Reklama

Reklama

Co žere Gilberta Grapea

  • USA What's Eating Gilbert Grape (více)
Trailer

Obsahy(1)

Gilbert Grape nie je z tých, čo by nemal do čoho pichnúť. Aj keď Endora je miesto, kde sa toho veľa nedeje. Jediný raz, čo mestečko navštívila polícia, bolo vtedy, keď sa Gilbertov retardovaný brat Ernie pokúsil vyškriabať na neďalekú vodnú vežu. Dávať pozor na brata je hlavnou úlohu Gilberta, čo vie byť pekne otravné. Najmä, ak Gilbert okrem toho pracuje v obchode. Potom ale Gilbertovi skríži cestu niekto, kto ho nenecháva ľahostajným. Becky so svojou starou mamou začnú mať problémy s autom práve vo chvíli, keď prechádzajú cez Endoru. Becky je krásna a Gilbert sa práve zaľúbil. Nájsť si však čas pre svoj vlastný život sa zdá byť pre Gilberta nemožné... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (796)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Když někdo zahraje dobře v komedii, všichni to berou jako samozřejmost, řeknou si, že se fajn pobavili a vymalováno. Když někdo ztvární retardovaného kluka, všichni hned tvrdí, že je úžasný herec. Inu pro mě tedy ne. Je stejně těžké, ne-li těžší, lidi rozesmát, než rozplakat. A Hollywood má pár svých osvědčených receptů, jak vymámit z divákových slzných kanálků trochu rosy. Starší brácha, který se stará o svého postiženého sourozence, patří k jedněm z nich. Takže námět je pro mě jen jedno obyčejné prachsprosté klišé klišovaté. Ta zvýšená dávka lidskosti a citu ve filmech podle takovéto šablony je naprosto běžná. Jako neotřelý hodnotím pouze závěr filmu. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Herecký výkon Leonarda DiCapria je fantastický, ale zvyšok filmu ma príliš nenadchol. Myšlienka dobrá, ale pripadá mi, že sa scenár varí z vody - na jednu stranu sa snaží popísať "obyčajný" život, na druhej strane hľadá umelé zápletky, aby sa vo filme aspoň niečo udialo. Pochmúrna kamera zodpovedá deju, ale nepriťahuje. Navyše veľmi zdĺhavý film. Iste, dobre ukazuje ťažkosti života s postihnutými, ale úprimne povedané, po zhliadnutí tohto snímku som bol krok od nenávisti k týmto ľuďom, čo je chyba. ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Výborný film s velmi silným příběhem. Gilbert v podání skvělého Johnny Deppa, na kterém předčasně leží starost o celou rodinu, kde chybí otec a matka je dobrá jen jako atrakce pro místní děti. K tomu má na krku ještě retardovaného bratra Arnieho, kterého neuvěřitelným způsobem ztvárnil Leonardo DiCaprio ( opravdu nepochopím, proč jeho Oscarová nominace zůstala neproměněna ). Do Gilbertova života výrazně zasáhne dívka, která náhodou zavítá do jejich městečka a on nakonec najde odvahu změnit svůj život. Můj nejoblíbenější film od Lasse Hallstöma. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh postavený na excelentních hereckých výkonech Johnnyho Deppa a mladého DiCapria, který tu vypadá mladší než ve skutečnosti je. Příběh je pohodový, plyne pomalým, ale ne nudným tempem, je podbarven příjemnou hudbou a díky romantické linii mezi Deppem a Juliette Lewis je okořeněn. Posledních několik minut je dostatečně emotivních a silných, což mě utvrdilo v plném počtu hvězdiček. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Působivý snímek, který ukázal, jakou hvězdu bude mít stříbrné plátno v Leonardu DiCapriovi. Jeho ztvárnění retardovaného Arnieho je dechberoucí a nominace na Oscara zasloužená. Johnny Depp vedle něj herecky vypadá jako mladší bratr a ne naopak, ale je to dáno jednotlivými postavami, nechci tím tedy říci, že by byl Depp horší herec. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (25)

  • Dům, který sloužil jako interiér residence Grapeových, se objevil také ve filmu Roadie (1980). (Kulmon)
  • Na začátku Gilbert (Johnny Depp) říká, že jeho otec zemřel před 17 lety. Avšak jeho mladší sestra Ellen (Mary Kate Schellhardt) měla právě 15, takže Ellen nemůže být dcera Gilbertova otce. (bfa)

Související novinky

Normální festival

Normální festival

18.11.2006

Od 21. do 24. listopadu 2006 se v pražském kině Aero uskuteční přehlídka hraných a dokumentárních filmů, jejichž společným tématem jsou lidé, kteří se v běžném životě orientují trochu pomaleji,… (více)

Reklama

Reklama