitkem. Nástup prvních tří vln z pěti ve filmu proběhne během úvodní půlhodiny. Velká p(r)ožitková rozkoš to není, když vše probíhá kvapně a zkráceně, ovšem navnadí to, přijde i nějaká ta destrukce města obří vlnou, Chloe Grace Moretz sténá (nad ztrátou rodičů), její malý bráška je (nenásilně) odvlečen z tábora na dalekou vojenskou základnu, sestřička běduje, že mu už nepředá své nulové sexuální zkušenosti, a tak za ním spěchá sto kiláků, ale cestou potrénuje lesní petting s krásným a záhadným mladíkem. V domnění, že to už je ta pravá sexuální gymnastika, je dokonale připravena na zbytek cesty na základnu, kde si dá lesbickou přetahovanou s perverzně vystajlovanou Maria Bello. A že je ve filmu nějaká invaze mimozemšťanů, tak toho si ani moc nepovšimnete. Film totiž vyhlíží brutálně skromně. Nemá daleko do dražšího seriálového pilota. Spektakulárních scén je poskrovnu, film si vypomáhá voiceoverem hlavní hrdinky, téměř vše je v intencích seriálového syžetu. Paralelně spolu s putováním hrdinky Cassie sledujeme, kterak na základně probíhá výcvik mladých rekrutů, kteří se chystají na boj s mimozemšťany, což je o něco zajímavější než vývoj dívčích měsíčků. To už divák ví, že mimozemšťané dokáží parazitovat na člověku a plně jej ovládat. Ano, originálně to zrovna nezní, taky to originální ani není, nicméně i nějaký ten akční střet i skřek, se počítá. Útok sice proběhne v noční scenérii, ale docela dobré to bylo, je s tím spojena i pointa, která se váže na personál a velícího plukovníka ze základny, kterého ztvárnil Liev Schreiber. Ale silně pochybuji, že předem nezjistíte, o co se jedná. Film ve svých dějových překvapeních není moc šikovný, a to na nich nezřídka staví. A co ještě nenadchne je tristní závěr. Chloe Grace Moretz si prostě řekla, že když má dívčí ságoorgasmy Jennifer Lawrence a Shailene Woodley, nyní je na řadě i ona. Příliš svoji roli ani neuměla uchopit. Střídá jeden debilně vyjevený výraz za druhým, nepřirozená jak piča, sexappeal má asi jako učitelka v mateřské školce. Dá se napsat, že všichni herci byli lepší než ona. Samozřejmě nemusím snad ani uvádět, že v brutalitě je film brutálně okleštěn. Prostřelené stehno hlavní hrdinky je maximum, kam to film v tomhle ohledu dotáhl. Zásadním problémem je, že film navnadí na obří mimozemskou invazi, a pak nemá na střet s ní prostředky, tak to lakuje, jak se dá, aby to nešlo poznat. Film, který nemá dostatek filmových prostředků, chybí mu šourekrvoucí finále a nedokáže se rozhodnout, v jakém stylu, žánru i pojetí bude operovat, nemá v kině co pohledávat. A že by se chystalo pokračování, tak o tom zprávy nemám. 60% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Dostal som presne to čo som od filmu očakával. Vizuálne to vyzerá super, efekty sú podľa mňa solídne zvládnuté a ideológia takejto katastrofy je celkom zaujímavá. Dokonca musím v tomto filme pochváliť aj Chloe. Napriek tomu, že ju neobľubujem, tak musím povedať, že podala celkom slušný výkon a dokonca dala svojej postave aj nejakú hĺbku. Úprimne si myslím, že sa mi tu pozeralo na ňu najlepšie odkedy som videl Carrie. Plus musím povedať, že v závere je pár skvelých momentov, na ktoré sa pozeralo veľmi dobre. Ale dokáže to všetko pozitívne zakryť absolútne priehľadný príbeh bez momentu inovácie a absolútne stereotypné tínedžerské postavy ako vo všetkých apokalyptických fantasy? Pre mňa jednoznačne nie, lebo mi to neustále bije do očí. Viete odhadnúť každý moment, viete presne povedať aká je skutočnosť a všetky prekvapenia, ktoré sa nám predhadzujú pod oči sú jednoznačne odhadnuteľné. A keď sa týmto plahočíme cez celý film, tak viete určite pochopiť, že som z toho nie veľmi nadšený. Film by mal vedieť aspoň trošku prekvapiť a mať v sebe momenty, ktoré nás prekvapia a dajú nám pocit, že sa pozeráme na niečo, čo môžeme brať viac seriózne, než všetko čo sme videli predtým v sériach Divergent alebo Maze Runner. Rovnako rušivý je podľa mňa aj dizajn vesmírnej lode "tých druhých." Prečo? Lebo je to podľa mňa presne ten istý dizajn, ktorý sme videli vo filme District 9. A mňa to ako diváka veľmi ruší, lebo film potom stráca zaujímavé momenty. A je to škoda. Hodnotenie: C+ ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když chodíte na střední, všechno vám připadá jako konec světa." Mě to tak tedy nepřipadalo, ale už je to dávno a paměť mi nijak zvlášť neslouží. Nicméně tady máme středoškolačku a zaparkovanou mimozemskou loď nad barákem, což se mi určitě nestalo. A taky ty zlé Cizáky, kteří vypadají jako lidé a možná svítí zeleně. Nebo nesvítí? Ono je to asi jedno, protože tohle je tak hrozně dojemné a smutné, že by ten napůl cizák napůl člověk jistě měl v rámci multikulturalismu dostat svou romantickou šanci. Nebo neměl? Já vlastně nevím. Ono mě to totiž moc nebavilo a jestli jsem si správně všiml, tak ono to ani neskončilo, takže ten druhý, třetí, čtvrtý a zákonitě i pátý díl mne děsí o něco víc než setkání s mimozemšťanem, kterému bych překážel v jeho užívání naší Země. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $38miliónovTržby USA $34,916,787Tržby Celosvetovo $109,906,372Tržby za predaj Blu-ray v USA $5,267,309Tržby za predaj DVD v USA $4,572,271║ Ničím moc zaujímavé tuctové béčko o invázii mimozemšťanov, postavené na banálnosti. /40%/ ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

A to jsem se zařekl, že se na podobné chujoviny dívat nebudu. No, stalo se. Levný klon všech těch Divergencí, HáGéček a Bludišťáků, které mají tisíckrát omleté a stejné myšlenkové pochody. Tady se hraje na trochu realističtější notu v podobě celkem obyčejné středoškolačky, která má chutě na jednoho mládence. Pak se ale s příletem mimísků vše změní a začnou se odehrávat děsivé skutečnosti. Potud docela dobrý aj i napínavý to bylo. Jenže pak už se opakují jen klasické události alá young adult - nenávidím ho, miluju ho, vykousnu se s nim, a zase ho nenávidim, abych ho znova na konci vyhlížela. A do toho tady běhá ještě ten druhej týpek, kterej taky neni uplně k zahození. Jako akční scény celkem super, v rámci low-cost nemůžeme čekat nějaké super CGIčka, záporák Liev Schreiber evidentně hraje jen proto, že nikdo jinej záporáčtější nebral těch pár šestáků, co za to herci dostali a Moretz má opět větší botoxované pysky. A tak všechno kolem a kolem. Vzhledem k finančnímu krachu to na pokračování nevidím, ostatně, asi bych se hodně přemáhal, kdybych se na to měl podívat... 45% ()

Galerie (61)

Zajímavosti (10)

  • Zbraně, které používá Cassie (Chloë Grace Moretz) jsou: M4A1 Carabine a Colt 1911. Přeživší, kterého zastřelí, drží v ruce Smith & Wesson Model 64. Lovci v lese mají lovecké pušky .308 Winchester. Armáda používá Digital Woodland uniformy a mají zbraně typu M4A1 a pistole M92FS. (UncleMorty)
  • Podle vyprávění tsunami zničila pobřežní města, když však na záběrech vidíme opravdový průběh tsunami, jsou ukázána města Londýn a Bangok. Ty ale nejsou považována za města pobřežní, pouze nízko položená. (hansel97)
  • Při přípravách na odjezd z domova si Cassie (Chloë Grace Moretz) zabalí do batohu svůj telefon, když ji však vyruší bratr ve dveřích, můžete vidět telefon ležet opět na posteli. (hansel97)

Související novinky

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

Další adaptace knihy pro mládež na cestě

03.08.2014

S adaptacemi knih s dospívajícími teenagery, především dívkami, se v poslední době v Hollywoodu roztrhl pytel. Máme tu ságu Hunger Games, nedávno se rozjela další velká a nákladná série začínající… (více)

Reklama

Reklama