Reklama

Reklama

Co žere Gilberta Grapea

  • USA What's Eating Gilbert Grape (více)
Trailer

Obsahy(1)

Gilbert Grape nie je z tých, čo by nemal do čoho pichnúť. Aj keď Endora je miesto, kde sa toho veľa nedeje. Jediný raz, čo mestečko navštívila polícia, bolo vtedy, keď sa Gilbertov retardovaný brat Ernie pokúsil vyškriabať na neďalekú vodnú vežu. Dávať pozor na brata je hlavnou úlohu Gilberta, čo vie byť pekne otravné. Najmä, ak Gilbert okrem toho pracuje v obchode. Potom ale Gilbertovi skríži cestu niekto, kto ho nenecháva ľahostajným. Becky so svojou starou mamou začnú mať problémy s autom práve vo chvíli, keď prechádzajú cez Endoru. Becky je krásna a Gilbert sa práve zaľúbil. Nájsť si však čas pre svoj vlastný život sa zdá byť pre Gilberta nemožné... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (796)

kitano 

všechny recenze uživatele

Film, ktorého príbeh vytvárajú všedné-nevšedné osudy obyvateľov jedného bohom zabudnutého mestečka. Život tam ľudia nemajú ľahký a to platí o to viac, ak máte doma matku ktorá váži 200 kg a retardovaného brata, ktorý vám celý boží deň visí na krku. To je príbeh Gilberta Grapea, pohľadného mladíka, ktorému jeho zabitý život už pekne lezie na nervy. Horkosladká historka o tom, že život nieje med, ale aj o tom, že práve stratiplná cesta ukáže človeku, kde sa skrýva skutočné šťastie. (9/10) ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

lasse hallstrom je prvá trieda v žánri pozitivistických drám zo života malomesta a gilbert grape je jeho najlepším kúskom (napriek tomu, že má na svojom konte veľa kvalitných filmov), film (ako každý jeho snímok) trpí "forrestgumpovským" syndrómom - nie v zmysle, že tam je mentálne postihnutá postava, ale v zmysle prijatia divákmi: väčšinu to osloví, no niektorí neznesú to mierne vykalkulované ľúbivé zoskupenie figúrok, sladkotrpkých epizódiek amerického života, kde aj depresia vyzerá pomilovaniahodne a kde každú chvíľu očakávate zatlačenie na nejakú emóciu - áno, z tohto hľadiska to je trochu stávka na istotu (ako v každom lasseho filme), ale tuto to vďaka dobrému scenáru a skvelej plejáde výborne hrajúcich hercov na čele s úžasným dicapriom v jeho zatiaľ najlepšom hereckom výkone napokon dopadlo celkom šťastne; ()

Reklama

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Ze začátku nenápadný, ale ve druhé polovině o to více silný film, u kterého si sice neužijete nějakých zajímavých dějových zvratů či dokonce něco takového jako silný příběh, ale na druhou stranu musíte smeknout klobouk před dokonalým vykreslením života v jakémsi zapadlém bezcenném městě, kde se i přes nedostatek nějaké vzrušující zábavy odehrávají silné životní příběhy, které dokáží vzít za srdce. Nepříliš poutavé ztvárnění je bohatě kompenzováno perfektním obsazením v čele s podmanívým Deppem a výborně hrajícím, navíc nepřehrávajícím (tento druh rolí většinou k něčemu takovém přímo svádí) DiCapriem. Od Hallstroma jsem toho sice stále mnoho neviděl, ale toto je zatím pro mne bezkonkurenčně to nejlepší co kdy vytvořil. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

DiCaprio byl neuvěřitelný. I to, že třeba Hoffman nebo Malkovich zahráli tak věrně své mentály, je úctyhodné. Nebylo jim však devatenáct! Celý film však při zpětném pohledu tak nějak prošuměl. Co z něj? Hlídejte si své mentální sourozence? Nebuďte nechutně obézní nebo s vámi podpálí barák, aby vás uchránili od veřejné potupy? 60% ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný film, který jsem dlouho odkládala, ale jsem ráda, že jsem si k němu znovu našla cestu. Leonardo Dicaprio je tady úžasný, to co předvádí herecky jako ještě ,,ucho" je známka toho, že má talent a patří bezesporu mezi dnešní elitu herců. Johnny Depp zde nebyl tak výrazný, ale i tak se mi jeho projev líbil. Naprosto přirozeně se mi tu jevila J.Lewis. Všechno krásně natočeno, hudba, záběry, smích, pláč, hořící dům. Cesta pryč. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (25)

  • Matka dětí Grapeových se jmenuje Bonnie (Darlene Cates), i tak je ale v závěrečných titulcích uvedena jako "Máma". (cihlenka)
  • Režisér Lasse Hallström původně nechtěl, aby Leonardo DiCaprio hrál roli Arnieho – na roli duševně chorého chlapce mu přišel příliš hezký. (ČSFD)

Související novinky

Normální festival

Normální festival

18.11.2006

Od 21. do 24. listopadu 2006 se v pražském kině Aero uskuteční přehlídka hraných a dokumentárních filmů, jejichž společným tématem jsou lidé, kteří se v běžném životě orientují trochu pomaleji,… (více)

Reklama

Reklama