Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama podle skutečných událostí líčí osudy korejských civilistů, kteří byli ze své země odváženi japonskými okupanty na ostrov Hašima. Tam byli muži jako pracovní otroci donuceni těžit uhlí v dole, zatímco zajatkyně sloužily japonským vojákům jako nedobrovolné konkubíny. Lidé se snaží udržet naději na přežití v tušení blížícího se konce války, ale čeká je ještě finální bitva. (ČSFD)

(více)

Recenze (36)

Fr 

všechny recenze uživatele

„UTEČU. A SE MNOU VŠICHNI KOREJCI TADY!...“ /// Tak takhle jsme tenkrát žili v uhelným dole na ostrově Hašima. Máme rok 1944 a Korejci dřou jak vo život… Deportace na asijskej způsob. Sice ne koncentrák, ale podobně zvrhlá záležitost – a vlastně dobrovolná… Trochu toho lidskýho týrání a příběh několika postav, kteří tenkrát makali dole v dole (a nebo někde jinde). Nečekejte nějakej Útěk ze Sibiře. Jde o víc. Minimálně o tu cca 15ti minutovou válku. Střílí se, dynamit a moloťáci bouchaj, kulky trhaj těla a děravěj hlavy… ale hlavně umírá se hrdinským způsobem. Hraje do toho Ecstasy of Gold, ale místo aby to bylo epický… no nevím… Asi že nejsu horník… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Fotr mi slíbil že neumře. 3.) Thx za titule „num71“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem WAU! Seung-Wan Ryoo po slušném Veteránovi a skvělé Berlínské Misi přechází z akčního žánru do Historicko-Válečného a natočil nejen nejdražší, ale zároveň nejlepší film z Koree, co jsem letos viděl. Hvězdné herecké obsazení je doslova pohlazení na srdci- Můj oblíbenec Hwang Jeong- Min s So Ji- sub a nová mladá bojově zdatná hvězda Song Joong-ki hrají neskutečně dobře. Film popisuje události drsného Koncentračního tábora, kde jsou Korejci nuceni těžit uhlí pod přísným Japonským dohledem na ostrově uprostřed Oceánu. Atmosféra je doslova strhující, správně špinavá a velmi beznadějná. K akci nemám absolutně žádné výhrady, je velmi rozmanitá a je jí spousta. Úžasné jsou výbuchy v Dolech, či perfektní bombardování z letadel a celéj film vrcholí půl hodinovým útěkem, který je nejen velkolepě natočený ( Hollywood může závidět), ale také velmi realisticky a syrově zobrazený, není nouze o mrtvé děti či ženy a hranice násilí dosahuje Korejského vrcholu( Orgasmů jsem měl při filmu nespočet) Do toho všeho silné emoce, kde jsem prořval půl filmu. Skvělá výprava, úžasný soundtrack, parádní akce, slušná porce násilí. Tomu říkám kur*va film. 95% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Někdy méně znamená více a v tomhle případě to platí na druhou. Předigitalizované, to je jedna věc, která mě rušila a druhá jsou neskutečné podmínky, týrání a surovost. Nechtělo se mně tomu tím pádem věřit do puntíku i když chápu, že pro komerční účely se musí něco přibarvit, ale jak píše ainny, tak sem některé situace prostě nepasovaly a zdály se tudíž neuvěřitelné. Ale i tak, v reálu to musel být děs a je otázkou, jestli jejich vysvobození bylo opravdovým vysvobozením jejich duší i když těla ano. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že je úplne vhodné točiť citlivé témy na základe skutočných udalostí takýmto čisto komerčným, až blockbusterovým štýlom, s týmto som sa v juhokórejskej produkcii stretol už viackrát, pričom niekedy to vyjde lepšie a inokedy horšie a Battleship island je našťastie ten lepší prípad, ale aj tak celý čas cítiť, že v lepšom prevedení to mohlo byť omnoho pôsobivejšie. Tématika útlaku zo strany Japoncov ma vždy láka, tentoraz sa síce dej venuje len jednému ostrovu, ktorý je prakticky väzenská kolónia a pracovný tábor, ale aj tak to ponúkalo veľký potenciál pre všetky