Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

HAL 

všechny recenze uživatele

Ukrutně překomplikovaná noirová detektivka s dokonalým Bogartem a dokonale krásnou Lauren Bacall (jeho čerstvá novomanželka, nedivím se mu). Chandlerovskou atmosférou má moc pěknou, ale v příběhu a motivacích postav se dá snadno ztrácet, a hlavně je hlavní hrdina tak cool a vše zvládá s takovou lehkostí, že je těžké cítit kolem něj nějaké silné drama. Kdo by se o něj bál, když je to sakra Bogart? ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Rád som využil šancu pozrieť si po rokoch ako sa Howard Hawks s Humprey Bogartom a jeho girls popasovali s jednou knihou Raymonda Chandlera. A som spokojný, ako pred rokmi. Nechovám pobožnú úctu k Bogartovej charizme, nepokúšal som sa ani tentokrát vyznať sa v tom, kto je kto a aké sú vzťahy medzi nimi , ale dobre sa mi na film pozeralo. A to je hlavné. Výnimočne pridám dve poznámky k niekoľkým prečítaným komentárom. Tie úžasné hlášky nie sú Bogartove, ale Chandlerove. A sebaisté prehlásenia, že Bogart je najlepší Marlowe všetkých čias píšu asi iba tí, ktorí nevideli seriál Detektiv Marlowe s Powersom Boothom z roku 1984. ()

Reklama

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Jediná věc, se kterou jsem měl problém, byla má neschopnost pochopit, jak se režisérovi a scénáristovi podařilo vecpat celou tuhle složitou zápletku s obrovskou hromadou postav do 114 minut. Není divu, že tempo filmu bylo tak zběsilé, až mě z toho málem rozbolela hlava. U filmu noir to ale není jistě nic neobvyklého. Howard Hawks je prostě třída... a spojí-li se s někým takovým, jako je Humphrey, nemůže to dopadnout zle... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Detektivku, opepřenou romantikou bez laciného sentimentu, táhnou především vypilované dialogy, které se už v Hollywoodu příliš nenosí. Dnes totiž vládnou omalovánky na modrém pozadí a herci si obvykle vystačí se základy pantomimy. Jiskření mezi Marlowem a paní Rutledgeovou získává až neuvěřitelně erotický náboj, který eskaluje dvojsmyslným rozhovorem o dostizích. Tam, kde dnes režiséři hojně využívají houpající se plastikové balónky s bambulkami, si Hawks vystačí s koňmi. Zajímavé. Ale nejen tahle epizoda mne vede k nejvyššímu hodnocení, zápletka zahalená v temném noirovém hávu má prostě a jednoduše ten správný říz a chutnala jako dobře vychlazený ležák. A já měl žízeň. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Ještě před tím, než jsem viděl jakýkoliv film-noir, a znal jsem jména Chandler a Marlowe jen z doslechu, měl jsem určitou představu o tom, jak tento žánr asi vypadá v praxi. Shlédnutím Hlubokého spánku se mé představy potvrdily. Bogart v klobouku a baloňáku, ostře řezané obočí Bacallové lemující její hypnotizující pohled – to jsou věci, které v dnešní době symbolizují to, co si představujeme pod slovem film-noir. Oproti jiné „bogartovce“, Maltézskému sokolu, má Hluboký spánek trochu méně komplikovaný děj (přinejmenším je jasné, na které straně stojí hlavní hrdina:-) ), přesto jsem ale chvílemi tápal. Tyhle filmy ze 40. let mají ohromnou sílu člověka chytnout a podržet si ho až do konce. Jste okouzleni krásnými, skvěle hrajícími lidmi, rafinovaně vtaženi do děje složitými vztahy mezi postavami, překvapováni nečekanými zvraty. Osobně mám radši „sokola“, u takto kvalitních filmů je ale srovnání téměř nemožné. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • Snímek byl natočen podle stejnojmenného románu Raymonda Chandlera. (Hans.)
  • Producenti Warner Bros. boli tak okúzlení z Lauren Bacall a úspechom jej predošlého filmu To Have and Have Not (1944), že prehodnotili jej kontrakt a zdvihli jej plat z $300 na $1000 týždenne. (beso74)
  • V příběhu filmu bylo po prvním veřejném promítání provedeno několik změn a dotáček. (Cherish)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama