Reklama

Reklama

Lesapán

(studentský film)
  • USA Leshy
Trailer

Karel je hajný tělem i duší. O les se stará pevnou rukou a může se pyšnit trofejemi, o kterých si myslivci často nechávají jen zdát. V opuštěné části lesa ale pytláci probudí tvora, který by Karlovi mohl být rovnocenným soupeřem. V pohádkách se mu říká Hejkal, ale setkání s ním rozhodně nemusí skončit pohádkově. Zatímco se mu Karel snaží přijít na stopu, Hejkal je blíž, než si myslí. Mezi tajemným tvorem a Karlovou dcerou Aničkou vznikne zvláštní spojenectví. Kdo se nakonec stane jediným pánem lesa? (Savel)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Lesapán aneb proč jste film nevěnovali Karlu Hynkovi? No dobrá, tak teda Erbenovi. Předně oceňuji krásnou chmurnou poezii velmi dobře a mrazivě přednesenou malou Vlaďkou. Marka Pospíchala žeru už delší dobu, takže se divím, že ještě není snědený. Atmosféra lesa je vylíčena bravurní kamerou - les sám o sobě je tajuplné místo a my, co v podstatě žijeme v lesích, to víme stejně dobře jako zdejší hajný. Škoda, že takové potvůrky v lese skutečně nežijí, protože lidské svině, co v lese odhazují bordel (o pytlácích nemluvě), by zasloužily pořádně přes hubu hejkalí packou. Mínusem pro mě je neoriginalita masky, až příliš inspirovaná. Komu se ihned nevybavil labyrint jistého Fauna? A bylo úplně nutné strážce lesa ukázat? Nejsou mnohdy náznaky víc než slizký chrup přes celou šířku obrazu? Předání řemesla ale bylo labužnické. Tleskám a připojuji nesmělý šťouchanec režisérovi, aby zpracoval podobným stylem nějaký celovečerák. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[FOD 2017] Erben by měl radost. Tak krásného hejkala určitě neviděl. Tahle hororová pohádka by se mu nejspíš líbila natolik, že by ji zbásnil třeba do Kytice. V černých stromech, v tmavém houští skloň svou hlavu, zrak i zbraň. Lesa stráž zlo neodpouští. Chtěls mu vládnout? Bůh tě chraň. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

A já si myslel, že Pavel Soukup je fanda třetího Zaklínače a vono je to nakonec věnovaný baladám Karla Jaromíra Erbena. Mladý český režisér již několikrát ukázal, že má docela slušný potenciál a jeho tvorbu mám rád. Třída smrti byla hodně luxusní, tento hraný příběh byl sice o trochu slabší, ale i tak se z toho vyklubala slušná lesní story. Herecké výkony jak hajného tak jeho dcery byli ucházející – atmosféra místy opravdu vydařená, Leshy v rámci možností slušný – no prostě jen tak dále Soukupe – máte na to…70% ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Skvostná žánrovka, dokonalá svým zpracováním, ať už technickým nebo dramaturgickým. Horror, který není vůbec k smíchu, a to je sakra výkon v české tvorbě. O to větší poklona tomu, že jde stále o studentský film. Příběh nijak extra nenadchne, ale o to v horroru nikdy moc nešlo. Protože atmosféra je tu vybudovaná pekelně dobře. A bezchybné masky a kostýmy v mých očích přidávají finální hvězdu navíc. Takhle dobrý český studentský film jsem hodně dlouho neviděl. A kdyby i tradiční český divák chodil na takové filmy do kin, to by se konečně naše kinematografie mohla o kousek zvednout ze dna. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Příliš klišé. Příliš kvalitní obraz. Příliš násilná recitace. Příliš směšně-dojemná tvář obludy. Příliš zbytečná epilogická scéna. A kdyby ta mdlá scéna zaběhnutí psa byla umístěna na samý úvod, nenarušovala by jinak působivý začátek filmu (scéna preparace geniálně dráždí divácké očekávání). Že mohlo jít o velmi dobrý film, o tom svědčí též např. vrcholná katastrofa i obě zlomek vteřiny trvající "lekačky" (v nichž nejde o lekání, ale o silnou náhlou konfrontaci). Závěrečné věnování Erbenovi by bylo skvělou tečkou, kdyby na něj při zpracování trochu víc mysleli. Takto je hlavním výtěžkem můj nový pedofilní idol slečna Havlíčková. /// Po druhém zhlédnutí (2024) škrtám všechna "přiliš" i nesmyslnou výhradu ohledně Erbena a přidávám hvězdičku. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (13)

  • Role Aničky byla původně napsaná pro mnohem mladší holčičku. Její představitelka, Vladimíra Havlíčková, byla vybrána z přibližně 20 dívek. Zároveň režiséra zaujala její vášeň pro horory. Na otázku, jaký je její nejoblíbenější film, odpověděla Texaský masakr motorovou pilou (2003). (Savel)
  • Design masky vznikal podle kresebných návrhů režiséra filmu Pavla Soukupa. Jeho finální podoba byla ovlivněna lidovými popisy, ale také známými filmovými maskami (Vetřelec, Pumpkinhead, Faun z Faunova labyrintu (2006)). (Savel)

Reklama

Reklama