Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do jakési země, jejíž národ je plamennými projevy diktátora právě úspěšně přesvědčován o své nadřazenosti a oprávněnosti vojenské expanze, se rozšířil bacil silně destruktivní formy malomocenství. Je nazýván morbus Tshengi nebo lidově „bílá nemoc". Jediný, kdo proti němu vyvinul účinný lék, je lékař chudých jménem Galén. Odmítá však tajemství svého medikamentu prozradit, dokud mocní maří lidské životy válkami. (NFA)

(více)

Recenze (281)

Fin_429 

všechny recenze uživatele

Provedení bylo takové ,,v pohodě", ale to poselství a paralely s naším moderním světem, kdy Rusko řinčí se zbraněmi a vlastně dělá vše, co bylo ukázáno ve filmu, je prostě úžasné. Třeba pán, který komentoval novou Bílou nemoc, byl v zásadě stejný jako lidé za doby covidové. A když k tomu připočtete konec, který byl, na tu dobu, skvěle vyřešen a nejlépe napsanou postavu doktora,  je to jeden z nejlepších filmů té doby. Tomu se méně než 9/10 dát nedá. ()

Lina 

všechny recenze uživatele

Vynikajicí hra a výborné zpracování. Pokud si dobře vzpomínám na děj, v adaptaci jsou oproti předloze dva prvky navíc. Doktor Galén tady stačí předat svoje tajemství někomu dalšímu (myslím, že svému příteli z napadené země) a potom je tu chvíle, kdy diktátor podepíše ukončení války, i když ví, že už nemá nejpíš žádnou naději. Působivé i po tak dlouhé době. ()

miza 

všechny recenze uživatele

Ukázka toho,že lze i zpracovat klasika naší literální tvorby.Výborný herecký výkon Huga Haase a Zdenka Štěpánka. ()

jjjerry 

všechny recenze uživatele

Hodnocení je pro mě těžké. Hra napsaná od Čapka je perfektní, četl jsem ji a viděl několik divadelních zpracování. Neubráním se spojení filmu s pocity které znám z originálu díla. O tématu hry bysme mohli diskutovat roky. Film je podle mě velmi zdařilý, na svou dobu hrají herci přesvědčivě (v meziválečných filmech mi občas vadí "přehrávání" umělí herci). Film mě velmi vtáhl do děje a herci na mě opravdu emočně působili, například rozpolcenost doktora Galéna byla perfektní. Proložení záběry pochodujích vojáků je velmi zdařilé a vystupňuje už tak napjatou atmosféru. MUDr. Martin se mi ve filmové verzi líbí, přidá to trochu naděje po trpkém konci.(to gjjm: scénář nepsal Čapek, jak špatně uvádíš, ale psal ho představitel hlavní role,Hugo Haas) ()

Weehaa 

všechny recenze uživatele

Když doktor Martin mluví o obraně své malé země, dokonce se podívá zpříma do kamery a opakuje, že i on sám si vezme pušku a bude ji bránit. Člověk nemusí být zrovna historik, aby pochopil, o kterou malou zemi tu jde. Nakonec na pušku nikdy nedošlo a komplex z toho táhneme dodnes. Je to krásný film o velmi těžké době. ()

Bobestom 

všechny recenze uživatele

Černobílé filmy nemám rád, ale když jsem uviděl kousek Bílé nemoci, tak jsem to zkrátka musel dokoukat. Skvělé zpracování, dobré obsazení a hlavně Galén je perfektně zahraný a tu roli mu fakt věříte. Pro studenty povinnost vidět! 5* ()

pierre9 

všechny recenze uživatele

Tak nadčasový film, že človek ani nemá pocit, že bol nakrútený už pred takmer 80 rokmi. Spomínať množstvo paralel z histórie by bolo asi zbytočné. Veľmi silné 4*. ()

tukan008 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že jsem literární předlohu v podobě dramatu nečetl, takže možná nebude mé hodnocení na sto procent spravedlivé. Ovšem z toho, co jsem viděl, jsem usoudil toto: ač skvělé téma, kde ani jedna z velkých postav není černobílá (pokud pomineme jejich vizuální podobu) a myšlenka nezestárne, uhuhňaný hlas pana doktora a jeho sklíčený výraz, proč nemůže udělat to, co nechce a ty nekonečné dialogy... to přivedlo film na úroveň, která už bohužel neoplývá nadpisem "Film vysoké kvality", byť se tam relativně snadno mohl dostat, o tom žádná. Nehledě na to, že tam přidali jistou věc, která v předloze není (jak řekl náš učitel češtiny) a jež tam opravdu být nemusela a kazí dojem. Tři hvězdy, ale i tak opravdu stojí za zhlédnutí. ()

jackalsc 

všechny recenze uživatele

Nemám výtek proti zpracování, je to téměř nachlup přesné. Skoro lituji, že jsem nejdříve neviděl toto, místo přečtení knihy. Působivé herecké výkony, vhodné obsazení. Možná bych uvítal trochu kratší závěr, ale tato adaptace se naprosto vydařila. Navíc jak člověk sežene vyčištěné NFA remastrování, je to opravdu podívaná pro oči a člověk se diví jak nádherně se podařilo tento film vyčistit, a to už je to více než 80 let. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 6/10 ... Vizuální stránka: 5/10 ... Soundtrack: 4/10 ... Didaktický potenciál: 5/10 ... Celkový dojem: 5/10. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Skvele natočený smutný príbeh, ktorý svojou aktuálnosťou mrazí aj dnes v čase Covidu-19. Márnivosť, pýcha, nacionalizmus všetko tu je ako na tácke. Pacifistická idea je trocha idealistická ale prináša filozofické výzvy. Herecké výkony nezaostávajú sa príbehom a dokonca spracovanie odolalo zubu času. ()

Woyczek 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých filmů všech dob, ne-li vůbec nejlepší. Ohromným plusem pro celé filmové zpracování je doba, kdy vzniklo. Nevěřím, že by bylo vůbec možné zpracovat tuto tematiku dnes. Mentalita lidí, naléhavost Galénovy touhy po míru i samozřejmost, s níž si mocní odmítají připustit nemožnost věčného míru - to se už víckrát takhle natočit nepodaří. ()

sidthekid 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená adaptace úspěšného Čapkova románu. Film s nezanedbatelným poselstvím míru v době, kdy ho lidé potřebovali nejvíc... ()

plostenka 

všechny recenze uživatele

Prvotní obavy, způsobené datací filmu, velmi rychle vystřídalo nadšení vyvolané silnou atmosférou a skvělým zachycením charakterů většiny postav i tísnivé atmosféry v zemi, která je sužována záhadnou nemocí a zároveň se chystá se na válku. Ke většině postav si okamžitě vytvoříte jasný názor - jsou výborně zahrány, jejich osudy se zároveň propojují a připojíme-li k tomuto celku neustálou aktuálnost hlavní myšlenky, získáme tím nestárnoucí film, který bude stále nutit k zamyšlení. ()

Reklama

Reklama