Reklama

Reklama

Boj za svobodu

  • USA Free State of Jones (více)
Trailer 1

Boj za svobodu přináší velkolepé akční drama zasazené do dob americké občanské války. Snímek vypráví příběh odbojného jižanského farmáře Newta Knighta (Matthew McConaughey) a jeho ozbrojené revolty proti Konfederaci. Knight spolu s dalšími drobnými farmáři a místními otroky roznítil povstání, které vyústilo v odtržení mississippského okrsku Jones County od Konfederace a k založení Svobodného státu Jones. (Magic Box)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (151)

Killda 

všechny recenze uživatele

Téma hodné Hollywoodu ve zcela televizním nudném zpracování. Dramaturgie a schopnost vyprávění téměř nulová, McConaughey ale opět exceluje a táhne celý film. Za zmínku stojí i výprava, která se nerovná klasické televizní produkci. V závěru se tak na to dá dívat a neumřít, ale nic vyššího už film předat nedokáže. 5/10 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak tématicky určitě zajímavé, ale zpracování za mnoho nestálo. První polovina ještě docela ušla a dokázal jsem rozkousat i vizuál, který na mě působil strašně televizně, ale ve chvíli, kdy se začalo bojovat za práva černochů a tu správnou americkou vlajku, šlo to všechno do kopru. A na nervy mi lezl i McConaughey, ale v tomto případě to ani tak nebyla jeho vina, protože nepředpokládám, že byl tím jelitem, které psalo dialogy. nebo spíš monology. Tolik prázdných deklamací najednou aby člověk pohledal. Docela by mě zajímalo, kam se podělo těch 50 mega. 30% ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Když máme velmi dobré herce (strhaný a starostlivý McConaughey znovu táhne), úchvatné exteriéry (jižanské bažiny) a docela slušně natočenou akci, potřebujeme i pořádný příběh. Ten sice nabídne pár záblesků, ale vesměs jde o předlouhou story, která chce obsáhnout leccos z americké občanské války, která se mezi státy Unie a státy Konfederace táhla mezi lety 1861–1865. Navíc s tím, že se ve velkém otíráme i o téma otroctví, takže tady máme etnicky zabarvený příběh, jenže našlapujeme okolo něj opatrně a toho skutečně kontroverzního se dotkneme jen sporadicky. Všechno už jsme jednoduše viděli mnohokrát – hodní černoši, ještě hodnější se zlatým srdcem, nad nimi nejsprávnější dezertér – navíc se tvůrci rozhodli pro opravdu zdlouhavé vyprávění. Herci skutečně fajn, Matthew McConaughey znovu jasně dokazuje, že cukrkandlování s Penélope Cruz nebo Kate Hudson už měl na plátně tak akorát dost, a cestu (charakterního herectví), kterou se před pár lety vydal, rozhodně nehodlá opustit. Což je super zpráva. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Matthew McConaughey mě již tradičně mile překvapil. Těch (víceméně) otrokářských filmů, které se do určité míry zaobírají otroctvím v Americe jsem už viděl poměrně dostatek a čekal jsem ve něco ve stylu 12 let v řetězech. Tenhle kousek mě ale bavil o něco více než zmiňovaný oscarový kousek, jelikož mi to přijde takové zemitější, civilnější a vůbec nevtíravší se do oscarových taškařic. Jelikož to má 140 minut, tak jsem již po překvapivě plynulé hodině očekával, kdy tempo poleví, což se také stalo, ovšem celkově jsem rád, že jsem se nechal tímto snímkem obohatit o jeden menší konflikt kdesi ve státě Jones a musím říci, že ztráta času tl nebyla jak jsem se původně maličko obával a prozkoumávání neprobádaných vod se tentokrát podařilo...7/10 ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Fascinující příběh jednoho spravedlivého a velmi vytrvalého člověka ve zrovna ne světlých a lehkých časech. Úvod je regulérní otevřená válečná vřava, kde není nouze o zobrazení zranění a bojových hrůz, pak se příběh zlomí do robinhoodovského rebelského dobrodružství a končí v soudní síni s jeho (pra)vnukem, který čelí podobným nesmyslům plynoucím z rasové nesnášenlivosti, tentokrát pokrevním. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Scény natáčené v lékařském stanu, kde byla podlaha pokryta falešnou krví, se musely natáčet rychle, protože dřevěné palubky velmi rychle tekutinu absorbovaly. (BloodMax)
  • Do rolí komparzistů se přihlásilo přes 7 tisíc uchazečů. (ČSFD)

Reklama

Reklama