tie prvky, ktoré v tomto type filmu vedia zapôsobiť, ale moc sa s nimi nepracovalo. Ako taký obyčajný komerčný film to funguje bez problémov, aj napriek dĺžke je tempo filmu veľmi svižné, ponúkne plno postáv, ku ktorým sa aj dá vytvoriť nejaký vzťah, ale mohli mať aj lepšie rozdelený priestor, dejovo je to dostatočne zaujímavé, či už samotný život na ostrove, plánovanie úteku a podobne, to všetko je v poriadku a navyše som mal pocit, že úroveň filmu ide neustále len hore, pričom posledná tretina sa už teda prekvapivo dobre vydarila. Takže po celý čas ma to bavilo, ale pochvalu si film zaslúži len v rámci čisto komerčnej tvorby, inak to mohla byť prvotriedna surová dráma so všetkými svinstvami, ktoré Japonci páchali na obyvateľoch cudzích krajín, ale toto tu dostalo tak zanedbateľný priestor, že to vo filme ani nevynikne a je z toho skôr len taký väzenský veľkofilm. Inak obsadenie je výborné, tu sa našlo nespočet známych hercov, ktorých vždy rád vidím, ale tie postavy už boli na tom trochu horšie. Najväčším sklamaním je paradoxne hlavný hrdina, Hwang Jung-Min síce patrí medzi mojich obľúbencov, ale tu sa vôbec nehodil a to jeho správanie len zľahčovalo celú situáciu. Ale aj celé jeho okolie by som z filmu kľudne vylúčil. Omnoho viac mi sadli tie na prvý pohľad menej výrazné postavy, ako zaujímavý pár, ktorý sa napriek úvodnému odporu postupne zblíži, infiltrovaný vojak a samozrejme veliteľ odboja Lee Kyoung-Young, ktorý sa pre podobné úlohy skvelo hodí. Film prekvapivo poteší aj po akčnej stránke, tu som prakticky žiadnu akciu ani nečakal, ale to veľkolepé finále sa mi dosť páčilo, streľby, výbuchov, zabíjania a efektných likvidácií tu bolo viac, než dosť. A režijne film môžem chváliť aspoň ako ten blockbuster, vizuálna stránka je veľmi kvalitná, nájde sa tu plno dobre urobených záberov a aj to tempo je skvelé, ale chcel by som aj nejaké emócie, tu som nič necítil. Takže nemám dôvod byť zbytočne kritický, Battleship island ma bavil, ale keby to natočili tak, ako sa na filmy s podobnou tématikou patrí a urobili by z toho pravú surovú realistickú drámu, dopadlo by to určite lepšie. 73% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Čtu komentář emmy53 a musím se smát. ,,Předigitalizované, to je jedna věc, která mě rušila a druhá jsou neskutečné podmínky, týrání a surovost. Nechtělo se mně tomu tím pádem věřit do puntíku i když chápu, že pro komerční účely se musí něco přibarvit''... Ne nechci tu šít do emmy53. Chápu, že každý nezná vše a už jen to, že film viděla ji šlechtí, protože třeba moje manželka by na to ani nekoukla. Chci jen říci, že i kdyby nějaký režisér měl gule a natočil ten nejbrutálnější film o Japoncích, o jejich zajateckých či pracovních táborech (ono to často bylo to samé) nebude to nikdy tak brutální jaké to ve skutečnosti bylo a jak se Japonci chovali. Tady jsme si zvykli na fakt, byť se to musí mladým stále opakovat, že Němci vyhlazovali miliony lidí v továrnách na smrt. Válka v Asii tudíž leckomu přijde vzdálená. Jenže než Amíci začali obsazovat trpělivě atol za atolem, ostrov za ostrovem, obsadili Japonci ohromné území... Čína, Filipíny, Korea... Byť svůj boj nazývali osvoboditelským, k porobeným národům se chovali straně a miliony lidí zahynuly během obsazování území, okupace či v podobných zařízeních, protože Japonsko potřebovalo suroviny. Samo jich moc nemělo a jen díky tomu se rozhodlo k okupaci a útoku na Pearl Harbor. Film samozřejmě trochu schematicky seznámí diváka s několika hlavními postavami jejichž story pak sleduje dále. Kdo zná asijské filmy, ví, že je to občas dost melodramatické, občas afektované, občas je pro efekt záběr zpomalen. Kupodivu tady nikde nebyl ani jeden jediný flashback (tolik typický pro umírající hrdiny v těchto filmech). Těžko říci co bylo z oné skutečné události ve filmu přesně. Každopádně dost zaujal i ten závěrečný výbuch nad Nagasaki... Co je typické je skutečnost, že Japonci do dnešních dní mají velký problém se sebereflexí a k těmto zvěrstvům se nejen nedoznávají, ale odmítají se za ně omlouvat. Nedivím se Jižní Korei, že se teď odmítla zůčastnit námořního cvičení, protože Japonsko mělo na lodích stejnou vlajku s vycházejícím slunce, jako tenkrát. Holt, Japonci jsou jiní a trochu pokory by jim neuškodila. * * * * ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Koncentrovaná hrůza japonského koncentračního tábora na vlastní kůži, ostrůvek Hašima sloužil k těžbe uhlí a Korejci zde věznění poznali, zač je toho produktivita práce pod japonským dohledem. Naštěstí korejský odboj vyšle borce, aby je zachránili. Další velkolepý vlastenecký epos, který někdy značně drsným způsobem jitří rány 2 sv., to vážně 72 let po válce se musí točit tohle? Elitní filmové obsazení nemá až na výjimky moc prostoru něco hrát, uvidíte heroický boj, Joong-ki Song jako vůdce odboje, So Ji-sub má po delší době zajímavou roli ve filmu, bijec resistující autoritám mu sedí. Film, prý byl zamýšlen jako poselství, jak může válka učinit z člověka zvíře, tvrdí režisér. Já mám spíše pocit, že vyvolává intenzivní pocity nenávisti vůči Japoncům, byť tím neomlouvám jejich zločiny, kterých se prokazatelně dopustili (zejména vůči civilnám obyvatelstvu a ženám). Nějak se tím filmem, jeho brutalitou a syrovostí nedovedu srovnat, chápu, že tvůrce má prostě svobodu, dělat si co chce, ale tak nějak to na mě působí jako velmi nucené a vydírací. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tohle je hodně silné a drsné. Ale zároveň je to vtipné. Jelikož ti Korejci jsou vážně vtipní jen tím, jak vypadají. Nicméně skvělá podívaná! ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Možná bych dala i víc, ale není to nic, u čeho bych si řekla, že si to zase někdy pustím. Nenudila jsem se, kamera i hudební podkreslení bylo parádní (aby ne, když Korejci opět využili Pražský filharmonický orchestr), ale ten jejich patos. Jsou filmy, kde mi nevadí. A filmy, kde mi nesedne. Tohle byl ten druhý případ. Druhým, byť chvilkovým, potěšením byl Kim Won-hae na začátku. Do tohoto mistra malých rolích jsem prostě blázen. ;^) ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Film registruji ✅ už dlouho, nemohl jsem se k němu odhodlat a nakonec, po shlédnutí, nevím, jak ho ohodnotit. Je to surové a brutální (i mentálně), jenže ona druhá světová válka taková byla a podmínky nuceně pracujících Korejců na ostrově Hashima zřejmě také. Jen je otázka, zda to lidé chtějí vidět. Ne, nelituju, že jsem se k tomu nakonec dostal. Spíš si kladu otázku, zda je ok dát 4* filmu, který vlastně není hezký. Trailer. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a hodně nepříjemné ale jak už je zvyk u těchhle herců, půlku věcí bych odebral a změnil na větši drama či akci. Přesto film dokázal zapůsobit celkem dobře a to se počítá, nikdo by nechtěl v těchhle dolech dělat. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zo zaciatku som bol nadseny, ze Korejci konecne natocili nejaky poriadny väzensky film. Tentokrat odohravajuci sa v neludskom japonskom lagri v ktorom musia pocas druhej svetovej chudaci Korejci tazit uhlie. Lenze film obsahuje az prilis vela postav a linii, takze ziadna z nich nema poriadny priestor divaka chytit za srdce alebo nejakym spôsobom sa ho dotknut. Pôsobi to prilis epizodne bez gradacie az sa na konci narychlo vsetci konecne rozhodnu, ze zdrhnu, lebo si uvedomia, ze sa blizia zaverecne titulky. Japonci su znova za absolutne zakerne zlo, ktore znasilnuje korejske zeny a bije chlapov. Nic co by sme uz nevideli v milione dalsich filmov s podobnov tematikov. Videl som 132 minutovu verziu a v prvej polovici sa mi zdala natolko zostrihana, ze film pôsobil uponahlane az som sa miestami trochu stracal v deji. Nepacila sa mi hudba, ktora v prvej polovici znie nepatricne pohodovo a v druhej az prilis pateticky. Z postav ma nezaujal nikto. Aj ked je herecke obsadenie hviezdne, tak tu nikto nevynikne. Najpôsobivejsia je spickova technicka stranka. Takze vysledkom je film s obohratym nametom a po dramatickej stranke priemernym spracovanim. 6/10. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Plné klišé a nezmyslov, no aj úžasných scén. Hlavne pri záverečnom bojovom masakri som chrochtal blahom. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Takže poďme pekne po poriadku. Zmluvou z roku 1905 bola Kórea vyhlásená japonským protektorátom a v roku 1910 násilím bola anektovaná. Japonská správa Kórei bola ukončená po 40 rokoch 28.8.1945, kedy si všetky kórejské provincie vytvorili miestne úrady a 6.9.1945 v Soulu si vytvorili Kórejskú ľudovú republiku (KPR). Ale USA malo s Kóreou úplne iný plán (ale to už je ďalšia kapitola)..Skutočnosť, že hlavným príbehom je úplná fikcia, je takmer nepodstatná, a to najmä na pozadí skutočného miesta a aktuálnej kapitoly v histórii druhej svetovej vojny. Film nám predstavuje na príbehoch niekoľkých postáv, ako príbeh boja všetkého kórejského ľudu. V skutočnosti ide o vojnový film z ostrova Hašima, ktorý bol viac koncentračným táborom ako pracovným. Aj keď len v roku 1941 sa tu zo šácht pod morským dnom vyťažilo 410 tisíc ton uhlia, čo vytváralo pre Japonské hospodárstvo energetickú základňu. Ale za akú cenu? Veď v poslednom vojnovom roku 1945 tu zahynulo 1 300 čínskych a kórejských novodobých otrokov. Tí, ktorí tvrdia, že besnenie japonských dozorcov bolo vo filme neúnosné odkazujem na historické udalosti, kde to bolo omnoho horšie. Útok na Pearl Harbor (7.12.1941, 2500 mŕtvych), Nankingský masaker (300 tisíc zmasakrovaných vojnových zajatcov a civilistov), Manilský masaker február 1945 (100 tisíc mŕtvych civilistov), Singapur február a marec 1942 (50 až 90 tisíc civilistov), jednotka 731 (touto jednotkou zabitých 580 tisíc ľudí), stavba barmsko thajskej železnice (zabitých viac ako 100 tisíc vojnových zajatcov), sexuálne otroctvo (viac ako 200 tisíc žien prevažne z Kórei) atd. A najlepšie vystihujú zverstvá japonských dozorcov, ich fanatizmus a vojnové zločiny filmy z prostredia japonských pracovných táborov: Most cez rieku Kwai 1957, Návrat od rieky Kwai 1989, Kráľ krysa 1965, Na konci všetkých vojen 2001, Cesta do raja 1997, Ríša slnka 1987, Veselé Vianoce pán Lawrenc 1983, 6. prápor 2005, Kemp na ostrove Blood 1958, Koľaje osudu 2013, Peklo v Pacifiku 1979, Klobúk dole páni! 1986, Nezlomný 2014, Hlinený holub 1949, Sestry vojny 2010, Bitka v Korálovom mori 1959. A perlička nakoniec, film končí dňa 9.8. 1945 v 11 hodin a 1 minúta kedy došlo k výbuch plutoniovej bomby nad Nagasaki, vzdušnou čiarou 15 km od ostrova Hašima (Gunkandžima – bojová loď). ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Korejci prostě umí velké filmy a rozhodně ty historické. Tohle není jen nahlédnutí do dějin, ale především je to celkem hluboká sonda do toho, kde všude se Japonci projevovali jako zvířata. Nebylo to jen na Číňanech, ale očividně i na Korejcích, samozřejmě na Američanech a na dalších. A někdo se jim dokázal trochu postavit. ()

