Reklama

Reklama

Co žere Gilberta Grapea

  • USA What's Eating Gilbert Grape (více)
Trailer

Obsahy(1)

Gilbert Grape nie je z tých, čo by nemal do čoho pichnúť. Aj keď Endora je miesto, kde sa toho veľa nedeje. Jediný raz, čo mestečko navštívila polícia, bolo vtedy, keď sa Gilbertov retardovaný brat Ernie pokúsil vyškriabať na neďalekú vodnú vežu. Dávať pozor na brata je hlavnou úlohu Gilberta, čo vie byť pekne otravné. Najmä, ak Gilbert okrem toho pracuje v obchode. Potom ale Gilbertovi skríži cestu niekto, kto ho nenecháva ľahostajným. Becky so svojou starou mamou začnú mať problémy s autom práve vo chvíli, keď prechádzajú cez Endoru. Becky je krásna a Gilbert sa práve zaľúbil. Nájsť si však čas pre svoj vlastný život sa zdá byť pre Gilberta nemožné... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (798)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Co zere Wacoslava1? hromada nadhodnocenych filmu na CSFD jako je tento proste dalsi hrozne uslzeny a realny americky drama jenom ten Leopardo Di Kardio v roli retarda predvadi mnohem presvedcivejsi vykon nez v tech mrdkarskych rolich co hral po tom ale to nestaci uplne blbej a nechapu za co uznavanej film ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Jasné, že každý máme své problémy a filmy tu odjakživa jsou a budou od toho, aby právě takové příběhy zprostředkovaly, ovšem story Grapeovic rodinky je vskutku drsná a "bohužel" i politováníhodná. Johnny Depp předvedl svůj herecký výkon s takovou noblesou, že mu ztrápeného mladíka, který si chce jen užívat normálního života a ne se starat o půlku rodiny nebyl problém uvěřit. K tomu mu však zdařile pomáhal neskutečný DiCaprio, který se jako retardovaný Ernie předvedl na jedničku. Už jsem kdesi psal, jaké to asi musí pro herce být, ztvárňovat takové role postižených jedinců, ale tento výkon byl opravdu neuvěřitelný. Jestliže jsem si například u Gluma v Pánovi prstenů říkal, kde kčertu sehnali takovou malou šedivou obludku, tak zde jsem se nestačil divit, jak se jim povedlo a zadařilo do filmu obsadit postiženého chlapce. Leo byl skvělý, a čím více sleduji jeho starší filmy před Titanicem, tím více pro mne zmíněný Cameronův megasnímek znamená jen takový hercův oddych, kde se upřímně řečeno moc nepřetrhnul. Co žere Gilberta Grapea je skvělé drama s nezapomenutelnými postavami, všedními problémy jedné ztrápené rodiny, a hlavně přehlídkou bravurních hereckých výkonů v podání mladých herců, což překvapí o to více. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv mi vadí pozdější hladivá, vyumělkovaná "Hallströmovost" viz Dear John, v Gilbertovi se ještě držel docela na uzdě. Na rozdíl od další jeho tvorby je tenhle film tak jako by sympaticky obyčejný, na nic si nehrající, zvolna a příjemně plynoucí, s fajn hudbou. Johnny Depp si jak jinak skvěle poradil v roli "otce-bratra" na kterým leží zodpovědnost za rodinu, která měla být spíš na bedrech obézní matky. S příjezdem Becky (svým vlastním způsobem krásná Juliette Lewis) si uvědomuje, že v životě bude opravdu chtít něco víc, jeho povinnosti se mu zvládají čím dál hůř a ani rodina mu zrovna nevychází moc vstříc... Gilbert je film, na kterej se moc dobře kouká. Vyloženě koukací film. Navíc scéna s požárem má sílu. Jo, a nezapomněla jsem zmínit to hlavní - retarda DiCapria - i já musím s tímhle konstatovat, že i když přišly další role, známější, výraznější a taky skvěle zahraný, tak Leovou nejlepší zůstává Arnie. Kdyby se dělal žebříček hereckejch výkonů v rolích dementních lidí, byl by na první, maximálně na druhý příčce. Fenomenální. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Všem, co tvrdí, že DiCaprio neumí hrát, buď doporučuju ať si dají facku nebo se podívají na tenhle film. Typický Hallströmův film o obyčejných lidech s neobyčejným životním příběhem. Výborná herecká sestava, jejíž postavy už jsou předurčeny k tomu, abyste si je zamilovali. O starostlivém Deppovi alá Gilbertovi to platí dvojnásob. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Na první pohled nenápadné vesnické drama, avšak uvnitř skrývající nečekanou dávku emocí, kterou by mohl závidět leckterý velkofilm. Vztahy mezi členy vyobrazené rodinky jsou čisté, nesobecké, láskyplné, až takřka idylické. O to více pak zapůsobí, když film plynule a citlivě přechází z úsměvu do pláče tak, že si to ani sami neuvědomíte dřív, než je "pozdě"... Přirozený Leonardo DiCaprio ukazuje, že už v 19 letech si může říkat velký pan herec, ale ani Johnny Depp na tom není o moc hůře. Roli staršího bratra, pečujícího o celou rodinu, zvládl skvěle... 8/10 ()

Galerie (53)

Zajímavosti (25)

  • Navzdory faktu, že ochránci zvířat tvrdě kontrolovali kobylky v Arnieho obálce na dopisy, je Leonardo DiCaprio omylem zabil. (Kulmon)
  • Darlene Cates měla podobný osud jako jí ztvárněná Bonnie. Herečka neopustila svůj domov po dobu 5 let a stejně jako její postava musela čelit posměškům. (cihlenka)

Související novinky

Normální festival

Normální festival

18.11.2006

Od 21. do 24. listopadu 2006 se v pražském kině Aero uskuteční přehlídka hraných a dokumentárních filmů, jejichž společným tématem jsou lidé, kteří se v běžném životě orientují trochu pomaleji,… (více)

Reklama

Reklama