Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Jó, to musely být krásné časy, když na prvním místě byli herci a dialogy. Přiznávám, že takto vymazlené dialogy jsem již dlouhou dobu nezažil ( neboj, nezapomněl jsem na tebe Woody Allene , ale posuďte sami: Je mi fuk, že se vám nelíbím .... nelíbím se ani sám sobě ....jste roztomilý a líbíte se mi.....a to jste neviděla tu tanečnici, co mám vytetovanou na prsou :o) Stejně tak by člověk těžko pohledal takto charismatického hlavního hrdinu jakým bezesporu je Humprey Bogart. Jestli někdo naplňuje a především zhmotňuje mé představy o Philipu Marloweovi, pak je to právě ON. Z toho chlapa čiré charisma doslova prýští a odkapává po litrech a mohl by ho chudým příbuzným prodávat po kilech. Taktéž to již mnohými zmiňované erotické dusno mezi ústřední dvojicí ( Bogart - Bacall ) je doslova sžírající. Člověk téměř vidí tetelit se vzduch. Zejména již zde ( uživ. Matty zmiňovaná dvojsmyslná scéna o koňských dostizích ) je vskutku mistrně napsaná a následně oběma představiteli podaná. Tento snímek ( vzhledem ke komplikovanosti děje) rozhodně není na jedno shlédnutí a tak mé vřelé díky letí ke kinu Bio Oko, že tento skvost jednou za čas zařadí do svého programu a já tak dostal šanci tento snímekm shlédnout na velkém plátně. Protože tento snímek si to jednoznačně vyžaduje a zaslouží a jentak mimochodem s každou další projekcí je lepší a lepší! p.s. hoďte do programu toto http://www.csfd.cz/film/4595-key-largo/ a toto http://www.csfd.cz/film/9796-sunset-blvd/ a JÁ kudy budu chodit, tam vás budu vynášet do nebes :o) Ať žije Film- Noir! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Žádný průšvih, ale krátce po zhlédnutí dokonalého Maltézského sokola velké zklamání. Až na závěrečných a neskutečně napínavých deset minut se totiž jedná o zmatené vyprávění, kterému podráží nohy uzel vedlejších postav. Lonino, Eddie, Harry, Geiger, Brody nebo Regan už dlouho před pointou splývají v jedno. Noirového ducha tak táhne nepřekvapivě Bogart i oslnivá Lauren Bacall. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Jedno z najlepších spracovaní filmu-noir. Aj kvôli tejto snímke som si noir veľmi obľúbil. Vynikajúca detektívka v hlavnej úlohe s Humphrey Bogartom a Lauren Bacall. Musím povedať, že cez jeho dĺžku sa našla zavše minúta, že som sa nudil. Marlowe v podaní Bogarta však nemal chybu ostatne rovnako ako Lauren Bacall. Táto dvojka bola výborná. Každá scéna je skoro jedinečná až umelecká a dovoľuje Bogartovi a Bacallovej plne rozvinúť ich herecké umenie. Film je významným dielom "čiernej série". Počul som, že režisér Howard Hawks po premiére priznal, že dej je príliš zložitý a preto sa zaujímal viac o jednanie hlavných postáv. Škoda že dnes sa už takéto klasiky nerobia. Myslím tým takéto "temné" noir-filmy. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Pan suchar "mluvím jen koutkem úst" Humphrey Bogart se pro tuto roli moc nehodí. Marlowe byl pořízek, co sice dostával po hubě, ale většinou ze zadu. Bogie je takový sušinka, kterému věřím v Casablance a Africké královně, ale ne tady. Ale přestože to není Marlowe ani náhodou, jako film o jiném detektivovi je to super ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„My, my, my! Such a lot of guns around town and so few brains!“ Suché hlášky chrlící čmuchal si neustále rozšiřuje kolekci střelných zbraní, každá sukně na něm může oči nechat (nejen proto, že on na ně chytře útočí přes jejich uši) a jen tak mimochodem rozplete několik detektivních případů v jednom.. Hluboký spánek (jinými slovy Smrt) možná trochu trpí na komplikovanost a nejasnosti v ději (koneckonců ani sám Chandler v tom neměl jasno), ale to jsou mouchy, které spolehlivě zlikviduje v cigaretovém dýmu zahalená plácačka Humphrey Bogart. Jediný pravý Marlowe - sice subtilní postavy, ale o to robustnějšího charismatu.. Není pochyb, že dostihové metafory s Lauren Bacall a vůbec jejich vzájemné jiskření na plátně, pak byly pro publikum, lačnící po "opravdové romanci" hollywoodských celebrit, dokonalým lákadlem.. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • Režisér Howard Hawks pri prestrihaní filmu odstránil časti, kde Marlowe vysvetľuje zločiny. Úspech filmu v ňom podporil rastúce presvedčenie, že divákom, ak sa dobre bavia, pramálo záleží na tom, či dej dáva zmysel alebo nie. (beso74)
  • Keď sa režisér Howard Hawks pýtal autora románu Raymonda Chandlera, prečo sa v jeho knihe “Hlboký spánok“ vyskytuje toľko pasci, dejových zvratov a prekvapení, spisovateľ údajne úprimne odpovedal: "Nemám sebemenšiu predstavu." (Scevola)
  • Studio Warner Bros. dalo režisérovi na nákup práv k adaptaci románu 50 000 amerických dolarů. Tomu se však podařilo je získat za pouhých 5 000, přičemž si zbytek ponechal. (Dreadd)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama