Reklama

Reklama

Fotograf

Trailer

Obsahy(1)

Masový vrah rozsévá smrt a peklo, které v jeho srdci rozpoutali jiní. Titul Fotograf je přezdívka psychopatického sériového vraha, který terorizuje obyvatele hlavního města Ruska. Pokaždé když opustí oběť, napodobuje postupy kriminalistů a fotografií označí místo činu. Policie je proti neznámému bezmocná, nemá žádné konkrétní důkazy ani svědky. Vypadá to, že psychopatického pachatele nikdo neviděl, nikdo se s ním nesetkal. Vyšetřovatelé zjistí, že případy mají mít vztah s temnými událostmi sedmdesátých let minulého století, kdy v Legnici byla umístěna posádka sovětské armády… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

claudel 

všechny recenze uživatele

Já jsem nesmírně rád, že jsem si Fotografa nezařadil do Challenge Tour, protože by to bylo hodně nefér vůči ostatním státům - Poláci by to zkrátka jednoznačně vyhráli, chci, aby to bylo zajímavější. Fotograf je naprosto strhující, inteligentní film, který v sobě spojuje prvky psychologického dramatu, thrilleru a krimi, a vyžaduje divákovu stoprocentní soustřeďenost od první do poslední minuty. Kdo na tenhle film šel po těžkém dnu v práci nebo ve špatném psychickém rozpoložení, nemohl se chytat. Napětím jsem místy ani nedýchal a hltal jsem nové a nové informace, které osvětlovaly děsivou minulost, z níž mi běhal mráz po zádech. První dojem ze závěru bylo velké zklamání, ale po chvílce bylo vystřídáno zadostiučiněním, že takhle to vlastně muselo skončit, takhle je to správně. Ve mně se zkrátka hned probudil milovník detektivek, kterého musel přebít milovník kvalitních filmů, u nichž není nutná doslovnost. Naši polští přátelé nám dávají pořádné lekce z filmařiny. A v dnešní rozjitřené době jsem rád, že máme možnost vidět vynikající výsledek polsko-ruské kulturní spolupráce a sledovat, jak si ve filmu vzájemně dávají místy roztomilé šťouchance. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Polské a ruské vztahy byly po dlouhá staletí zatíženy vzájemným soupeřením, které se v období novověku zásadní změnou rovnováhy moci v oblasti východní Evropy ve prospěch carské říše na dlouhou dobu změnilo ve ztrátu polské samostatnosti a trýznivou zkušenost Poláků s represivní, zaostalou a mizerně řízenou státní mocí. O to víc překvapí umístění děje snímku na území dnešního Ruska i fakt, že drtivá většina dialogů se odehrává v ruštině. K fotografovi nemá smysl přistupovat jako k běžné kriminálce o nepolapitelném fantomovi, který za sebou nechává zmařené lidské životy. Mnohem víc jde o mysteriózní příběh, prostřednictvím kterého se autoři vrací k nedávné minulosti a osvětlují podstatu fungování sovětského systému a jeho dopady na celou společnost. Nenechte se odradit absurdními prvky ani matoucím žánrovým zařazením. Tohle je silný a originálně natočený film o jedinci, který se nejdřív chtěl systému dokonale přizpůsobit, aby se mu posléze svérázným, krutým způsobem vzbouřil. Jako bonus navíc tady funguje přítomnost zajímavé a neokoukané Taťjany Arntgolc. Tohle je pro mě herecký objev jako hrom a doufám, že ještě budu mít příležitost její herectví v nějakém solidním bijáku obdivovat. Celkový dojem: 80 %. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Drazí Poláci, jste bohové, jste prostě bohové Já čekal všechno, trošku Finchera, trošku syrovou kriminálku s drsným vražděním, nééé prostě poláci mají svou hrdost a dělaj si filmy po svým. Žánrová mnohovrstvost je tady ohromující, chvíli kriminálka, spolu s policisty postupně odkrýváš poměrně neuvěřitelný příběh a přibližuješ se na stopu. Chvíli rodičovské sociální drama, flashbacky se vracíme do vrahova dětství. Chvíli politický thriller na téma polsko - ruské ztahy, zejména vztah Poláků k rusům jako okupantům své země (v polských filmech častý jev) a rusů k Polákům (odposlechy, povýšenost ). Chvíli velmi mrazivé záběry, až jsem otáčel v kině za sebe, přesto že tam žádný lekací scény nejsou, tohle je prostě nevídána poctivina, další můj polskej miláček, kolikatej už ??? Třeba vztah mezi Natašou a Lebiadkinem včetně jejich temných stránek duše, to je luxus. Pevně doufám, že jsem si s filmem nepodal dveře naposled, protože přesně tohle je moje gusto.Viděno v rámci projektu Challenge tour 2014 jako film číslo 22. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem úplně nepochopil, proč Poláci točí film s ruskými herci a v ruském prostředí. Jakmile ale děj směřoval k Polsku, začalo mi všechno dávat smysl. Pokud ale očekáváte film o masovém vrahovi na způsob amerického Sedm, tak s tím vůbec nepočítejte. Tohle je regulérní evropský masochismus v podobě absolutní realističnosti. A jelikož Poláci v dnešní době zvládají všemožné žánry, tak ani tady nešlo chybovat. Jednu hvězdičku přeci jen ale ubírám za chvilkovou nesrozumitelnost příběhu, kterou nicméně v průběhu filmu jakž takž dokázali usměrňovat. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

o polské kinematografii nemám absolutně přehled,ale tak nějak jsem tušil,že oproti té české bude někde úplně jinde.Že je rozdíl až tak extrémní mě ale celkem překvapilo.Na Fotografa jsem narazil na doporučení a to co jsem dostal předčilo moje očekávání.Vtahující krimi thriller s atmosférou,kterou jsem dlouho neviděl ani u hollywoodské produkce.Celé je to navíc takové sympaticky nejednoznačné a nesnaží se vodit diváka za ručičku.Oba palce hore...80% ()

Galerie (13)

Související novinky

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Reklama

Reklama