Reklama

Reklama

Co žere Gilberta Grapea

  • USA What's Eating Gilbert Grape (více)
Trailer

Obsahy(1)

Gilbert Grape nie je z tých, čo by nemal do čoho pichnúť. Aj keď Endora je miesto, kde sa toho veľa nedeje. Jediný raz, čo mestečko navštívila polícia, bolo vtedy, keď sa Gilbertov retardovaný brat Ernie pokúsil vyškriabať na neďalekú vodnú vežu. Dávať pozor na brata je hlavnou úlohu Gilberta, čo vie byť pekne otravné. Najmä, ak Gilbert okrem toho pracuje v obchode. Potom ale Gilbertovi skríži cestu niekto, kto ho nenecháva ľahostajným. Becky so svojou starou mamou začnú mať problémy s autom práve vo chvíli, keď prechádzajú cez Endoru. Becky je krásna a Gilbert sa práve zaľúbil. Nájsť si však čas pre svoj vlastný život sa zdá byť pre Gilberta nemožné... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (796)

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento film klame tělem. Na první pohled popisuje všední život obyčejných lidí na nezajímavém venkově. Ale režisér Hallström vměstnal do těchto zdánlivě nezajímavých kulis silný, úsměnvný a dojemný příběh. Režisér dokázal názorně vylíčit jaké peklo může být život na nezajímavém maloměstě s rodinou, která je spíš vězením, než oporou. Takové peklo, až se z toho může člověk chtít oběsit, jako třeba Gilbertův otec. Depp zde předvádí standartní herecký výkon, ale názorně ukazuje, že se velkým hercem stal zejména díky čichu na skvělé filmy. Di Caprio zde září a hlavně díky němu je film tak silný, že jej nedokáže stáhnout dolů ani šaptná hudební kulisa. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dát vyhybku z nudných kolejí zvaných Endora vyžaduje nejenom nákup ve Food Landu, ale taky spálit za sebou některé mosty, vztahy, či nakonec členy rodiny.. Hallström vsadil na jistotu, ale svým tradičně lidským příběhem mě tentokrát emocionálně minul. V hodnocení tak budu raději upřímný nelida než pokrytec, který mrskne pět hvězd, aby tady vypadal erudovaně a přitom dobře ví, že se k Gilbertu Grapeovi už nikdy nevrátí.. Z herců u mě jasně vyhrál J.Depp, který nevděčnou roli zvládl umírněnými hereckými prostředky s bravurou. A Golden Kid Leo? Ano, přesvědčil své odpůrce, ale jen o tom, že měl kdysi talent. Mimochodem, kdo by řekl, že TOTO bude za čtyři roky souložit s Kate Winslet.. ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Film o mladém, dlouhovlasém (a krásném:-D) Deppovi, který se jen tak tak protlouká svým nelehkým životem, protože se musí starat o 200 kilovou matku, pubertální sestru a postiženého bratra (skvělý DiCaprio!!!). K tomu všemu ho neustále uhání postarší dáma, které dělá zajíčka. Dosavadní život však končí ve chvíli, kdy do města přijíždí milá, mladá dívka... "Co žere Gilberta Grapea" je zkrátka příjemné drama s opravdu dobrými herci, nicméně právě ony dramatické scény nepůdobí tak dramaticky, jak by mohly. A to je vážně škoda... 3 a půl hvězdy.:-( ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem se na film těšil kvůli Deppovi, ale to co mi nakonec doslova vyrazilo dech nebylo z Deppa, ale z DiCapria, a to se psal prosím rok 1993. DiCaprio tenkrát devatenáctiletej kluk zahrál dost možná jeho nejlepší roli, roli dementního bratra, který dementní doopravdy je, ale tím svým dokonalým herectvím doslova vyráží dech, no a to několik let na to DiCapria pořádně nikdo neměl rád, za to, ve kterých filmech hrál s tím, že hrát pořádně neumí, no a podívejme se jak je na tom teď. Minimálně pro mě jeden z nejlepších herců současnosti. Takže když budu mluvit s nějakým odpůrcem DiCapria tak ho s láskyplným přesvědčením pošlu na tento film, a věřím že změní názor. Jinak film samotný není nic vizionářsky originálního nebo extra nápaditého. Je to životní drama několika lidí, kterých je na světě mnoho, a těch filmových také nebude málo. Jenže tenhle má prostě v sobě takovou energii, že čtyři hvězdičky si se svým uhrančivým výrazem rozhodně zaslouží. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Herecký výkon Leonarda DiCapria je fantastický, ale zvyšok filmu ma príliš nenadchol. Myšlienka dobrá, ale pripadá mi, že sa scenár varí z vody - na jednu stranu sa snaží popísať "obyčajný" život, na druhej strane hľadá umelé zápletky, aby sa vo filme aspoň niečo udialo. Pochmúrna kamera zodpovedá deju, ale nepriťahuje. Navyše veľmi zdĺhavý film. Iste, dobre ukazuje ťažkosti života s postihnutými, ale úprimne povedané, po zhliadnutí tohto snímku som bol krok od nenávisti k týmto ľuďom, čo je chyba. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (25)

  • Johnny Depp (Gilbert) se v průběhu natáčení vsadil s Leonardem DiCapriem (Arnie) o 500 amerických dolarů, že jeho mladší kolega nečuchne ke zkaženému vejci. Depp prohrál. (cihlenka)
  • Johnny Depp (Gilbert) neměl dobrý pocit z toho, že si ve filmu dělal posměšky ze své obézní matky. Její představitelce Darlene Cates dokonce řekl: „Chci, abys věděla, jak moc se mi příčilo prohlašovat o tobě nebo tvé postavě takovéto věci.“ (Othello)

Související novinky

Normální festival

Normální festival

18.11.2006

Od 21. do 24. listopadu 2006 se v pražském kině Aero uskuteční přehlídka hraných a dokumentárních filmů, jejichž společným tématem jsou lidé, kteří se v běžném životě orientují trochu pomaleji,… (více)

Reklama

Reklama