Reklama

Reklama

Mít a nemít

  • USA To Have and Have Not (více)
Trailer

Obsahy(1)

V tomto filmu spolu poprvé hráli Humphrey Bogart a debutující 19letá Lauren Bacallová. Životem znavený Harry Morgan v žádném případě nemá zájem pomáhat francouzským odbojářům, ale mění názor, když se svůdná kráska Marie zeptá Nemá někdo zápalku? Rozvíjí se příběh plný vášně s množstvím zápletek a duchaplného humoru. Inteligentní scénář Williama Faulknera a Julese Furthmana režírovaný Howardem Hawksem značně připomíná Casablancu: francouzští odbojáři, bluesový klavírista (Hoogy Carmichael) a bar Martinique a nad tím vším milostný příběh v podání Bogarta a Bacallové. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (77)

pepo 

všechny recenze uživatele

Lightová verzia Casablancy. Narozdiel od Curtizovho masterpiecu nestrhne ani nedojme. Celý čas však výborne baví. Bogart s Bacallová (do ktorej som sa opäť zamiloval) majú pochopiteľne fantastickú chémiu, celé to veľmi dobre šlape, postavy sú šťavnaté, má to príjemny nadhľad a veľmi dobre sa na to pozerá. Výborná žánrovka 8/10 ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"Mít a nemít" se na první zběžný pohled rozestírá na ploše nápadně podobných historických událostí jako o dva roky starší Bogartovská klasika "Casablanca". Zde ovšem jakákoliv vzájemná podobnost obou filmů (naštěstí :-)) končí. Hawksův snímek sice pohříchu postrádá břitký vtip, kouzlo okamžiku a style "Casablanky", ale jako svých zbraní se zase chápe příjemné ironičnosti a nadhledu, jež pramení z až překvapivě nekonfliktně ležérního tónu vyprávění (narozdíl od emocionálně a dramaticky vypjaté "Casablanky"). Skutečné "zbraně hromadného ničení" zde má ovšem na povel ústřední dvojice; v ústrety k jejim vzájemně se prolínajícím chemickým útokům a výbojům lze po delší časovou linku odolávat jen stěží. :-) ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

WHAT SORT OF A DAY WILL IT BE? I DON'T KNOW. JUST ABOUT LIKE YESTERDAY. ONLY BETTER! Kapitán Morgan a pije rum. Mno, tak to bylo něco tohle. Jinak sakra drsnej námořník je ten Bogart, to se musí nechat. To samý i ta jeho kočka. Jediný co mě trošku otravovalo, byl ten ožrala Eddi. Ten herec Brennan, vždycky hraje tak nesympaticky a i jeho origo hlas je strašně otravnej. Měl ho hodit přes palubu hned, jak se k němu otočil zády a plnou parou pryč!!! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Exotický snímok z 2. svetovej vojny, ktorý je exotický svojimi LA dekoráciami, variáciami na ostrov Martinik. Film pôsobí potom aj napriek téme odboja veľmi príjemne, akoby stačilo sa iba vzoprieť systému a vyhrajete. Ak máte na to povahu. Ak trochu porozmýšľame na Bacallovej postavou, tak pre príbeh je úplne zbytočná, ale bez nej by film nemal šťavu a musel by sa potom viac zahustiť dej. Obe herečky sú krásne, elegantné, muži šarmantní, mužní, alebo vtipní. Nevidíme žiadnych Nemcov, zlo je už infikované okupáciou v mysliach tých hore a prichádza tak z francúzskej strany. Nie je to žiadna sláva, ale má to šarm, spád a atmosféru. ()

movie 

všechny recenze uživatele

70% MÍT A NEMÍT jsem si pustil ve stejný den, kdy jsem dočetl tuhle bez pochyb výtečnou Hemingwayovu knihu. Film s ní má ovšem pramálo společného, Kuba a Key West se změnil na Martinik, postava Harryho Morgana postrádá svoji temnou stránku, kterou má v knize a vůbec celý příběh funguje asi tím stylem, že tvůrci téměř do detailu opsali první kapitolu knihy a pak uhnuli jiným směrem a dali nám odpověd na otázku, co by se asi tak stalo, kdyby se Harry rozhodl udělat job pro skupinku revolucionářů. Snímek tak nelze brát jako "adaptaci", ale spíše lehkou Bogartovskou slaďárnu, která (jistě) má svoje poutavé charisma, ale je daleka syrovosti Hemingwayova románu. Každopádně i tak doporučuji. Bogart je výborný a zaujme i debutující Lauren Bacall (v bogartových filmem na mě ženy často působí dojmem "okrasy", ale Bacallová je i schopná herečka). ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Lauren Bacallová ve filmu nezpívá. Problém byl v tom, že měla tak hluboký hlas, že nebylo možné najít vhodnou zpěvačku. Vše se nakonec vyřešilo tím, že písničku nazpíval muž - Andy Williams. (Sinecod)
  • Scénář napsal William Faulkner podle románu Ernesta Hemingwaye. Oba zmiňovaní jsou držitelé Pulitzerovy ceny. (Witta)
  • Když Howard Hawks objevil Lauren Bacall, dal jí na výběr pracovat buď s Cary Grantem nebo Humphrey Bogartem. Lákalo jí pracovat s Grantem. Hawks jí však nakonec obsadil s Bogartem, a tak začala jedna z největších romancí Hollywoodu. (Mol)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama