Reklama

Reklama

Hrdinský akční thriller Do posledního dechu vypráví pozoruhodný příběh nejodvážnější plavby malého záchranného člunu v historii pobřežní stráže. Novou Anglii zasáhla 18. února 1952 rozsáhlá bouře, označovaná též místními jako nor'easter. Města na východním pobřeží byla bičována vlnami a bouře ničila vše, co jí přišlo do cesty, včetně lodi SS Pendleton, ropného tankeru třídy T2, mířící do Bostonu. Ta byla doslova roztržena vedví a ve svém rychle se potápějícím trupu uvěznila více než 30 námořníků. Zástupce hlavního strojníka Ray Sybert (Casey Affleck) si jakožto nejvýše postavený lodní důstojník na palubě záhy uvědomuje, že je jen na něm, aby se ujal velení nad vystrašenou posádkou, a přiměl ji k tomu aby její členové zapomněli na své neshory a společnými silami udrželi loď na hladině během jedné z nejhorších bouří, jaké kdy východní pobřeží USA zasáhly. Zatímco se bouře blíží k základně americké pobřežní stráže v Chathamu v Massachusetts, nařizuje velící důstojník Daniel Cluff (Eric Bana) odvážnou operaci ve snaze ztroskotanou posádku zachránit. Navzdory obrovským potížím se čtyři muži pod vedením kapitána Bernieho Webbera (Chris Pine) vydávají na moře ve dřevěném člunu se špatným motorem a mizivými, pokud vůbec nějakými možnostmi navigace, aby společně čelili mrazivému počasí, dvacetimetrovým vlnám a vichru o síle hurikánu. (Falcon)

(více)

Videa (27)

Trailer 1

Recenze (227)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud se děj odehrával na rozlomené lodi, tak se bylo na co dívat. Sice loďařině vůbec nerozumím, takže absolutně netuším, jestli mělo konání všech zúčastněných odraz v realitě, ale mě to dávalo smysl a to stačilo. Nehledě na to, že se pořád něco dělo a i posádka byla castingově vydařená. Něco do sebe měla i záchranná akce a líbily se mi splašené vlnky. To co se dělo na pevnině byl kýč jako prase, který by snad byl koukatelný, pokud by vše nebylo postaveno na úděsně necharismatickém Pineovi, který se rozhodl neužívat mimiku. Zdatně mu sekundovala Holliday Granger, která ztratila Lukréciinu roztomilost a zmohla se tu jen na pár usoužených pohledů. Lehký nadprůměr a potlesk všem těm frajerům., kteří se tenkrát na celé téhle eskapádě podíleli. 60% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Mám slabosť pre tento typ dobrodružných filmov. Rozbúrené more, odvaha, riskovanie či záchrana života, navyše v krásnych 50-tych rokoch. Ja som si to dobrodružstvo celkom užil, no samozrejme vnímam aj kritické ohlasy a súhlasím aj s nimi. Ch. Pine môže hrať kohokoľvek, ale nie skúseného záchrancu pobrežnej stráže. Neveril som mu ho, ale akceptoval som ho. Veľkým sklamaním je účasť B. Fostera ale aj E. Banu. To vážne musíte platiť takéto hviezdy, aby si odštekli svojich 5 minút?? Bena Fostera mohol nahradiť ktorýkoľvek turista, ktorý sa motal okolo natáčania. C. Afflecka mám rád, ale úprimne, videli sme od neho aj lepšie výkony. Našťastie tento film až takéto herecké výkony nepotrebuje. Nahradia ich nadľudské činy, neskutočná sila prírody a vôľa prežiť. Zrežírovať sa to dalo určite lepšie, filmári si asi mnohé veci trochu upravili podľa seba, ale tento príbeh za sfilmovanie určite stál, keďže je natočený podľa skutočného príbehu. Čo všetko je vo filme reálne a čo nie by museli posúdiť skúsení námorníci, ktorí v takejto búrke niečo na člnoch skúsili. Mnoho ich nebude, ísť tam je takmer samovražda...My ostatní sa môžeme iba dohadovať. Fakt je ten, že sa to stalo a tí chlapi to dokázali, to je historický fakt, ktorý približuje záver filmu s fotografiami skutočných hrdinov. Prikláňam sa k slabším 4*. 70%. ()

Reklama

Foox 

všechny recenze uživatele

Promarněná příležitost v podobě solidně odvedeného technického řemesla, kterou sráží především nerozhodnost, čím má film vlastně být, v druhé fázi drásají oči špatně podaná postavy, jak z psané i hrané podoby. Nápis v titulcích "true story" a několik původních fotografií, přeci jenom lehce obměkčí na ten průměr. ()

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

"To bylo strašidelnější než kdejaký horor!" Prohlásila po závěrečných titulcích jedna z divaček v kině. A měla pravdu. Jestli něco tenhle film dokáže, tak je to vtáhnutí vás na rozbouřené zimní moře, kde nezmůžete nic víc, než tajit dech. A uvědomíte-li si, že jde o zfilmování skutečného příběhu, tenhle pocit se ve vás ještě umocní. Velmi dobře utracených $11! ( RealD 3D) ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Žádná velká pecka, ale spolehlivá zábava.Plusem je, že příběh je dle pravdivých událostí a jedná se o největší záchrannou akci na malém člunu na světě, což bohatě stačí k zaujetí. Natočeno je to slušně, byť bystřejší divák pozná, že se většina filmu natáčela ve studiu a mínusem alespoň pro mě je i produkující společnost Disney, která nás připravila o drsnost, úmrtí a brutalitu.. Nuž, co se dá dělat. Film zaujme i něžnější pohlaví díky light romantice a sympaťák Chris Pine spolehlivě ženám oku lahodí, takže pokud nevíte, na co vzít přítelkyňi, tak Finest hours by mohl zabodovat. Story 6/10, Atmosféra 7/10, Gore 0/10, Vizuál 7/10, Akce 5/10, Napětí 7/10,Humor 0/10. Zábavnost 7/10. 65% ()

Galerie (41)

Zajímavosti (10)

  • Pro záběry zimní bouře na stanici Chatham použili filmaři sněhová děla, což je stálo nemalé peníze. Tři týdny po ukončení natáčení oblast zažila největší sněhovou nadílku za mnoho posledních let. (Jarek572)
  • Když Miriam (Holliday Grainger) přijede na základnu pobřežní stráže, aby si promluvila s velícím důstojníkem Danielem Cluffem (Eric Bana), venku hustě sněží. Když ale ze základy odchází, můžeme si všimout předního skla na autě, se kterým přijela, že je čisté a nezasněžené. (Patrik256)
  • Pôvodný čln CG36500, ktorý bol použitý pri záchrane preživších, stále existuje a je v skvelom stave v meste Orleans, Massachusetts. (Patrik256)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno