Reklama

Reklama

Perfektní den

  • Španělsko Un día perfecto (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

První obětí všech válečných konfliktů bývá zdravý rozum. A přesně to se stalo i skupince humanitárních pracovníků z mezinárodní organizace Aid Across Borders, která pomáhá ve válečné zóně kdesi na Balkáně. Sophie (Mélanie Thierry) je v partě nováčkem a chce spasit svět. Mambrú (Benicio Del Toro) už všechno viděl a chce domů. Káťa (Olga Kurylenko) kdysi chtěla získat Mambrúa a tlumočník Damir (Fedja Stukan) chce, aby válka už konečně skončila. „B" (Tim Robbins) ani neví, co vlastně chce. Teď mají na krku jednu z posledních studní uprostřed hor, která je zdrojem vody pro několik vesnic a právě teď v ní plave mrtvola, kterou tam někdo neznámý hodil. Vytáhnout tělo a vyčistit studnu je zdánlivě jednoduchý úkol, ale pro naše humanitární hrdiny se postupně stává neřešitelným úkolem s několika rébusy. Počínaje marným sháněním pevného provazu přes bloudění horskými cestami, na kterých leží zaminované krávy, až po nesmyslné příkazy od velitelů mírových vojsk OSN. Při řešení úkolů tak občas musí sáhnout k netradičním nebo rovnou šíleným řešením. Zároveň nesmí zapomínat, že jsou na území, kterým se prohnala válka a ta se může zase kdykoliv probudit. Prostě je to jen další Perfektní den z mnoha. (Cinemart)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (285)

easaque 

všechny recenze uživatele

-4* mezi mými spřízněnými dušemi je to docela vysoce hodnocený snímek, tak není divu že mě nalákal, protože s přiblížením humanitární pomoci kdesi na Balkáně ke konci války se asi jen tak někde nesetkáme. Přeci jen je tento stav plný absurdních situací a jinak než s nadhledem to předat ostatním nejde a líp to vše vystihne. Rozhodně je to hodně poučné a za to dám nakonec 4 hvězdičky. A i když jsem se docela bavil, tak je to pro mě film jen na jedno podívání. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Běž pro ni. Když nevybouchneš, půjdeme dál." Tak trochu naše Balkánská řeznice Maruška, za vydatné podpory našeho zrzavého humanitárního bombardéra Vašíka, udělala z Balkánu krásné místo k žití. Dokonce tak krásné, že v něm začínající humanitární pracovníci mají blízko k šílenství a ti otrlí neztrácejí smysl pro humor kvůli nějaké té mrtvole, zamořené studni nebo stupidnímu nařízení OSN. Mně se tohle shánění provazu vlastně docela líbilo, ale když si vzpomenu na to, proč se sháněl a kdo to celé způsobil, tak se za ty dva své přiblblé spoluobčany musím Srbům, kteří léta bránili Evropu před nájezdy muslimů, omluvit. Jen mě mrzí, že ten třicet let fungující Petrovičův vtip nikdo neřekl. Třeba bych se taky zasmál. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Kdo jsou vlastně ti humanitární pracovníci, kteří beze zbraní nasazují životy v cizích konfliktech? To vám ukáže tahle balkánsky černá komedie ze Španělska s mezinárodním obsazením (které vzhledem k námětu výjimečně dává smysl). Ale nenechte se mýlit, tenhle film táhnou Benicio Del Toro a Tim Robbins, ostatní jim jen přihrávají. Pokud máte smysl pro humor na hraně tragédie, jste tu každopádně na správné adrese (70%). ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden hodně náročný den na Balkáně se rozhodl představit španělský režisér a připravil si pro to mezinárodní herecké obsazení, které v podstatě nemá chybu. K tomu celý ten Balkán zvěčnil ve svém rodném Španělsku a vůbec to na něm není znát. Perfektní den je prostě skvělý film. Opět ukazuje, jak strašnej nesmysl válka na Balkáně byla. Při sledování jsem si až připomněl film Země nikoho, který má myšlenku hodně podobnou. Jen s tím rozdílem, že tento film nahlíží na danou situaci z pohledu OSN. Přemýšlím, jestli je náhoda, že mě herecky Benicio Del Toro dokázal tak pěkně překvapit v jednom jediném roce. Tak obyčejné, přirozené, ale přitom silně lidské výkony jen tak někde neuvidíte. Balkán má na podobné filmové příběhy asi nějaký magnet. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Príbeh jedného perfektného dňa ( irónia ako vyšitá ) zo života humanitárnych pracovníkov na Balkáne v čase podpisovania mierovej dohody. Že nič nefunguje ako má byť, ani to prímerie, je všeobecne jasné. O to viacej vyznieva byrokracia medzinárodných organizácií v riešení problémov a bezbrehé kupčenie s vodou u miestneho obyvateľstva. Film je natočený parádnym sposobom, technicky dokonalým, hudobne vyšperkovaným. Emócie a bezmocnosť sú na každom kroku a voľba humoru je azda tým najsprávnejším rozhodnutím. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Hlavní hrdinové jezdí ve filmu s autem, které má na čelním skle nápis "Humanitarna pomoc". Jedná se o chorvatštinu, přestože na začátku dostaneme pouze obecnou informaci, že se děj odehrává kdesi na Balkáně. (Lukoboss)
  • Film sa natáčal v Alquife, Granade, Cuenca a Malage (Španielsko). (Arsenal83)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Reklama

Reklama