LangiJ 

všechny recenze uživatele

Drsný film ze zajímavého prostředí - záběry z ostrova byly prostě parádní, skvělé herecké obsazení, dobře zvolená hudba, ale nějaké extra nadšení se nekoná. Bylo to moc dlouhý, že jsem v některých pasážích ztrácela soustředění. Herce vybrali mezi korejskou špičkou, hlavně Song Joong-ki s So Ji-subem předvedli skvělý výkon, jen Hwang Jeong-min mě v tom celkem štval, hlavně v první třetině. Zas hrál typ role, v kterých ho nemám moc ráda. I když jsem se do toho nedokázala pořádně zakoukat a místy to neudrželo mou pozornost, určitě je to kvalitní filmík, který stojí za zkouknutí. První půlka mi přišla taková rozjíždějí, druhá už byla skvělá, včetně závěrečného útěku, takže nakonec 3,5* ()

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Málokdy se mi stane, že by mi u Korejského filmu vadily komediálnější vsuvky, protože zrovna historické téma založené na skutečnosti, by se mělo brát více vážně, ale to je tak jediná věc, kterou bych podotkl. Ultra atmosférická podívaná, která od začátku do konce funguje téměř bezchybně. Po celou dobu stopáže jsem si nemohl ani na chvíli oddechnout, protože se během pěti minut stane sto věcí. Finále hodně připomínající Hacksaw Ridge, brutálně nekompromisní, dojemné, a skvěle nasnímané. Uvidíme zde i mrtvé děti, bombardování, výbuch atomové bomby, všude naházené střeva a litry krve. Pro milovníky drsných historických filmů je počin povinnost. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Kvality filmu sú neprehliadnuteľné. Pri sledovaní ma rušilo podanie príbehu. Všadeprítomná kórejská komickosť a humor uberajú filmu na realistický rozmer. V porovnaní s európskymi filmami podobnej tematiky (Schindlerov zoznam, Chlapec v pruhovanom pyžame, či jemnejšie ladený Život je krásny) hrá Útěk z Hašimy len vedľajšie husle. ()

Daddko odpad!

všechny recenze uživatele

S históriou to má asi čosi spoločné, ale ostatné k obdobiu r. 1945 - vojnový stav, kultúra, zvyky atď - ATÓMOVÝ odpad. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčně nejlepší film z Koreje, který jsem kdy viděl. Nejen zpracováním, výpravou, ale i příběhem. Viděl jsem “kratší verzi” (i tak přes dvě hodiny) a přesto film nemá hluché místo. Neustále se něco děje a děj se vyvíjí. Ve scénáři je toho tolik, že by z toho Hollywood udělal minimálně seriál na deset epizod (proplácaný vatou s flashbacky, aby se pořádně pověnoval psychologii a motivaci postav… no hnus si to jen představit). Vše vypadá skvěle, dobře se na to dívá, lokace Hašimy fenomenální. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Hlavně v závěru hodně silné, do té doby mi dost vadilo to přehrávání korejských herců (nebo jak nazvat to pitvoření ve vážných chvílích). Vizuálně si to moc nezadá s hollywoodskou produkcí. ()

Reklama

Reklama