Reklama

Reklama

Naušika z Větrného údolí

  • Japonsko Kaze no tani no Nausicaa (více)
Trailer

Obsahy(1)

KAZE NO TANI NO NAUSHIKA (Naushika z Údolí větru) je prvním ryze autorským filmem známého japonského režiséra animovaných filmů Hayao Miyazakiho. Děj se odehrává dlouho po velké katastrofě, nazývané Sedm ohnivých dnů, jež prakticky smetla celou tehdejší civilizaci. Lidé nyní žijí jen na několika málo místech (v knížectvích), která ještě odolávají rozšiřování tzv. Pustiny. I v takto vyhrocených podmínkách si tato lidská společenství spíše konkurují, než aby si navzájem vypomáhala. Na filmu, jehož hlavní hrdinkou je mladá dívka, je rovněž patrný silný ekologický podtext. Oba tyto atributy jsou, spolu s výborným technickým zpracováním, pro Miyazakiho filmy typické. (dbt)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (393)

Bachy 

všechny recenze uživatele

Pojďme udělat dohodu, pane Mijazaki. Já poctivě nakoukám všechny Vaše filmy, protože evidentně máte haldu nápadů a vy strpíte, že Vám tu zatím nechám jen ty chudé tři hvězdy. Jelikož těch zvratů tam opravdu mohlo být méně a mohli jsme trochu více odsejpat. Jo, dobře...nepůjde to. Tady máš čtyři hvězdy, protože ten Yupa "to je machr". ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Kouzelný Miyazaki už v začátcích věděl, jak diváka zaujmout i dojmout. Motiv "chlapec a dívka zachraňují svět" je sice ještě nedořečený, ale dobrodružně ekologické motivy, později rozvedené v Laputě nebo v Mononoke, fungovaly už tady. Jediným zaváháním je příliš rozvláčná pasáž otevřené války, ve zbytku jsem se nechal vtáhnout do neodolatelného světa Ohmu, Pustiny a krásných podzemních jeskyní. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Prvoplánově moralizující, evokující kde co, od Pána prstenů, Malou čarodějnici, Želvy ninja přes Hvězdnou pěchotu až po agitku strany Zelených, ale člověk s opravdovým zájmem sleduje, přes jaké další peripetie se film dostane až ke svému šťastnému konci. Sladké nablblosti Naušiku i Větrné údolí zbavuje fakt, že příběh je lemován zjevnými i nevyřčenými úmrtími řady postav jak z kategorie dějotvorných, tak z kategorie bezejmenný kanonfutr. ()

Hem.m 

všechny recenze uživatele

Nikdy mě nenapadlo, co zajímavého k tomuto filmu by se dalo napsat. Vždy jsem nahlížel a pořád nahlížím na toto dílo, jako jedno z největších děl ze všech, které jsem měl možnost vidět. Film je tak prošpikovaný skrz na skrz dobrotou, že se vás to prostě pohltí. Poselství. Konec na zlaté pláni, mě vždy dostane do kolen a brečím. Hudbu snad musí poslouchat i samotní bohové, jak moc je líbezná. Má naprostá srdcová záležitost! ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Fantázii sa medze nekladú. A Hayao Miyazaki jej má na rozdávanie. Vizuálne strhujúci, dizajnérsky skvost, ktorý ale príbehom nedokáže zaujať natoľko, aby sa divák nenudil. A pritom samotná story nieje k zahodeniu, obsahuje viacero posolstiev a hlavná línia je to pravé dobrodružné orechové, ale všetko to pôsobí kŕčovito a zdĺhavo. Možno aj preto sa snímok pri prvom americkom vydaní v roku 1985 ( pod názvom WARRIORS OF THE WIND ) pre miestnu distribúciu skrátil o vyše 20 min. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (21)

  • Produkce filmu Naušika z Větrného údolí byla započata roku 1983. Hajao Mijazaki v tomto období nepracoval u žádné animační společnosti a tento snímek byl produkován společností Topcraft. Ohromný úspěch vedl k založení nového animačního studia Ghibli, kde Mijazaki působil i 30 let po premiéře snímku. (Innuendo1987)
  • Naušika je jméno postavy z Homérova eposu „Odysseia“. (profhubert)

Reklama

Reklama