Reklama

Reklama

Sladké hry minulého léta

(TV film)
  • Československo Sladké hry minulého leta (více)

Obsahy(1)

Toužila vzlétnout ke slunci, a přitom sama zářila mnohem víc... Slovenský televizní film režiséra Juraje Herze vznikl podle Maupassantovy povídky "Muška". V impresionisticky laděném příběhu líčí tragický příběh mladé pradleny, která svou čistotou, optimismem a radostí ze života fascinuje muže kolem sebe. Točí se kolem ní pět nápadníků, kteří patří k bohémě. Dovedou se bezstarostně bavit, snít, radovat se z každé chvíle a unikat před měšťáckou každodenností. A ovšem i před zodpovědností. Svým lehkovážným způsobem života samozřejmě všichni narušují místní konvence. A přestože Muščino těhotenství přinese do jejich životů i tragické chvíle, na jejich životním optimismu to nic nezmění... Juraj Herz natočil barevný televizní snímek v době, kdy ještě převažovalo černobílé vysílání. S pomocí kameramana Jozefa Šimončiče vytvořili výtvarnou poctu impresionismu, který ovládl světovou výtvarnou scénu v době, kdy se příběh odehrává. K rozverné náladě vyprávění přispěli mj. i výrazní slovenští komici Milan Lasica a Július Satinský. Představitelka bezstarostné a potřeštěné Mušky Jana Plichtová se později stala váženou profesorkou psychologie. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

Rejže 

všechny recenze uživatele

Láska=závislost, posedlost, vnitřní otroctví touhy, slabost, vyčerpanost, oddanost. To vše pociťují ženy, když lásce podlehnou, když se snaží být milovány a bez vděku. Do padnutí. Moc pěkný film. Zajímavé byly též poznatky na besedě pana režíséra. Herz prozrazoval věci, které by nikdo netušil... Aneb hlavní hrdinka byla nezkušená šedá myška a proto má ten film takové kouzlo! ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Haha, hlavná predstaviteľka Jana Plichtová (momentálne už prof. Plichtová:) ma učila na vysokej škole (študoval som psychológiu v Blave). Jej skúška bolo to najväčšie peklo, čo mohol človek zažiť:))) O to väčšia haluz, keď prísnu pani profesorku vidíte v takejto roli:))) Ale k filmu...Príjemne nostalgický poetický film, ktorý neurazí. Mne osobne sa pri jeho pozeraní vybavili krásne a bezstarostné časy mojej mladosti (a to mám 23:). Skrátka pohodička, na TV viac než dobré... ()

Reklama

Historik 

všechny recenze uživatele

Rozpohybované impresionistické obrazy, dokonale navozená dobová atmosféra. Je to náladový film, hlavně tedy v tom smyslu, že samotný divák na něj musí mít náladu. Pokud se naladí na stejnou vlnu a stane se na hodinu jedním ze skupinky mladých mužů trávících léto v bezstarostném nicnedělání a koketování s jednou pihovatou dívkou, může být spokojen. ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

V kontrastu k událostem léta 68 působí tato adaptace jako útěk od reality k bezstarostnému užívání si. Partička zhýralých kamarádů usiluje o jednu pěknoučkou slečnu, která (snad) touží po něčem víc. V její postavě je cítit bolest a smutek, ostatní jsou mimo jejího flamendra nadržení býčci. Výtečná "impresionistická" kamera ale stěží dokáže zakrýt prázdnost filmu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Všetci stále slopú a chcú trtkať. O tom to celé je. Bizarné je, že medzi nimi sú aj mladý Lasica a Satinský, čo je možno dosť ťažké si predstaviť. Koncom šesdesiatych rokov bola asi aj naša spoločnosť vďaka vrcholiacemu obdobiu hippies za oceánom sexuálne otvorenejšia a tak máme možnosť v tomto príjemnom letnom filmíku sledovať nahé ženské telá a kozy v detailoch. Sladké hry sú taká pocitovka, kde je dej druhoradý a postavy Vám sympatické príliš nebudú, pretože budete mať pocit, že v zrelých chlapoch žijú stále 18 roční nezodpovední chlapci. Prostredím film pripomína Renoirov Výlet do prírody, formou je ale úplne odlišný. Našťastie Herz chápe, že hodinka úplne stačí a film zbytočne nedramatizuje a jednoducho ho včas ukončí. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (14)

  • Film sa stal problémový nielen pre režiséra a hercov, ale aj pre neherečku Janu Plichtovú (Muška), profesorku psychológie, ktorá kvôli filmovej úlohe nesmela prednášať na Trnavskej Univerzite. (Raccoon.city)
  • Postavu Mušky (Jana Plichtová) měla původně hrát Barbara Plichtová, která roli hrála v brněnském divadle. Když jí šel oslovit pomocný režisér, otevřela mu dveře její sestra Jana, která roli ihned dostala. (corona)
  • Iný variant názvu filmu bol Muška. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Reklama

Reklama