Reklama

Reklama

Boj za svobodu

  • USA Free State of Jones (více)
Trailer 1

VOD (1)

Boj za svobodu přináší velkolepé akční drama zasazené do dob americké občanské války. Snímek vypráví příběh odbojného jižanského farmáře Newta Knighta (Matthew McConaughey) a jeho ozbrojené revolty proti Konfederaci. Knight spolu s dalšími drobnými farmáři a místními otroky roznítil povstání, které vyústilo v odtržení mississippského okrsku Jones County od Konfederace a k založení Svobodného státu Jones. (Magic Box)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (151)

Figu 

všechny recenze uživatele

Velkolepý akční drama? To ne-e! Musím uznat, že herecký kvality v sobě Matthew určite nosí a je jak jinak než tahounem této životopisné story, nicméně je to krutě dlouhý a převládají tam i pasáže plný nudy. Napočítal jsem jich tam asi 49 minut... Jo, kdyby to o ně Gary Rossů řízl, bylo by to solidní 90ti minutový historický drama, který bych ocenil určitě vyšší známkou! Takhle těch 55% ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Matthew teď jede na vlně jižanských postav a upíchnul se i do tohohle supernudícího příběhu o černošské emancipaci. Nemám nic proti emancipaci černochů, žen, pracující třídy ani nikoho jiného, ale co mě strašně otravuje je, že se o tom točí filmy pořád dokola a hlavně na stejné brdo! Dostaneme lineární příběh s lineárními postavami, ke kterým si nevytvoříme žádné pouto. Žádné emoce, žádné vztahy, žádné rozpory, máme tady univerzálně dobrého Newtona Knighta, který kolem sebe šíří dobro a humanistické ideály. Třeba takový skutečně byl, nevím - tak dopodrobna americké dějiny neznám. Ale pointou spíš je, že McConaughey z něj udělal jakéhosi vidláckého spasitele rasistického amerického Jihu a celé vyznění filmu je vlastně strašně laciná a afektovaná agitka / kritika společnosti. To mě na tom strašně, ale strašně štvalo. To a neskutečně dlouhá stopáž. 40 % ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dějiny U.S.A nebyly jednoduché a pokud si každá z moderních společností prošla nějakým tím konfliktem, tak pro Ameriku to byla bezesporu občanská válka. Free State of Jones je takovým mixem Lincolna a 12 letech v řetězech. Na hlavního hrdinu (a skutečnou historickou postavu) můžeme skutečně nahlížet tak jak to udělal Verbal, tedy jako na zběha, bigamistu atd... Jenže ono se to v teplých bačkůrkách dnes dobře hodnotí... Věřím, že život tehdy byl peklo a nejvíce to peklo jako v každé válce pociťovali civilisté. Armáda jak bylo dobrým zvykem konfiskovala nad rámec povoleného bez ohledu na potřeby civilistů. A když se přehnala fronta, konfiskovala či rabovala strana druhá. Chápu, že v tom marastu si každý hledal sám cestu jak přežít. Je zajímavé, že k rovnoprávnosti a boji proti rasismu se Knight dostal až posléze soužitím s uprchlými otroky. Film parádně vystihuje to dobu a divák se může kochat opravdu každičkým detailem. Již jen např. ty hrubě otesané rakve, nebo prostě vybavené farmy... Nádhera. Trochu mne mrzelo, že s tím jak velkolepě film započal a jak romáchle vypravoval, náhle ke konci jako by mu došel dech. jako by někdo řekl, máme pár posledních vokem, končete to! Když na povstalce táhne tisíci mužová armáda, padne jen zmínka, že je třeba se vrátit do bažin, ale více k tomu film neměl. Úplně tristní je samotný rychlozávěr a dva řádky titulků věnovaných Knightovi. Ten závěr si zasloužil určitě širší prostor, tohle bylo na mne moc utnuté. Na stranu druhou mi stopáž připadala zbytečně dlouhá. Herci byli skvělí, nebýt toho konce dal bych plnou sazbu. Newton Knight je určitě zajímavou postavo americké občanské války a já jsem rád, že jsem se s ním a jeho činy tímto filmem mohl seznámit. Afroameričané na jihu žijící brzy zjistili, že to s rovnoprávností ještě dlouho nebude jak si představovali a muselo uběhnout dalších skoro 100 let aby se misky vah narovnaly... I když dnes mi připadá, že je v Americe skoro nevýhoda nebýt menšinou a být ,,bělochem''. 4 klasy kukuřice. * * * * ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak tématicky určitě zajímavé, ale zpracování za mnoho nestálo. První polovina ještě docela ušla a dokázal jsem rozkousat i vizuál, který na mě působil strašně televizně, ale ve chvíli, kdy se začalo bojovat za práva černochů a tu správnou americkou vlajku, šlo to všechno do kopru. A na nervy mi lezl i McConaughey, ale v tomto případě to ani tak nebyla jeho vina, protože nepředpokládám, že byl tím jelitem, které psalo dialogy. nebo spíš monology. Tolik prázdných deklamací najednou aby člověk pohledal. Docela by mě zajímalo, kam se podělo těch 50 mega. 30% ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film je až príliš ambiciózny na to, aby sa ponoril do štúdie postáv, ale aj príliš finančne obmedzený na to, aby mohol rozprávať príbeh, ktorý zodpovedá predstave režiséra. ,,Boj za slobodu" je filmom rozdeleným sám proti sebe. Není to katastrofa, len priemerný vojnový film o boji za bavlnu, česť a zrode národa. 6/10 ()

Galerie (61)

Zajímavosti (5)

  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Do rolí komparzistů se přihlásilo přes 7 tisíc uchazečů. (ČSFD)
  • Film byl natočen v Covingtonu v Louisianě. (BloodMax)

Reklama

Reklama